Factura pentru Hypo Alpe Adria ajunge şi la Banca Mondială

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2014

Factura pentru Hypo Alpe Adria ajunge şi la Banca Mondială

Instituţia financiară ar putea să piardă 150 milioane euro din "hair-cut"-ul obligaţiunilor băncii austriece

Planul Austriei să forţeze creditorii Hypo Alpe Adria Bank să suporte pierderi pentru salvarea acesteia ar urma să coste Banca Mondială aproximativ 150 de milioane de euro.

Săptămâna trecută, Camera inferioară a Parlamentului austriac a adoptat un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria, garantate de provincia Carinthia.

Instituţia fianciară internaţională a cărei sarcină este combaterea sărăciei şi ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare, poartă discuţii cu autorităţile din Austria cu privire la obligaţiunile Hypo Alpe pe care le deţine, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Derek Warren, care nu a oferit, însă, alte detalii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Austria, Paul Trummer, a dezvăluit că Banca Mondială a purtat discuţii cu Ministerul austriac de Finanţe pentru a vedea dacă bondurile Hypo Alpe pe care le deţine ar putea fi scutite de la anulare. Trummer a adăugat că nu există o bază legală pentru această excepţie.

Potrivit calculelor Bloomberg, o serie de fonduri gestionate de DWS, o divizie a Deutsche Bank AG, aveau la data de 30 mai bonduri Hypo Alpe în valoare de 199 milioane de euro, care ar urma să fie anulate. Grupul austriac de asigurări Uniqa Insurance Group AG avea şi obligaţiuni Hypo Alpe în valoare de 35 milioane de euro, în timp ce Vienna Insurance Group AG avea bonduri în valoare de 50 de milioane de euro.

Camera superioară a Parlamentului Austriei ar urma să se pronunţe asupra proiectului de lege în data de 24 iulie. Partidele de la putere au majoritatea în ambele camere. După votul din Camera superioară, preşedintele Austriei Heinz Fischer trebuie să semneze legea.

Deşi aproximativ 70% din populaţia Austriei declară că ar prefera să lase Hypo Alpe Adria în insolvenţă, decizia de anulare a obligaţiunilor subordonate garantate de stat a dat naştere la critici din partea agenţiilor de rating şi a Fondului Monetar Internaţional. Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi Guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe Adria este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.

De la debutul crizei financiare internaţionale, în 2008, şi până în prezent Austria a naţionalizat total sau parţial trei instituţii de credit, inclusiv Hypo Alpe Adria, unul dintre motive fiind şi expunerea mare a sistemului bancar austriac pe pieţele riscante din Europa emergentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb