FALIMENTUL GRECIEI? Elada şi-a întâlnit destinul

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2015

Elada şi-a întâlnit destinul

Nimic nu a fost imprevizibil din ceea ce se întâmplă astăzi în Grecia.

Este greu de imaginat că oficialii europeni, de ieri şi de astăzi, au crezut vreodată cu adevărat că un caracter naţional cu rădăcini milenare se poate schimba peste noapte din cauza unor idealuri nerealiste, mai ales dacă idealurile au fost alimentate cu bani ieftini.

Sămânţa falimentului de astăzi a Greciei a fost sădită chiar în momentul în care s-au falsificat primele statistici, astfel încât să fie "îndeplinite" criteriile de aderare la Uniunea Europeană şi zona euro.

După aprobarea referendumului de către Parlamentul de la Atena, majoritatea opiniilor din presa internaţională şi naţională au luat în derâdere această decizie a guvernului Tsipras.

De ce? Pentru că o astfel de hotărâre istorică ar depăşi capacitatea de discernământ a poporului.

Tot ceea ce s-a întâmplat, însă, de la căderea Regimului Coloneilor, pe fondul alternanţei la guvernare a unor dinastii politice care au condus ţara în numele "interesului naţional", arată că, dimpotrivă, referendumul nu ar trebui să fie excepţia, ci regula în conducerea unei societăţi democratice.

Doar astfel se pot simţi cel mai bine gusturile deciziilor şi se pot identifica responsabilii.

Doar astfel se poate evita căutarea zadarnică a ţapilor ispăşitori atunci când nu mai este nimic de făcut.

În epoca homerică, Moira era divinitatea implacabilă a destinului, în faţa căreia însuşi Zeus trebuia să se încline.

De atunci au trecut milenii, iar evoluţia umanităţii, mai ales acolo unde este cunoscută sub numele "civilizaţie europeană", a stat sub semnul unei replici din piesa Iulius Cezar a lui William Shakespeare: "Vina, dragă Brutus, nu e în stele, ci în noi înşine".

Marşul forţat către o Uniune Europeană, în care identitatea naţională trebuia ştearsă, a condus la trecerea în uitare a acestui dicton clasic.

Există, însă, anumite lucruri care nu trebuie şi nu pot fi uitate, dacă dorim evitarea consecinţelor.

Memento Moira Europa!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "...o astfel de hotărâre istorică ar depăşi capacitatea de discernământ a poporului."

    Asta e propozitia cheie care ne arata foarte clar ca democratia nu se "pupa" cu capitalismul si mai mult decat atat, demonstreaza foarte clar limitele sistemului democratic... 

    Nu fac parte dintre cei a caror opinie din presa internaţională şi naţională conteaza insa si eu m-am amuzat copios de acest "referendum".

    De ce? 

    Pentru ca dupa ce timp de sase luni au facut tot posibilul ca sa se contrazica cu finantatorii acum se intorc la popor pentru ca "noi am facut tot posibilul dar nu ne-am inteles". 

    Serios? Nu au facut nimic din ce li s-a cerut ba mai mult au adancit problemele bugetului prin noi pomeni. 

    Ce alt stat din UE are al 14 lea salariu? 

    Si de ce trebuie sa-l primesti? 

    De ce salariatii bugetari au salar mediu cu 22% mai mare decit cei de la privati? 

    Grecii au trait multi ani mult mai bine decit le-ar fi permis performantele propriei economii. Au trait mai bine cu ajutorul imprumuturilor ieftine. Pentru ca erau membrii UE si se puteau imprumuta ieftin. 

    Acum nu se mai dau banii fara garantii.

    Grecii au buletinul expirat! 

    1. Iată explicația:

      The star: 

      "All Greek public and private sector workers get 14 monthly salary payments a year, a structure aimed at keeping basic monthly salaries, and the pensions that are based on them, low. 

      Half a month’s extra salary is paid at Easter and another half during the summer. The 14th salary is paid to civil servants at Christmas when the whole economy is geared to consuming it. Taxis, restaurants and hairdressers are legally allowed to charge extra as a “Christmas present.”" 

       

      The Fortune: "The 14th salary works like this: Greek workers get their annual salary in roughly 14 installments. On top of 12 monthly payments, employees receive double their paychecks in December, right in time for Christmas consumerism. They also receive half of their monthly spending in the spring to shell out on goods for Easter. Then they get another half-salary boost in July, before their traditional summer vacation. 

       

      But the 14th salary system isn't the problem with the Greek economy, says Elias Papaioannou, an expert on international economics at Dartmouth College, "it's just an alternative way to distribute."" 

      Pe scurt, mesajul este că se negociază salariul anual și se împarte nu în 12 ci în 14. Clar? Programul a fost înființat în 1945 pentru a da bani suplimentari la oameni de sărbători (Paște, Crăciun). Stilul de viață este clădit pe ideea celui de-al 14-lea salariu. Nu acolo stă problema Greciei, spune un expert în economie. El este o formă alternativă de a distribui salariul omului. 

      Atunci e mare salariul anual, pentru cat pot ei duce.

      Si noi am avut un usor derapaj in 2006-2008, cand incepusera sa fie job-uri la stat mai bine platite ca la privat - pentru studii si expertiza echivalente. Din (ne)fericire a venit criza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb