FALIMENTUL GRECIEI? Libocor, BRD: Grexitul ar aduce o depreciere conjuncturală a leului de 5%

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2015

Cel mai probabil scenariu privind Grecia este rămânerea ţării în zona euro, dar în eventualitatea unui Grexit efectele asupra cursului leu - euro vor fi conjuncturale şi reversibile, cu o depreciere a monedei naţionale de circa 5%, estimează economistul-şef al BDR, Florian Libocor.

Domnia sa a declarat: "În condiţiile în care soluţia pentru problema Greciei va fi un exit (un scenariu puţin probabil dar parcă puţin mai mult decât acum 6 luni) vom vedea tensiuni pe pieţele valutare şi, probabil, atingerea limitelor intervalului normal de fluctuaţie. Este, totuşi, un scenariu care încă este posibil a fi evitat. Dat fiind faptul că sistemul nostru bancar este bine capitalizat, iar expunerea faţă de băncile greceşti este de circa 11-13%, cred că rezilienţa lui la un astfel de şoc este optimală. Asta nu înseamnă că mişcarea pieţelor nu va fi vizibilă, ci că va fi conjuncturală şi reversibilă. Astfel, în condiţiile unui Grexit putem avea în vedere o depreciere conjuncturală a ron de circa 5%".

El a adăugat, potrivit Mediafax, că scenariul cel mai probabil încă este favorabil rămânerii Greciei în zona euro şi a făcut o trimitere la istorie, atragând atenţia că grecii au tendinţa să ia decizii greşite şi că lecţia istorică a demonstrat că nu se pot descurca singuri sa rezolve problemele.

"Deteriorarea acestui scenariu depinde de cum va trata Grecia relaţia cu Europa din care face parte: cu individualismul spartan a lui Leonidas (la Termopile) sau cu înţelepciunea unificatoare a lui Temistocle (la Salamina). Istoria ne arată că abordarea celui din urmă a salvat Grecia atunci", a spus Libocor.

ING: Cursul rămâne la 4,48-4,52 lei/euro până la referendumul din Grecia

ING estimează că cel puţin în această săptămână cursul euro - leu va rămâne în intervalul 4,48 - 4,52, cu volatilitate ridicată pe termen scurt, urmând ca spre finele anului leul să se aprecieze către limita inferioara a "zonei de stabilitate a BNR", de 4,38 unităţi / euro.

"Ne aşteptăm ca EUR/RON să testeze pragul superior al «zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)» înaintea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de măsuri asociate extensiei finanţării externe. Este probabil ca BNR să fie prezentă în piaţă peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt, ceea va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piaţa monerată şi va pune presiune ascendentă pe ratele de dobândă", a declarat economistul-şef al INS, Ciprian Dascălu, citat de Mediafax.

El a arătat că ultimele sondaje arată că 56% dintre greci sunt în favoarea măsurilor de austeritate ataşate programului de salvare.

"Deşi întrebarea de la referendum nu este directă şi nu sunt explicate consecinţele votului, ne aşteptăm ca votul să fie în favoarea programului propus de europeni. Este posibil ca implentarea programului să ducă la dispute politice în interiorul partidului de guvernământ, iar dacă nu se reuşeşte formarea unei noi coaliţii, la alegeri anticipate. Ca urmare, în scenariul de bază, ne aşteptăm ca EUR/RON să rămână în zona 4,48-4,52 cel puţin săptămâna aceasta şi o volatilitate ridicată pe termen scurt. Ne menţinem prognoza de apreciere a leului către finalul anului spre limita inferioară a intervalului menţionat de banca centrală (4,38/EUR). În cazul unui scenariu negativ, băncile centrale au un întreg arsenal de instrumente pentru a limita contagiunea. Având în vedere că doar 13% din datoria Greciei este deţinută de investitori privati, impactul default-ului pare a fi uşor de absorbit de pieţele financiare", a mai spus Dascălu.

Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb