FALIMENTUL GRECIEI? Opinia publică interpretează " tragedia greacă"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2015

Opinia publică interpretează " tragedia greacă"

Situaţia din Grecia (perspective, soluţii salvatoare, limitarea pericolului pentru restul Europei, scenariile pesimiste) a fost dezbătută pe toate feţele în ultimele ore de specialişti în geopolitică, finanţişti, bancheri şi politicieni. Dar ce cred oamenii simpli din ţara noastră despre toată această chestiune extrem de serioasă? De ce se tem dacă Grecia intră în faliment?

Înainte de a prezenta câteva opinii trebuie să spunem că în mentalul colectiv există câteva fire, mai mult sau mai puţin vizibile, care ne leagă de Grecia: băncile, turismul, istoria, credinţa Creştin Ortodoxă, măslinele şi lămâile.

Dacă problemele legate de politica internă ridică mici ziduri atunci când pui o întrebare şi aştepţi un răspuns de la un om întâlnit pe stradă, chestiunile externe sunt abordate cu mai multă lejeritate, "pericolul" este ceva mai departe, tocmai de aceea şi tonul este mai relaxat. Când rosteşti Grecia, ca din pământ răsar nişte "locuri comune" pe care aproape toată lumea simte nevoia să le bifeze, aceste putând fi rezumate câteva cuvinte: distracţie multă, turism, muncă puţină! Pe plan local există mai mult decât un strop de invidie vizavi de greci, nu e vorba de istoria lor sau de plajele însorite, ci de lucruri concrete: salariile şi pensiile mai mari decât în ţara noastră.

Ce facem cu băncile cu acţionariat grecesc? E o întrebare care îi preocupă pe foarte mulţi oameni, Valeria M., asistent manager, are două scenarii legate de viitorul creditului imobiliar contractat la o astfel de bancă: "Am două variante, una pesimistă şi una optimistă. În prima, banca mă va obliga să restitui creditul într-un termen foarte scurt, deşi nu ştiu unde în contractul meu apare acest lucru, dacă apare. În a doua, în care cred mai mult, lucrurile îşi continuă cursul firesc, mă gândesc că o bancă, de oriunde e ea, care funcţionează în România, se ghidează după regulile noastre, aşa că nu îşi poate strânge brusc lucrurile şi să plece".

Sunt fraţii noştri în credinţă! La Biserica Sfântul Andrei din Capitală, înainte de slujba de duminică, problema "fraţilor în credinţă" era dezbătută pe ton scăzut: "Grecii au un mare ajutor: Muntele Athos. Rugăciunile călugărilor de acolo nu vor lăsa această ţară să se scufunde, pentru că aşa vor "papistaşii". Noi ar trebui să fim cu sufletul alături de ei, oricând putem trece şi noi prin aceleaşi chinuri. Sunt un popor care merită mult respect."

Noi unde ne mai facem concediile? David Andrei, "turist profesionist", după cum s-a autocaracterizat, crede că anul acesta, destinaţii precum Corfu, Thassos, Zakynthos, Santorini sunt de evitat: "Anul acesta nu e de mers la ei, asta e clar, problemele astea nu au cum să nu afecteze serviciile pe care le oferă, dar de anul viitor nu mai văd nicio problemă. Până la urmă turismul e salvarea lor, aşa că trebuie să-l facă şi mai bine şi mai ieftin. Oricum, îmi place stilul lor, se respectă, ştiu să-şi trăiască viaţa. Plajele însorite şi vestigiile nu au cum să dea faliment. Vara asta mizăm pe Turcia şi Bulgaria."

Firma are capital grecesc, locul de muncă e în pericol? Doamna Victoria, lucrează într-o firmă grecească, dar este convinsă că actuala situaţie de la Atena nu îi va afecta locul de muncă: "Lucrez la o firmă cu capital grecesc, dar chiar dacă ţara va intra în faliment, noi nu avem cum să avem probleme. Ei au profit la noi, le aducem bani, şi noi şi polonezii, aşa că nu se pune problema să-şi închidă o sursă de venit. Dar vă spun ceva, nu sunt proşti deloc în materie de afaceri, doar că sunt extrem de zgârciţi şi au un program mai neobişnuit de lucru, cu multe pauze. Salariile pe care le oferă, vorbesc de ceea ce e la noi, sunt foarte mici şi cum încerci să aduci discuţia vizavi de o eventuală creştere imediat îţi spun că dacă nu-ţi convine ceva eşti liber să pleci. Noi lucrăm şi cu spanioli, care sunt cam pe acelaşi calapod, uşor dezorganizaţi, şi mai mereu în pauză de masă..."

Măslinele turceşti sunt la fel de bune! Marian Ivan, deţinătorul unui mic magazin într-o piaţă din sectorul 6 al Capitalei, şi-a făcut repede calculele şi pare să mizeze pe Turcia: "Nu cred că are cum să mă afecteze pe mine. Măslinele, portocalele şi lămâile turceşti sunt la fel de bune şi chiar mai ieftine. În plus acum avem pile la turci, e prim-ministrul nostru mână în mână cu preşedintele lor. Grecii să pună mâna pe muncă, nu să aştepte mereu ajutoare sau pe fraierii din România, Bulgaria, Serbia, Moldova, care să muncească pentru ei.

Istoria poate oferi răspunsuri la întrebările nerostite! Domnul Constantin, fost profesor, actualmente pensionar, vede lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă: "Lumea plânge la mormânt străin. Să vă spun un lucru, toate imperiile care au existat în ultimii 2000 de ani şi au avut în componenţă teritoriile actualei Grecii s-au prăbuşit şi - sau mai ales - cu ajutorul grecilor, care şi-au văzut în continuare de viaţa lor, cu măsline, filosofie, teatru, Zorba şi petreceri. Aşa că mai bine ar fi să ne temem pentru noul imperiu european cu centrul de comandă la Bruxelles decât pentru greci. În ultimii 200 de ani, de când sunt independenţi, au traversat nenumărate crize, rezolvate mai mult sau mai puţin de alţii: ruşi, francezi, britanici, germani. Cred că ei ştiu, ca nimeni alţii, să creeze, să traverseze şi să rezolve orice fel de crize".

Mai există şi un alt gen de opinii ale oamenilor, legate de Grecia, Europa şi politicienii lor, în care cuvintele greu de reprodus sunt majoritare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tragedia va fi una europeana. Greci au si comedii foarte bune!

    1. Zorba: "Hei, Boss, ai mai vazut o prabusire ca asta ?"

      ....

      ”dezastrul e intotdeauna maret, falimentul e mereu minunat, prabusirea e nesimtit apoteotica” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb