FALIMENTUL GRECIEI? Vreau şi eu un trilion de euro

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2015

Vreau şi eu un trilion de euro
  • document ataşat Principalii acţionari ai băncilor greceşti
    apasă aici pentru a descărca.

    Să-i numeşti "puturoşi" pe greci este cum marinarii sovietici naufragiaţi pe insulă o violau toată noaptea pe bucătăreasă, iar dimineaţa o puneau la gazeta de perete că-i curvă.

    Astăzi, ceasul datoriilor indică, în dreptul Greciei, suma de 338 de miliarde de euro (dar "cifra de lucru" pentru presă este de 330 de miliarde); la sfârşitul lui 2011, înainte de "programul de salvare", datoria guvernamentală era de 162% din PIB, iar acum se ridică la 180%; economia Greciei este cu 20% mai măruntă decât estimările FMI din 2010, când a început "procesul de solidarizare europeană".

    De atunci, FMI, UE şi BCE i-au dat cu împrumut guvernului Greciei 252 de miliarde euro (restul creditelor au fost acordate de "diverşi" sau de speculatori foarte calculaţi), suma care a fost folosită după cum urmează:

    - 34,5 miliarde, ca să "înmoaie" sectorul privat, să accepte restructurarea datoriei, în 2012;

    - 48,2 miliarde, ca să sprijine băncile din Grecia;

    - 149,2 miliarde, ca să plătească datoriile iniţiale.

    Dar băncile din Grecia nu sunt greceşti.

    Asta înseamnă că doar 20 de miliarde (eventual) vor fi ajuns pentru sprijinirea efectivă a economiei Greciei, adică puţin mai mult de 9% din banii împrumutaţi de la "Troica".

    Până la câştigarea alegerilor de către Syriza, a existat o crevasă între poporul grec şi guvernul său - este o ţară canibalizată de corupţie (cam cum e şi la noi), disciplina fiscală a fost percepută drept încurajarea hoţiei de stat.

    În plus, ce rost mai are să munceşti, când datoria creşte?!

    Daca hărnicia grecească nu mai contează, atunci ce înţeles mai are să-i faci "puturoşi" pe greci?!

    Băncile din Grecia sunt deţinute majoritar de investitori străini (dacă socotim drept "investitor străin de stat" pe "Hellenic Financial Stability Fund", întemeiat de EFSF, în 2010, cu 50 de miliarde de euro, ca să recapitalizeze băncile din Grecia).

    Între aceştia, se distinge grupul celor mai mari fonduri de investiţii din lume (despre care nu se poate zice, ca despre creditaţii noştri în franci elveţieni, că n-ar fi fost atenţi atunci când au cumpărat acţiuni ale băncilor greceşti).

    De pildă, la Alpha Bank, în poziţia a doua, figurează şi Paulson & Co., Inc., al lui John Alfred Paulson, o legendă vie, faimos pentru averea de miliarde de dolari, facută în 2007, prin specularea CDS-urilor (poliţe de asigurări contra falimentului, care îl pot face pe deţinător să-şi dorească falimentul societăţii la care deţine acţiuni, ca să se înavuţească cu profituri uriaşe).

    Din 2012 şi până astăzi, băncile şi entităţile financiare străine şi greceşti care împrumutaseră statul grec şi-au recuperat investiţiile şi au dispărut dintre potenţialii păgubaşi; fuseseră francezi, nemţi, italieni şi greci.

    Programul european de emisiune monetară a urmărit să-i salveze pe aceştia.

    El nu reprezintă decât confiscare de avuţie de la popoarele europene.

    Pe organismele bancare şi financiare centrale europene nu le-a costat nimic să emită euro.

    Sau aproape nimic: banii nu au fost nici măcar tipăriţi, ca să socoteşti hârtia, electricitatea şi salariile muncitorilor tipografi; nu, a fost doar o oră de salariu pentru un contabil şi electricitatea pentru computerul lui.

    În astfel de condiţii, nu văd de ce Uniunea Europeană nu i-ar da Greciei, un trilion de euro, gratis.

    Şi-ar putea să ne dea, aşijderea şi nouă.

    Eventual, fiecăruia.

    Oricum, ţinta pare ca euro să nu mai aibă nici o valoare...

    Opinia Cititorului ( 59 )

    1. 80% din bugetul Greciei este cheltuit pentru plata salariilor si pensiilor?

      Acorda al 14-lea salariu?  

      Unele salarii sunt la nivelul Grmaniei pentru un post echivalent? 

      Cati emit bon fiscal in Grecia, dintre cei care ar trebui sa faca asta? 

      Eficienta garantata ! 

      Aveti dubii asupra efectelor? 

      1. Din tabelul prezentat in atasament, reiese ca detinerile actionarilor de dinainte de intrarea HFSF, au fost diluate de 3 ori.

        Deci investitorii internationali ar fi detinut inainte de intrarea HFSF 17.61% din Alpha, 16.68% in Pireus si 9.38% din NBG.

        Nu mi se pare asa de mult, incat sa cred in comploturi puse la cale doar sa le salveze lor investitiile.  

        Propaganda de doi lei pentru retardati incapabili de a vedea ce se intampla. Cat de prost sa fii sa crezi ca o tara poate plati 80% pe salarii si pensii, cat de retardat sa fii sa crezi ca bonul fiscal are o influenta semnificativa in plata datoriilor externe ale Greciei. Grecia a facut multe greseli economice fundamentale, printre care acceptarea unor guverne fanariote corupte pana in maduva oaselor, imprumutarea unor sume enorme pentru reabilitarea unor sosele cu contractori nemti etc. Am sa raman asupra celei din urma care este propovaduita si la noi. Pasul 1 a fost facut, respectiv firmele romanesti capabile sa contribuie la constructia de autostrazi au fost decimate una dupa alta sub divesre pretexte. Pasul doi, creeare unei isterii se face prin toate televiziunile care nu mai pot de grija autostrazilor si a exporturilor de la Dacia. Pasul 3 va fi ca Romania sa imprumute o basca de bani pentru autostrazi pe care le vor castiga la licitatii "cinstite" firme din Germania si Franta. Pasul 4, noi vom ramane cu datoriile si cu soselele pe care vor penetra mai bine produsele Germane, Olandeze si Frantuzesti. Pasul urmator, un bou ca Marius va aparea din negura prostiei acerbe si va invata pe cine este dispus sa il asculte ca la datoriile respective s-a ajuns din cauza ca nu se emite bon fiscal la parcarea din coltul cimitirului. Grecia este un precedent necesar pentru ca Nemtii sa isi ajusteze strategiile de cucerire a tarilor din este. Exemplul este vechi, cel cu magarul care amurit exact cand stapanul il invatase sa nu mai manance. Sper din tot sufletul ca nemtii sa fi renuntat la masurile de eficientizare a folosirii fortei umane pe care le-au dezvoltat la Auschwitz.

        Ai dreptate daca ar veni o propunere ca Grecia sa fie transformata in lagar de munca pentru plata datoriilor este posibil ca aceasta sa fie vazuta ca o solutie de marea famile europeana care nu analizeaza si cum sa ajuns in situatia de acum !

        Cand in perioada interbelica sa spus ca solutia este "prin noi insine" aia chiar au analizat situatia. 

        Marea familie europeana nu are ce sa analizeze pentru ca stie exact unde au ajuns banii, ce guverne au sprijinit pentru a se ajunge in situatia asta si ce si cum mai au de castigat de acum incolo.

        Daca tot te-ai descris ca si un cimpanzeu care are acces la tastatura.

        Ai enumerat aici cateva chestii pe care le-ai legat in mod "original". Scoala ai facut-o la Mocova? 

        Imperialistii care vor sa ne fure si sa ne cotropeasca? 

        Cum sa nu! 

        Ce "ai uitat" sa spui sau nu te lasa doctrina: 

        1. DIN TAXE SI IMPOZITE SE FORMEAZA PIB-ul UNEI TARI. Da, este foarte important ca evaziunea sa scada. Astel bugetul tarii are mai multi bani din care SE PLATESC SI DATORIILE EXTERNE! 

        2.Zici ca "i-au fraierit" pe greci cu autostrazile pe care se importa "marfa" din vestul Europei? 

        Turistii straini sint tot o "marfa"? 

        Cati bani castiga Grecia din turism? 

        Cati angajati (nu neaprat doar greci) lucreaza in tursim? 

        Spune te rog ce anume importa "en-gross" grecii din Germania, Olanda sau Franta. 

        Asta presupunind ca ai fost in Grecia si stii cam ce marfa exsita la rafturile magazinelor. 

        Esti mult prea departe de realitate.

        Nu ceea ce s-a investit in Grecia e problema ci coruptia, salariile si pensiile mult prea mari fata de potentialul real, evaziunea fiscala generalizata. 

        După ce toate beneficiile au fost tăiate cu mai mult de 20% (pensii, salarii). Și sunt tăiate de câțiva ani. Grecia a ajuns la echilibru bugetar dacă excludem datoria.

        Datoria nu poate fi plătită. S-a ajuns la ea datorită unei complicități criminale dintre o clasă politică și marii finanțatori. Ce facem acum. Ne uităm la South Park It's Gone și declarăm falimentul. Asta facem și asta a vrut Grecia în ultimul an. Nu să nu își plătească datoriile ci să le plătească în ritmul în care se poate și cum se poate, în funcție de creșterea economică. Reducerea evaziunii contează foarte mult și finanțatorii nu păreau că au vreo problemă cu asta în perioada 2000-2010. 

        Grecii si-au umflat datoriile cumparand armament din franta si germania, mai degraba decat facand 3 autostrazi; daca spuneai ca au importat ferry-boat-uri, pareai mai priceput. Or fi existand conspiratii, dar cauza ruinarii chefliului satului nu este conspiratia, aia doar poate grabi efectele. Cat mai e votca la moscova?

        Un articol clar, fluent, scris de Make face niste cimpanzei sa sara si ei sa isi etaleze ingustimea mentala. Stiu ca marea masa a romanilor este lipsita de cultura economica, insa a reduce tot orizontul la niste bonuri fiscale, singura matrice pe care o recunosc niste retardati este dureros. Orice bou se simte dator sa isi arunce singura lui idee in spatiul public. Lozinci si prostie cat cuprinde. Ai impachetat fum pe la cine stie ce sinecura bugetara sau ai plimbat gipanu pe firma de la dintr-un punct in altul si te vezi harnic in comparatie cu grecii. Daca te mai duci de doua ori sa stai cu burta la soare te vei vedea probabil si cult si intelegator si democrat. De mii de ani, asa ca Grecii...Sigur ca exista sisteme de plata a impozitelor in care rolul bonului fiscal este zero. Oricat de prost ai fi Daniel, daca ai cutreierat Grecia ai vazut ca autostrazile sunt supradimensionate fata de trafic, ceea ce se intampla si in Spania dar nu se intampla in Germania. Ti-ai arucat lozinca cu scoala la Moscova, pe care tu in prostia ta o consideri probabil devastatoare. Nu este cazul pentru ca am facut scoala in UE. Multa scoala... De asta o sa ma opresc aici fara a-ti explica cine a construit autostrazile Grecilor, cu fier de la Thyessen Krupp, ciment nemtesc, credite de la banci germane, cai ferate de la Voest Alpine etc. 100% din utilajele folosite in agricultura Greaca sunt nemtesti/olandeze, la fel si ingrasemintele si pesticidele. Utilajele din toate fabricile unde am fost, sunt nemtesti. Stau sa ma cert cu un retardat care nu vede mai departe de rafturile magazinelor. Nasol

        Am punctat DOAR similitudinile cu Romania, iat PS.-ul l-am adaugat pentru ca mi-am dat seama ca nu o sa intelegi singur.

        N u e nevoie sa faci scoala la Moscova ca sa gandesti cu capul. Si mai ales, a gandi, nu este o chestie bolsevica. E ... ceea ce se numeste - educatie. Cand ai ceva cunostinte sau capacitatea de a gandi si face conexiuni ca tipul de la 1.2 inseamna ca ai cap sa gandesti , nu sa dai cu el ca boul! Cand piata unei tari este invadata de produse si servicii straine nu e musai sa le vezi cu eticheta, pe taft! Sunt dedesupturi financiare, industriale, mecanisme economice, jocuri pe piata de capital. Acolo se castiga banii nu pe resturile alimentare ambalate frumos pe care ti le aruca frantuzul sau nemtoteiul. Or fi si salarii si pensii mari! Dar unde era UE cand i-a primit pe gesci si cand le-a dat imprumuturi. Sau poate, pentru ca, banuind-i ca noi ,ca sunt lenesi si prosti, vor prefera sa taca si sa suporte jugul! Uite ca grecoteiul se rascoala. Respect pt. ei. Rusine pentru mai marii UE caresi vad doar interesele si aruca gunoiul in ograda altora!

         

        Pune-l si pe boul Bestea, asa ca sa nu se supere ca nu-i bagat in seama. 

      E ca in povestea cu taranul care se imprumuta peste iarna de la boier ca nu-i ajungea mancarea, apoi muncea inca un sezon ca la urma sa constate ca i-a crescut datoria. Si uite asa camataria si democratia se transforma usor, usor din acceleratie in frana...

      Ati explicat situatia cat se poate de clar. Celor care o dau inainte cu acuzatiile de lene la adresa grecilor nu aveti ce le face.

      Ceausescu vizionar pentru ca a preferat sa plateasca cele aprox. 10 mild. dolari datorie plus dobanzile inainte de scadenta, cu pretul scaderii la max. a nivelului de trai al "oamenilor muncii"?  

      Poate chestia asta ar merita un editorial.  

      La fel, cred ca ar fi binevenit un articol, ceva, care sa arate modul similar in care Argentina a intrat inaintea Greciei in incapacitate de plata.

      In cazul Greciei, "ţinta pare ca euro să nu mai aibă nici o valoare"? Hm, greu de spus, dar e posibil ca UE sa le stea unora in gat, si nu ma refer la Rusia. 

      Falimentul statului ?

      Falimentul creditorilor ? 

      Falimentul "democratiei" ? 

      Cetatenii Greciei chemati democratic sa-si hotarasca soarta ?! sau sa oficializeze coruptia care a generat aceasta situatie ? Oferi imprumut cuiva ceri si o garantie . Nu mai plateste ramai cu garantia ! Oferi imprumut fara garantii e posibil sa nu mai recuperezi nimic. Grecia(statul grec - adica politicienii corupti aflati la putere) este intocmai ca un donator de sange care a primit beneficile donatiei mai repede si mai mult decat putea asimila(i sau dat 100 de mese in trei zile) iar acum i se cere sa doneze non stop sange fiind conectat cu eprubeta la o seringa de elefant bagata in jugulara si camasa de forta sa stea pe pat linistit ca medicii(FMI, BCE etc) spun ca totul e bine. 

      Si cum pe vena nu prea mai curge sange iar pacientul e tinut in viata de aparate medici specialisti sau gandit ca mai e ceva sange in organism si trebuie extras pana la nivelul celulelor ce compun organismul adica cetatenii ca doar pentru ei a fost conceput tot acest plan maret de bunastare in marea familie europeana unde coruptia e la putere. 

      Problema este ca tocmai acum in camasa de forta,i conectat la aparate si cu seringa in vena pacientul asta grec da semne de nebunie, iresposabilitate, lipsa de viziune si pe deasupra nu mai produce nimic sange cu seringa aia in vena ! Adica avem de-amface cu un pacient nebun care ar trebui internat la spitalul de nebuni ! Dar daca in internam cine mai plateste datoria ? 

      Si la noi sa intamplat la fel dar inca nu ne-au imobilizat la pat pentru a veni o cu seringa mai mare. 

      Si ne intoarcem la clasici si la efectele de vecinanate care sunt gratuite pentru toate celelalte state europene pentru ca multe dintre ele ele nu poarta fusta mini inca desi Grecia nu mai are fusta demult. 

      "Faptul că Friedman însuşi ar restrânge aplicarea acestui argument, al efectelor de vecinătate, doar la câteva cazuri, cum ar fi educaţia şi parcurile urbane, reprezintă o slabă consolare. În realitate, argumentul ar putea fi folosit pentru a justifica aproape orice intervenţie, orice schemă de subsidii provenite din impozite. Eu, de pildă, citesc Acţiunea umană de Ludwig von Mises; prin aceasta mă îmbib de mai multă înţelepciune şi devin o persoană mai bună; devenind o persoană mai bună, le furnizez anumite beneficii semenilor mei; cu toate acestea, în mod inadmisibil, ei nu sunt siliţi să plătească pentru aceste beneficii! Oare nu ar trebui statul să-i impoziteze pe aceşti oameni şi să mă subvenţioneze pe mine, pentru că sunt atât de merituos, încât citesc Acţiunea umană? 

      Sau să luăm un alt exemplu. Fie că „eliberatorilor femeii” le place sau nu, numeroşi bărbaţi obţin o mare satisfacţie privind la fetele în fuste mini; cu toate acestea, ei nu plătesc pentru această satisfacţie! Iată încă un efect de vecinătate rămas necorectat! Oare nu ar trebui bărbaţii din ţara asta să fie impozitaţi, pentru a subvenţiona fetele să poarte fuste mini?" 

      N.B. 

      Atentie la nebuni ! 

      Nu dati bani cu imprumut la nebuni ! 

      Nu luati bani cu imprumut de la nebuni !

      1. Potrivit cercetatorilor s-a gasit in Romania un maxilar preistoric de 7 milioane de ani. Efectul Este acelasi cand vedem o fustam mini so anume ramanem cu gura cascata. Daca platim sau nu impozit e irelevant. La fel cum domnul Roiss zice ca a restructurat Petrom. Cu aprox 20% crestere vanzari in 2005 si Profit mai Mare cu 500% la fel ramai cu gura cascata.Doar in cazul in Care citesti raportul Deloitte iti dau seama ca nu are cum da de pupe. Asa si cu Grecia.Minotaurus in loc de Minijuuuup. IN ESENTA IDENTIC. ALS URSACHE:-)

      Este incredibil ce formidabila propaganda negativa s-a declansat impotriva Greciei si a "lenesului" popor grec!

      Similara cu cea contra lui Sadam, care ar fi avut arme nucleare.

      Se pare ca bancile, marea finanta mondiala nu au precupetit niciun efort pentru a cumpara constiintele majoritatii politicienilo, dar mai ales a multor lideri de opoinie... 

      Este bine de stabilit in ce masura urmam acelasi drum cu al Greciei. Avem si noi o datorie externa destul de mare ca valoare absoluta, iar realizarile interne lipsesc cu desavarsire. Daca tratam sitiuatia din Grecia ca pe un spectacol, atunci la un moment dat va fi la fel si la noi. Daca insa o tratam ca pe o lectie din care trebuie extrase invatamintele este posibil sa evitam dezastrul.

      Prost au gestionat europenii criza asta. Hai ca prima data a fost la fel cam peste tot dar acum chiar au facut-o lata. Nu e posibil sa lasi sa se ajunga aici ca doar ce faceau grecii sau traiectoria lor era vizibila nu erau ascunsi undeva si acum au iesit brusc cu 180% datorie. E clar pentru toti ca n-au cum sa-si plateasca datoria. Doar daca fac bemveuri si mertane 20 de ani de acum inante. Sigur ca au si grecii vina lor, nu neaparat ca sunt lenesi dar evaziunea fiscala si gratuitatile si 15 salarii cand un an are 12 luni etc sunt niste probleme. Ei traiesc din turism si uleiuri, n-au industrie asa ca lenevia e relativa nu prea au ce sa faca. Plus ca si patzakinele alea 2 Tzipras si Varoufakis au jucat la cacealma si urat si cu cine? Cu nemtii? Cu Juncker? Ce credeau ca-i pacalesc p-aia? Ca cedeaza? Urat, nu se fac d-astea mai ales cand esti cum esti.

      1. corect

        Cei doi chiar rămân pe poziții și în ultimele ore (parcă în noaptea asta trebuie plătită datoria la FMI, la ora 18). Ba chiar organizează un referendum și cer grecilor să spună NU.

        Eu consider că, din punct de vedere politic, cei doi au acționat așa cum orice politician cu un mandat trebuie să facă. Orice pentru îndeplinirea mandatului. Iar când nu se poate, te duci la popor și îl întrebi ce să facem în continuare. Ce poate fi mai minunat? Bravo celor doi. 

        1) Sa nu uitam ca Grecii si-au ascuns problemele ( si cu ajutorul unora de-alde Goldman si Credit s e adevarat) cativa zeci de ani buni.

        2) Politicienii greci, ca si ai nostri nu sunt parasutati din spatiu. Sunt din popor si votati de popor. Asa ca textul ca poporul e bun si politicienii rai mi se pare o ineptie. 

        3) Chestia cu n-au indsutrie, cred ca e problema lor. Mai sunt tari fara resurse ( vezi Olanda, japonia) dar care si-au gasit de lucru 

        4) Chestia cu neemiterea bonului e importanta pentru ca arata o atitudine generala fata de plata impozitului.

        5) Daca cititi ce "groaznice"sacrificii trebuie sa faca saracul si mandrul popor Grec, te pufneste rasul. 

      Din punct de vedere al evolutiei financiare international datele prezentate de Dl MAKE sunt corecte.In acelasi timp Aventura Greciei in UE si zona euro a fost profitabila pentru aceasta tara care

      prin guvernele ei corupte a stiut in ultimii 30 de ani sa-si speculeze pozitia strategica si naivitatea sau 

      incompetenta unor lideri atlantisti 

      europeni. Guvernele Greciei au folosit zeci de ani fondurile de coeziune europene au construit o infrastructura acceptabila si au furat destul din aceste fonduri pentru a indestula clientele politica,desigur in mod inegal dar fiecare cetatean grec a beneficiat  

      intr-un fel sau altul. Grecii au reusit sa mentina intr-un procent ridicat intermedierea financiara la nivelul capitalului national la fel si in comert si turism. Prin creditele 

      luate au creat un stat al bunastarii 

      nesustenabil in timp. Capitalul creat de greci este important si a fost pus la adapost la inceputul crizei atat de catre marii speculatori cat si de clasa mijlocie. 

      In Grecia exista cca 800000 muncitori straini intrucat localnicii nu se mai preteaza la slujbe lowlevel. Esenta actualului conflict rezida ca guvernul grec doreste sa obtina prin santaj fresh money

      pentru a carpi statul bunastarii. Nu am mare simpatie pentru liderii Europei care sunt acum presati si de catre licuriciul cel mare sa plateasca pentru a evita in focar intr-o zona importanta. 

      1. Prea multa panica relativa la Grexit si prea multa serenitate mai demult, la Grenter...

      Am angjat la un moment dat oameni si citind CV-uri m-a izbit o capacitate pe care multi si-o aroga dar putini o au. Capacitatea de a extrage esentialul din context este o calitate extraordinara pe care o ai. Nu este nevoie sa citesti multe articole in afara de acesta pentru a intelege ce s-a intamplat de fapt in Grecia.

      1. nici o problema trec la drahma si vor aveqa salariul "doar" dublu fata de noi.

        cel putin banii furati s-au dus in autostrazi si la populatie

        ... intelegem ca Make si-ar gasi de lucru...

        Se găsesc tot felul de nefericiți care să mintă cu nerușinare. Aseară, de exemplu, se umfla în pene Gâdea încercând să facă un moment important, transmițând în direct imagini de la o demonstrație din Grecia. Era un reprezentant al unei societăți turistice în studio care spunea că lumea este interesată să meargă în Grecia în vacanță și că în restul Greciei este liniște și turismul merge fără sincope.

         

        Acesta este momentul în care un ziarist din studio, Savaliuc, se apucă să declame că Grecia "privată" nu se stresează de sectorul bugetarilor, că acolo pensia minimă este de 1000€ iar salariul minim este de 2000€. Deci acredita ideea unor îmbuibați. Acele câteva minute în care am fost atent la "mesajul" care se transmitea cu acea ocazie au fost suficiente pentru a închide televizorul. 

         

        Și, ca să îl corectăm pe idiotul ăla de Răzvan Savaliuc, care scrie pe la Lumea Justiției, salariul minim în Grecia este de 680€ și a scăzut de la 870€ în 2010-11. Deci, a scăzut cu 22% potrivit scăderii PIB-ului de care ne spune dl Make. 

         

        Îmi repet mesajul de duminică. Din toată tragedia grecească, toți au pierdut, mai puțin elitele financiare: 

        - Populația a pierdut (după cum am spus mai sus) și la care adăugăm șomaj masiv 

        - Sistemul politic trecut nu prea a suferit (a pierdut puterea dar nu și conturile din Elveția - lista madamei Lagarde cu conturile grecilor evazioniști nu a fost urmărită). 

        - Micii investitori în titlurile Greciei, poate fondurile mele și ale tale de pensii, au pierdut prin programul de restructurare a deținătorilor privați (PSI), evident forțați de EU și ECB.

        - Marii investitori, băncile germane și franceze (care aveau o expunere mare în 2010) NU AU PIERDUT NIMIC. Pentru că ei, după cum spune și dl Make, și-au vândut expunerea ECB-ului. Care ECB și EU sunt în stare de orice să își ia banii înapoi. Chiar cu prețul trimiterii Greciei în lumea a treia. 

        Gresit; vor trece la drama,nu la drahma. 

      Frumos.. Saracii greci, trebuie sa-si plateasca datoriile, Ei care l-au dat pe Homer, ei care sunt leaganul civilizatiei, ei care au asa plaje frumoase si asa insule insorite... Ei, la care metroul era gratuit, iar salariatii bugetari au salariile cu 250% peste sectorul privat, ei care se pot pensiona anticipat cu 6-7 ani inainte de limita de vechime.. E nedrept, liderii comunisti au dreptate, poporul grec e grav persecutat! Ce daca li s-au taiat 210 miliarde de euro din datorie? Ce daca au TVA la jumatate cat noi, ce daca au un nivel de trai mult peste nivelul PIb ului? Ce daca au masluit ani de zile datele statistice? Da, e o coruptie generalizata, da, au cea mai mica rata de colectare a taxelor din UE! Pai pentru asta desigur dragi comunisti, in nici un caz nu sunt vinovati grecii! Marea finanta mondiala, masoneria, evreii si iluminati au conspirat sa puna grecii sa.. sa ce? Sa-si plateasca datoriile si sa-si reformeze statul profund corupt si neperformant!!!! Grav, de neacceptat, trebuie sa fim solidari cu ei! Mandri ca nu ne platim datoriile! Mandri ca suntem corupti si mincinosi! UE, jos labele de pe frumoasa Grecie, e adevarat cam pustie intre 12 si 17, cand harnicii greci se odihnesc, justificat, fiind prea cald sa muncesti. Plus ca dupa o noapte de uzo si buzuki, ce naiba, oamnei suntem.. Tinem cu grecii cei harnici, sa le-o traga nemtilor cei puturosi!!!!

      1. Într-un studiu din 2011, făcut asupra unor țări din EU, arată că în aproape toate țările, angajații din sectorul public sunt plătiți mai bine decât cei din mediul privat.

         

        Spania: media anuală cu 26% mai mare la stat 

        Grecia: +27% la stat 

        Portugalia: +46% 

        Austria: +12% 

        Germania: +18% 

        Italia: +22% 

        Belgia: -5% 

        Slovenia: +24% 

        Irlanda: +17% 

         

        Mai spui o minciună legată de reducerea datoriei. Zici de 200 miliarde. Iată care este adevărul. 

         

        "The haircut alone, lowered the government debt pile by €106.5bn ... but as Greek banks at the same time were holding almost 1/3 of the restructured debt, this also created the need for the Troika and Greek government to pay for a €48.2bn bank recapitalisation in 2012." 

         

        Deci, deși, pe hârtie, s-a tăiat semnificativ din datorie, băncile grecești au trebuit recapitalizate tot pe niște bani care au ajuns în datoria publică. Păi și cu asta ce-am făcut? 

        Marș cu propaganda ta de aici. 

        dintre tarile enumerate de tine, cate isi permit aceasta situatie? Ai auzit cumva de PIIGS?

        pe langa acel mars care arata cam ce educatie ai, uiti ca in 2010 Greciei i s-a mai redus datoria cu 100 miliarde. Iar faptul ca bancile grecesti au trebuit sa fie recapitalizate e tot vina UE? Nu mai vorbim ca la tine ori 24% ori 250% e acelasi lucru. Da, sunt mare propagandist..te uiti mult la tv presupun...poate mai cauti si alte surse de informare, mai profesioniste.

        "According to the figures, in 2009 the number of people working in the state sector either as permanent employees or on fixed term contracts came to 952,625 people. In December of 2013 that number had fallen to 675,530 - a drop of 277,095 or about 70,000 per year"

        Dacă ai vreo sugestie despre cum Grecia se poate echilibra și mai mult după ce a luat deja măsurile extraordinare de a tăia 30% din angajații publici și a micșora salariul minim cu 22%, fără să genereze o catastrofă și mai mare, (prăbușind PIB-ul prin concedieri masive), te rog să o spui. 

        Nu înțeleg la ce 24% te referi. Ai mințit spunând de 250% salarii mai mari la stat. Ți-am dat peste bot cu datele reale.

         

        Iar educația ta ar trebui să îți ridice probleme ție. Când te exprimi "le-o tragă nemților" te așteptai să primești un răspuns academic? 

        Lăsând criteriile stilistice de mai sus (eu știam că este o expresie golănească), Ești într-o mare eroare tehnică. În 2010 nu li s-a șters datoria. Verifică-ți sursele și cunoștințele economice. Li s-a rostogolit datoria. Haircut-ul a venit doar în 2012. Bailout nu înseamnă haircut. 

      Propun denominarea trilionului, ca entitate a exasperarii bancare... Am putea avea trilionul vechi, simbol al infinitului maruntisului, si trilionul nou, apoteoza angoasei pecuniare!:))

      ... e bursa romaneasca sensibila la crize? Pe principiul ca vinzatorii de umbrele din Atacama trebuie sa fie si ei

      solidari cu victimele musonului?:))  

      De unde atita panica? De unde atita apetenta mondiala pentru emotia sterila? Grecia nu se poate redresa, e o corabie al carei pescaj se masoara din haul gropii Marianelor. Gaura e un fapt. Un fapt obiectiv actioneaza ca forta majora. O realitate nu poate fi combatuta cu "ar fi trebuit".

      Iese Grecia din spatiul euro... Si? Moneda real circulanta va ramine moneda europeana in spatiul grecesc, neoficial, asa cum orice valuta tare circula in tari cu moneda rahitica. Se vor tipari drahme? Cine va avea incredere in fituici tiparite de un stat falit? Drahma va fi ca maculatura tiparita de Saddam Hussein in embargou, in vremile cind banii nu se falsificau pentru ca xerocopierea era mai scumpa ca bancnota, liasele se cintareau si statul autoriza schimbul stradal pentru ca fosgaiala celulozei ar fi costat prea mult ipoteticele banci. 

      Daca Germania s-ar gindi sa tipareasca marci, aia ar fi o problema!

      Asa, ma uit la economiiele serioase traind suspansul elen si parca il vad pe Edmond de Rotschild preocupat de ce face Sobolevski cu leafa... 

      1. De exemplu, orice sumă plătită de la sau către stat (fie salariați, fie contracte cu firme comerciale) să fie x% în IOU (scenariu pe care și ECB l-a analizat, deci este în cărți).

      Articolul nu e putin cam simplist? Din start incepe cu stangul, cu acea comparatie inadecvata. Plata datoriei initiale nu ajuta deloc economia unei tari? Ce conteaza ca europenii si-au dat intai bani lor? E o masura de protectie a investitorului si asta. Trebuie cautat pacatul originar, de acolo s-a imputit treaba. Si pacatul originar ma tem ca nu e la vestici, ci tot in ograda proprie.

      1. Dyogene, caută pe net secvența din serialul South Park It's Gone. Folosește acele 4 cuvinte și o să găsești momentul.

        Se aplică perfect aici. Sunt bani dispăruți în Olimpiadă, averi private în Grecia sau în altă parte, șosele sau hoteluri, etc. It's gone. Acum ce facem? Vindem bucăți din țară sau ne declarăm falimentul? 

      Articol de Bun Simt !

      Altii, umbla dupa cai morti sa le ia potcoavele... Bate campii unu' hostiuc, ca cica Romania va lua locul Greciei, dupa impartirea Europei intre Stalin si Churchill ! 

      Ce gargaristi idioti, altii viseaza cai verzi pe pereti, o stanga pan-ortodoxa, Grecia, Serbia, Romania, ca asa a stat la manastire DUGHIN cu MASCARICIUL DAN PURIC, cu tudor gheorghe, mircea diaconu, victor socaciu si dorel visan in rolurile principale, la manastirea ...Reintregirea Cerebelilor Stangii ! 

      Neuropsihiatria va avea mult de lucru cu idiotii obsedati de Base de mai mult de 10 ani :))) 

      Zi ba BOLSEVICULE cristi adevarul complet : CUM austria face jocurile Moscovei, cum NABUCO a fost suntat de cozile de topor moscovite sau cum proiectul AGRI era si este fezabil ! 

      Dar voi, orbiti de ura anti basista macati bors, ba cu blanculescu, ba cu nastase !

      Nu-i nimic O SA VA TREZEASCA DIASPORA iar :))) 

      1. si o da te besteleasca pentru opinia. Ce parere ai de contractul Petrom? Poate fi renegociat fiindca prezentarea castigului pe 2004 nu a fost conform OMFP 94 per 2001 invocand Paragraf 871 sau 872 ABGB. Intreb in calitate de imbecil. Multzam fein si pupic

        Și sunt de acord cu ce spune anonimul15, cu niște amendamente.

         

        Ești tâmpit anonimule dacă mă faci bolșevic. Așa, ca să fim chit. 

         

        Austria face business cu Rusia, nu jocurile ei. Bravo lor. Doar tâmpiții din Europa de Est mai cântă la masa URSS-atacă-valori-vin-bolș ;evicii. 

        Despre AGRI nu cred că era fezabil. Ungurii își iau gazul mai ieftin (sub Orban) din Rusia, decât din România, prin AGRI. Iar dacă îl foloseam doar noi, trebuie doar să ne uităm la Klaipeda din Lituania.... Faliment curat. Țara aia o să moară cu el de gât. Rușii le-au redus prețul la gaz cu 20% dintr-un condei. 

        sintem relativ timpiti, oamenii destepti isi dau cu parerea pe bani la NASA, la CNN...:))

        Cum asa, nu Bestea besteleste? 

      Hopa! unde-i vorba de bani, apare si Make; nu oricum, vrea si el, baiat modest, doar un trillion de euroi. 

      Nu se gandeste ca imediat l-ar acosta un alt alde Sima si l-ar ferici, din nou?

      Pe de alta parte, daca impartirea miliardelor a fost asa cum ne-o descrie Make, inseamna ca-i baiat "pe faza" le stie, are sursa (si Bursa) si atunci mirarea este si mai mare: cum de nu l-a citit pe Sima (sau invers: cum l-a citit asa de bine Sima?) 

      1. Make nu i-a dat un trilion lui Sima, i-a dat ceva modic cit sa se aseze la masa credala, pe principiul ca gestul conteaza...:))

        Tocmai asta ziceam; daca Make ar fi primit trilionul, om se facea Sima. 

      The Fortune: "The 14th salary works like this: Greek workers get their annual salary in roughly 14 installments. On top of 12 monthly payments, employees receive double their paychecks in December, right in time for Christmas consumerism. They also receive half of their monthly spending in the spring to shell out on goods for Easter. Then they get another half-salary boost in July, before their traditional summer vacation.

       

      But the 14th salary system isn't the problem with the Greek economy, says Elias Papaioannou, an expert on international economics at Dartmouth College, "it's just an alternative way to distribute."" 

       

      The Guardian: "Called "doros" in Greek, with no precise English translation except "gifts", these payments are perceived to be bonuses on top of 12 regular monthly salaries. Not true. Greece, like Austria, Portugal and Spain, operates on a 14-month payment system established in 1945 that divides an annual salary by 14 instead of 12 and pays all salaried workers in the private and public sectors a half payment each before Easter and summer, plus a full payment at Christmas to help workers budget for holiday expenses. 

       

      A Eurostat survey found 50% of Greeks cannot afford a one-week vacation every year, suggesting the 13th and 14th salaries cover other expenses." 

       

      Salariul anual se împarte nu la 12 ci la 14, două dintre salarii fiind plătite în anumite momente ale anului, de sărbători. Acum putem tăia de pe lista de lozinci propagandistice, ideea de al 14-lea salariu. Comparația trebuie făcută pe salariul anual, nu pe ideea de 14 salarii în 12 luni. 

      Ministrul grec de finante vine in vizita in Italia, iar ministrul de finante italian il invita la el acasa. O vila frumoasa, cu o curte maricica, etc. Ministrul grec il intreaba:

      - De unde iti poti permite toate astea, dintr-un salariu de ministru? 

      - Vezi podul acela? il intreaba ministrul italian, aratandu-i un pod rutier mare in zare. 

      - Da 

      - Ei, 10% pentru mine, spune ministrul italian. 

      Trec doi ani, ministrul italian de finante vine in vizita in Grecia. Ministrul de finante grec il invita la el acasa: un palat, cu o gradina imensa, teren de golf, etc. Ministrul italian, suprins, intreaba: 

      - Cum de ti-ai permis asa ceva, dintr-un salariu de ministru? 

      - Vezi podul acela? intreaba ministrul grec 

      - Nu...

      - Ei, 100% pentru mine, incheie ministrul grec. 

      Articolul asta e varza.

      1. daca banii imprumutati au ajuns la banci detinute de ne-greci, inseamna ca banii nu au ajuns in economia greciei? Banii aia au avut destinatii foarte precise. 

      2. Se implica ca cineva le-a impus grecilor sa se imprumute. Nu poti forta pe nimeni sa se imprumute. S-au imprumutat ca n-au avut cu ce sa-si plateasca ce aveau de platit. Acordurile cu FMI si BCE si altii au for facute, ca si in cazul altor tari, pentru a le ridica bonitatea, deci posibilitatea de a se imprumuta mai ieftin.

      3. Implicatia ca grecii nu sunt harnici fiindca sunt descurajati e ridicola, grecii n-au fost harnici nicicand. 

      1. Colea esti varza, Acropola a ridicat-o harnicia nemteasca?!

        Cat te duce mintea de vreme ce te contrazici de la o propozitie la alta: nu i-a fortat nimeni pe greci, doar nevoia!

        N-auzi ce zice omul asta, indatorarea a crescut fata de PIB, dupa capitalizarea bancilor, deci destinatia precisa a banilor a fost sa mai jupoaie o data. 

        Înțelegerea mea, destul de imperfectă, este următoarea. Dacă banii ajung în bănci pentru a fi folosiți în programe de stimulare directă a economiei (prima rablă, primul job, prima casă, tractor, cal sau primul patron), atunci se poate crește economic. Nu este cazul Greciei. Pe pagina wiki "Greek government-debt crisis countermeasures" nu există NICIO măsură de relansare economică. Doar austeritate, taxe, evaziune. Și flexibilizarea mediului de afaceri.

         

        Dacă băncile sunt decapitalizate (adică pierderile lor ca urmare a împrumuturilor neperformante în creștere din cauza crizei economice, erodează capitalul de bază al băncii) atunci investitorii ne-greci ar fi trebuit să aducă bani de acasă (sau să închidă șandramaua). Adică din buzunarele germane, americane, franceze, etc. O să vezi dacă o să treci prin primul bail-in. Atunci s-a agreat ca banii să vină de la ECB, să fie trecuți pe lista datoriei publice a Greciei, și să capitalizeze băncile. Efectul asupra economiei nu este de stimulare ci, eventual, de oprire a unui dezastru. Băncile nu s-au trezit stimulate să împrumute că nu aveau cui (criza economică în Grecia continua din 2009 până în nov 2014) ci doar sprijinite să fie conforme cu cerințele de capitalizare. 

        Asta se întâmplă când ai sistem bancar într-o monedă pe care nu o controlezi. Trebuie să te împrumuți cu dobândă ca să iei banii pentru a astupa găurile. În timp ce alții doar îi tipăresc. 

      Nu am o parere cat de cat fundamentata asupra datoriei Greciei , haircut-ului datoriei sau/si bailout Greciei, contextul efectiv care a dus la crearea acestei datorii,de aceea nu imi pot exprima nicio parere macar subiectiva. As fi curios sa stiu insa cum a ajuns la concluzia , cat de cat obiectiva domnul Make, cum ca dolarul ar avea vreo valoare ("euro tinde sa nu mai aiba nicio valoare"). In Babilon era foarte bine definta notiunea de datorie si rolul banilor in societate prin Codul lui Hammurabi (1760 i.Hristos). Monedele existau si pe vremea romanilor.Mai exista in circulatie aceste monede? Eu unul nu stiu sa existe. Ce vreau sa spun e ca, in mod firesc, toate valutele (TOATE) dispar odata cu statele/imperiile/regatele care le emit (sau mai repede). Nu numai euro va disparea. Va disparea si dolarul si leul si francul elvetian. Singurul aspect nesigur este cand se va intampla asta si la ce curs se va face conversia activelor /datoriilor dintr-o valuta care dispare, intr-una care exista. (Ceea ce e valabil si pentru orice companie-faptul ca va disparea la un moment dat). In contextul in care euro dispare din varii motive, increderea in oricare valuta va scadea (zic eu) si increderea se va indrepta spre aur. Nu impartasesc parerea ca euro va mai excesiv (20% sa zic) fata de euro ceea ce nu il va duce sub valoarea sa minima fata de dolar de 0,8252. Decat o parere.Paritate/cursul 1€=1,174$ din 1 ianuarie 1999 cand a fost inlocuit ecu de euro, nu este cu mult mai jos decat cel actual. Exitul greciei din zona euro este (daca va fi) unic, deosebit, plin de necunoscute etc., dar nu cred ca putem vorbi de o devalorizarea (prea) accentuata a euro si/sau o disparitia a lui (inca).

      multe opinii, fiecare are ceva adevar in ea, mai mic sau mai mare.'

      dar ati uitat biserica greaca, care, la un moment dat, s-a oferit sa imprumute statul pt a slava grecia.

      ca sa stiti unde s-au dus banii greciei afara de evaziune, smenarii si multe altele, cam ca si pe la noi, nu-i asa??? 

      1. Biserica Ortodoxa a Greciei s-a oferit sa sprijine statul, intr-o propunere nebuloasa, care pare sa avanseze ideea ca ii concesioneaza o parte din terenurile Bisericii, pe termen limitat de exploatare si banii rezultati sa reprezinte contributie la plata datoriilor.

        Terenurile Bisericii sint imense (inclusiv terenuri centrale, in Atena si alte orase).

        Din cite stiu, propunerea nu s-a finalizat. 

        Auzi coane Fanica ce expresie : "S-a oferit", adica noi, Popimea, v-am facut o "favoare" ca sa demonstram ca biserica ortodoxa e patrioata...

        Nu domnilor, la "Puochi" nu sr poate intra decat cu ARMATA : o actiune simultana la nivel national, cu tanchetele , cu mascatii, asta trebuie sa faca FISCUL pretudindeni cu puochii :secularizarea averilor manastiresti pe principiile Patriotului roman Domnitorul Alexandru Ioan Cuza ! Pai cum sa nu-i dam dreptate lui Radu Banciu, ca pana nu intra fiscul peste ei nu va fi liniste cu acesti escroci internationali... Toate bisericile sunt pline de puroi, iar reunificarea bisericilor nu inseamna decat salvarea a ce se mai poate salva din averilor acestor Viermi tuberculosi... 

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb