FALIMENTUL GRECIEI? Dăianu: BNR poate fi împrumutător de ultimă-instanţă pentru băncile cu acţionariat elen din România

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2015

Dăianu: BNR poate fi împrumutător de ultimă-instanţă pentru băncile cu acţionariat elen din România

Băncile cu acţionariat elen din ţara noastră au dat asigurări, ieri, că nu au probleme din cauza situaţiei din Grecia, unde Guvernul a anunţat o vacanţă bancară de o săptămână.

Băncile cu acţionariat elen din România sunt bine capitalizate, respectă regulile şi procedurile impuse de Banca Naţională a României (BNR), care, la rândul său, poate exercita funcţia de împrumutător de ultimă instanţă pentru băncile aflate în dificultate, a declarat, profesorul universitar la SNSPA şi membru al Consiliului de Administraţie al BNR, Daniel Dăianu, citat de Agerpres.

Domnia sa a spus: "'Banca Naţională a României poate exercita funcţia de împrumutător de ultimă instanţă, adică poate să intervină să sprijine bănci care pot avea unele dificultăţi. Există şi garantarea depozitelor până la 100.000 de euro şi, de departe, cei mai mulţi cetăţeni din România au depozite sub echivalentul a 100.000 euro. Băncile cu acţionariat elen sunt bănci româneşti care respectă regulile şi procedurile impuse de Banca Naţională a României''

Acesta a subliniat că băncile cu acţionariat elen din România nu au un statut diferit de cel al altor entităţi din sectorul bancar din România.

Potrivit acestuia, băncile cu acţionariat elen din România ""nu au cum să sufere, aşa cum se întâmplă cu băncile-mamă din Grecia''.

Patronat bancar: Impactul oricăror măsuri luate în Grecia în aceste zile va rămâne limitat

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) estimează că, indiferent ce măsuri vor fi adoptate în Grecia în aceste zile, impactul asupra pieţei româneşti va rămâne limitat.

"Situaţia din Grecia nu afectează operaţiunile zilnice de pe piaţa românească, băncile membre ale CPBR desfăşurând tranzacţii cu clienţii băncilor româneşti cu acţionariat grecesc la fel ca şi până acum, adică normal şi stabil din punct de vedere al operaţiunilor interbancare. În fiecare dintre zilele trecute oficialii BNR au afirmat că operaţiunile băncilor cu capital grecesc din România sunt atent supravegheate de către banca centrală din punct de vedere al capitalizării, acestea fiind persoane juridice române şi desfăşurându-şi activitatea în principal pe piaţa românească, având indicatori de lichiditate şi solvabilitate excelenţi. Astfel, inclusiv pe baza declaraţiilor BNR, ne aşteptăm că aceste bănci îşi vor putea onora obligaţiile de plată în general cât şi către deponenţi, impactul oricăror măsuri luate în Grecia în aceste zile urmând să rămână unul limitat", a declarat Bogdan Preda, director executiv relatii publice şi instituţionale la CPBR.

El a amintit că depozitele la băncile cu personalitate juridică română sunt garantate până la limita de 100.000 de euro.

CPBR reuneşte şase bănci - BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit-Ţiriac, ING şi Volksbank, acestea deţinând circa jumătate din totalul activelor bancare din sistem.

În România au activităţi patru bănci cu acţionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească, acestea cumulând 12% din activele sistemului bancar.

Piraeus şi Bancpost spun că nu sunt afectate de măsurile din Grecia

Piraeus Bank a anunţat, ieri, că în România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii şi că, de asemenea, nu sunt implementate politici de control de capital.

"Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt închise băncile şi nici nu sunt limitate operaţiunile. Clienţii Piraeus Bank România beneficiază de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de până la 100.000 de Euro. Banca Naţională a reglementat foarte clar intervenţiile acţionarilor tuturor băncilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenţa acţionarilor", arată banca, într-un comunicat.

Piraeus Bank România este subsidiară locală a băncii elene Piraeus. Toate operaţiunile sunt localizate şi integrate politicilor pieţei bancare din România, reglementate de BNR, precizează instituţia de credit.

Şi Bancpost a tramis, ieri , că nu este afectată de măsurile şi evoluţiile din Grecia.

Bancpost transmite că este o bancă românească, o subsidiară independentă, cu propriul capital şi nivel de lichiditate, iar activitatea sa se desfăşoară normal, nefiind afectată de măsurile şi evoluţiile din Grecia.

"Ca persoană juridică română, Bancpost funcţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei din România şi sub reglementarea şi supravegherea directă a Băncii Naţionale a României (BNR) şi nu este afectată de măsurile şi evoluţiile din Grecia", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Potrivit documentului, banca are un nivel de lichiditate ridicat şi va continua să îşi deservească clienţii fără întrerupere. "Bancpost este foarte bine capitalizată, indicatorul de solvabilitate al Bancpost (adecvarea capitalului) situându-se la valoarea de 18%, cu mult peste cerinţele minime de prudenţialitate impuse de legislaţie, de 8%. De asemenea, Bancpost deţine un raport credite/depozite subunitar de 84%, fapt care susţine un grad ridicat de independenţă în gestionarea propriei activităţi bancare", se mai arată în comunicat.

Bancpost este bancă participantă la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), depozitele clienţilor fiind garantate până la nivelul de 100.000 de euro/echivalent lei per deponent, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului 39/1996.

Băncile elene sunt închise până la 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, în Grecia, sume de până la 60 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb