Facturi mai mari vor fi achitate de unii consumatori de gaze si electricitate, după 1 ianuarie 2023

DUMITRU CHISĂLIŢĂ
Miscellanea / 12 decembrie 2022

Facturi mai mari vor fi achitate de unii consumatori de gaze si electricitate, după 1 ianuarie 2023

Campionatul Mondial de Fotbal, Ziua Naţională, Aderarea la Schengen etc., ne au făcut să uităm de problemele noastre zilnice. Unii consumatori îşi vor amintii, cu uimire, la finele primăverii, când probabil va veni cu întârziere prima factură după noua lege de protejare a consumatorilor, când vor achita de până de 4 ori mai mult pentru utilităţi. Trist este, că acei consumatori care depind de aparate medicale, au cel putin 3 copii etc., din nou pot ajunge în situaţia de a nu putea beneficia de avantajele conferite de lege.

Asociaţia Energia Inteligentă, lansează un apel în mass-media pentru a sustine o Campanie Publică de Informare - Cere si poti primi energie la pret plafonat - prin care se doreste sa se aduca la cunoştiinţa oamenilor, importanţa transmiterii unei cereri specifice, până la data de 31 decembrie 2022, către furnizorii de electricitate şi/sau gaze, astfel încât aceştia să beneficieze de plafonarea revăzută de lege. În lipsa acestei cereri, dar care poate face doar dupa promulgarea Legii plafinarii, unii consumatori nu vor beneficia de noua plafonare a preţului la gaze şi electricitate începând cu ianuarie 2023.

La 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze şi energie electrică. Această lege aduce o nouă construcţie a modului în care se aplică plafonarea preţului la consumatorii casnici.

O modificare importantă a legii o reprezintă faptul că plafonarea preţului se va aplica doar la locuinţa de reşedinţă/domiciliul al titularului de contract.

Astfel, consumatorii vor achita pentru locuinţa de reşedinţă/domiciliu, un preţ plafonat cu TVA inclus:

-la gaze de 0,31 lei/kWh,

-la energie electrică în funcţie de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcţie de consumul lunar realizat anul acesta:

-0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)

-0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;

-0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de

învăţământ, pentru întreg consumul realizat;

-0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învaţământ, pentru întreg consumul realizat

-0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 şi 255 kWh diferenţa peste 255,01 kWh se achită la nivelul preţului din contract sau a preţului mediu de achiziţie a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),

-0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 şi 255 kWh diferenţa peste 255,01 kWh se achită la un preţ de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 2023

-1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023

opreţul din contract pentru orice altă locuinţă în afara celei de reşedinţă/domiciliu.

Atenţie Consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată şi publicată în MO, dar şi faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situaţia în care mulţi dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puţin în luna ianuarie şi februarie 2023, mulţi consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege.

Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariţia legii nu se poate realiza o astfel de cerere.

Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum şi va beneficia de preţ plafonat doar de la începutul lunii următoare.

În România există multe situaţii în care contractele de vânzare-cumpărare gaze şi energie electrică sunt rămase pe foşti proprietari care au vândut locuinţa, dar noul proprietar nu şi a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situaţii în care românii au mai multe locuinţe închiriate. În toate situaţiile de acest gen facturile la gaze şi electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creşteri enorme ale valorii facturii (o creştere de până la 4 ori).

Să exemplificăm câteva cazuri prezentate de clienţi:

-Client care are o garsonieră, unde are şi domiciliul şi are reşedinţă într-o casă de 150 mp

Facturi mai mari vor fi achitate de unii consumatori de gaze si electricitate, după 1 ianuarie 2023

-Client care a vândut o casă şi nu s-a operat modificarea pe noul proprietar şi locuieşte într-o altă casă

Facturi mai mari vor fi achitate de unii consumatori de gaze si electricitate, după 1 ianuarie 2023

-Chiriaş care locuieşte într-un apartament de 3 camere.

Facturi mai mari vor fi achitate de unii consumatori de gaze si electricitate, după 1 ianuarie 2023

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum sa se calculeaza dupa media din anul 2021, fiecare ar trebui sa plateasca cat a consumat luna trecuta.

    Modul asta de calculare este sigur abuziv, nelegal. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb