Într-o societate care se mândreşte cu gradul său de civilizaţie, plata integrală a datoriilor este subînţeleasă, nefiind nevoie, cel puţin teoretic, de existenţa unui cadru juridic formal.
Din păcate, pentru civilizaţia europeană a acestui început de secol, obligaţia de a-ţi plăti datoriile a devenit mai mult un fenomen marcat de o oarecare schizofrenie, aflat tot mai departe de idealul societăţilor primitive (n.a. vezi cartea "Debt: The first 5.000 years" a lui David Graeber).
Pe de o parte avem datornicii "normali", persoanele fizice, cărora li se cere să-şi plătească integral datoriile, inclusiv cu preţul veniturilor viitoare ale lor şi ale urmaşilor lor. Apoi exis-tă instituţii financiare privilegiate, cunoscute sub numele de bănci, ale căror datorii nu trebuie plătite doar de proprietari, acţionarii, şi de cei care le garantează datoriile, ci şi de creditorii lor sau de anumite persoane care îşi depozitează banii acolo.
În acest caz, termenul folosit este "bail-in", iar implicaţiile sale pentru Europa vor fi ilustrate, treptat, de ceea ce s-a întâmplat în Austria.
La fel cum falimentul marii instituţii financiare Creditanstalt, fondată de Anselm von Rothschild în 1855, a dat "tonul" Marii Depresiuni economice din Europa, în 1931, "rezoluţia" unei bănci mult mai mici, tot din Austria, poate reprezenta începutul sfârşitului pentru un sistem bancar european rupt complet de realitatea economică în care operează.
Pe site-ul Autorităţii Pieţelor Financiare din Austria (FMA) a fost publicat cadrul de soluţionare a Heta Asset Resolution AG, banca rea înfiinţată de autorităţile de la Viena pentru preluarea creditelor neperformante ale băncii Hypo Alpe-Adria. Acesta este primul caz european de aplicare a procedurii de bail-in pentru creditorii de rang superior ai unei instituţii financiare.
"În timp ce aplicarea noului cadru european de rezoluţie şi redresare reprezintă intrarea pe un teritoriu neexplorat, atât din punct de vedere juridic, cât şi practic, suntem în grafic în ceea ce priveşte soluţionarea cazului Heta şi am făcut un progres satisfăcător în legătură cu valorificarea activelor sale", au precizat conducătorii FMA.
După cum se arată în comunicatul de presă, cele mai importante măsuri sunt ştergerea totală a datoriilor subordonate ale băncii rele Heta, adică un bail-in de 100%, şi un bail-in de 53,98% pentru toate datoriile de rang superior. În plus, a fost anulată plata tuturor dobânzilor începând din 1 martie 2015, iar maturitatea tuturor obligaţiunilor eligibile a fost extinsă până la 31 decembrie 2023.
FMA a mai precizat că procesul de lichidare al băncii rele ar trebui să se încheie în 2020, conform planului actual de rezoluţie, chiar dacă ultimele plăţi trebuie făcute doar până la sfârşitul anului 2023.
Comunicarea condiţiilor de bail-in de către autorităţile austriece arată că respectarea dreptului de proprietate şi al principiului neretroactivităţii nu mai reprezintă nimic pentru Austria, chiar dacă aceleaşi principii au fost invocate de ambasadori străini de la noi în ceea ce priveşte legea dării în plată.
Reducerea forţată a datoriilor Heta a avut loc după respingerea de către majoritatea creditorilor, în urmă cu două luni, a propunerii de răscumpărare a obligaţiunilor băncii rele din Austria la 75%, respectiv 30% din valoarea nominală, pentru obligaţiunile de rang superior şi a celor subordonate (n.a. vezi articolul "Austria ameninţă stabilitatea financiară a Europei", BURSA, 23.02.2016)
Cu doar câteva zile înainte de bail-in-ul Heta, preţul obligaţiunilor sale a crescut semnificativ, până la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, în urma declaraţiilor oficiale din Carinthia cu privire la disponibilitatea reluării negocierilor, după cum scrie Bloomberg.
Peter Kaiser, guvernatorul Carinthiei, a precizat că se poate ajunge la o soluţie negociată cu ajutorul finanţării din partea guvernului federal, conform unui articol Bloomberg.
Astfel, atât obligaţiunile de rang superior cu maturitatea în ianuarie 2017, cât şi cele cu maturitatea în octombrie 2016 s-au tranzacţionat la Bursa din Frankfurt la 76% din valoarea nominală (vezi graficul).
Valoarea totală a celor două emisiuni este de 2 miliarde de euro, pentru obligaţiunile cu maturitatea în ianuarie 2017, respectiv de 1,25 miliarde de euro.
Dar ajutorul nu a venit, iar investitorii care au cumpărat obligaţiunile Heta pot considera că le-au fost înşelate aşteptările. Oare declaraţia lui Kaiser a fost, pur şi simplu, o minciună?
Se pare că printre creditorii subordonaţi ai Heta se află şi Banca Mondială, după cum scrie Frances Coppola, de la revista Forbes, pe contul său de Twitter. Va fi aplicat şi aici bail-in-ul de 100%, în condiţiile în care Banca Mondială are statut de super-senior în rândul creditorilor, după cum se arată în presa internaţională?
Toate aceste întrebări îşi vor găsi răspunsul, treptat, în perioada următoare, pe fondul numeroaselor excepţii juridice ridicate de creditorii din Germania, în opinia cărora băncii rele Heta nu i se poate aplica procedura de bail-in, deoarece nu are licenţă bancară.
"Pachetul de bail-in asigură tratamentul egal al creditorilor", au precizat conducătorii FMA pe site-ul instituţiei, iar "rezoluţia ordonată este mai avantajoasă decât declararea insolvenţei". Avantajoasă, dar pentru cine?
Autorităţile din Carinthia au garantat emisiunile de obligaţiuni ale băncii Hypo Alpe-Adria înainte de naţionalizarea din 2009, iar apoi au declarat că nu pot onora garanţiile, evaluate la 11,1 miliarde de euro, conform datelor de la FMA.
După anunţarea bail-in-ului, creditorii se pregătesc să lanseze acţiuni în justiţie împotriva landului Carinthia pentru recuperarea diferenţei, de circa 6,4 miliarde de euro, după cum scrie Reuters. În condiţiile în care bugetul anual al provinciei este de circa 2 miliarde de euro, rambursarea este imposibilă, bineînţeles, iar Carinthia se confruntă cu falimentul iminent.
Creditorii nemulţumiţi au la dispoziţie trei luni pentru înregistrarea cererilor în justiţie, iar soluţionarea cazurilor poate dura ani buni, după cum a declarat anterior şi ministrul de finanţe al Austriei, Hans Jörg Schelling.
În timp ce creditorii sunt anunţaţi că au pierdut tot sau mai mult de jumătate din investiţii, Ministerul de Finanţe de la Viena publică pe site-ul său un comunicat de la Standard & Poor's referitor la "stabilitatea ratingului suveran ridicat, în ciuda procedurilor aplicate în cazul Heta", care "nu vor avea niciun efect asupra condiţiilor excelente de finanţare ale Republicii".
Să înţelegem de aici că autorităţile austriece nu doresc să acopere datoriile Carinthiei, deşi dispun de mijloacele financiare necesare?
Iar dacă guvernul de la Viena nu vrea să facă împrumuturi suplimentare, pe fondul depăşirii semnificative a pragului datoriei publice impus de tratatele europene, de ce nu "privatizează" pe nimic ce are prin ogradă, la fel cum au făcut unii din Estul Europei, astfel încât să plătească datoriile rezultate în urma iresponsabilităţii financiare a landurilor federale?
Indiferent de modul în care va fi privită "rezoluţia" Heta în Europa, mai ales când se va ajunge la concluzia că hair-cut-urile tocmai anunţate nu sunt suficiente, falimentul nedeclarat al Austriei, dar în primul rând cel moral, nu poate fi trecut cu vederea.
Sau se poate trece cu vederea, deoarece sunt şi alţi faliţi mult mai importanţi care îşi aşteaptă cu groază scadenţele, iar contractele de credit sunt sfinte doar pentru barbarii din coloniile estice?
1. Brute draga Calin, nu barbari :-)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.04.2016, 01:16)
mare vrajeala 6,4 miliarde...Domnul Treichl a pierdut 5,8 miliarde in 2014 si in 2015 seful Consiliului de Supraveghere i -a prelungit mandatul pana in 2020.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 05:02)
In speranta de a falimenta Erste ?
1.2. o fi strategia Blackrock (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.04.2016, 11:44)
de abia ieri au dat comunicat ca au pana in 4%. Ce mare smecheriesa treaca si Viena PE Chisinau:-) Da vorba Lu nea Trahanache : Tradare, tradare, da da stim si noi ,
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 13:52)
Haha
:))))
2. "...dreptul de proprietate si al principiului
(mesaj trimis de BAIL IN!!! în data de 12.04.2016, 05:00)
neretroactivitati..."
Austria a auzit de o vorba romaneasca veche "Fa ce zice popa nu ce face popa" ?
Asa de mult si-au dorit sa conduca Europa de Est in special Transilvania de si-au rupt gatul !
Sper sa nu mai iasa nici un lup moralizator sa dea sfaturi ce si cum trebuie facut.
In Austria e sezonul de copt banci ?
Creapa ca ciresele dupa ploaie !
:))))
3. Autorul a auzit de faliment ?
(mesaj trimis de Gica în data de 12.04.2016, 06:40)
Autorulke ipocrit.
A tot sustinut ca numai falimentul putea asigura rezolvarea pe fond a crizei din 2008.
Dar acum, o situatie de faliment, un faliment ca toate falimentele, vreo sa o trateze prin interventia statului.
De fapt, de ce sa fie garantati si cei 100 k euro la un faliment ?
Autorul are pareri ferme sau doar scrie de dragul de a scrie ?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 08:32)
Gicule,
esti cam prostovan!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Make Don în data de 12.04.2016, 08:51)
Autorul ironizeaza.
Romania a contractat imprumutul urias de la FMI pentru a salva bancile straine de la faliment. Austria de ce nu a apelat la serviciile FMI? :)))))))))))
:) Iar dacă guvernul de la Viena nu vrea să facă împrumuturi suplimentare, pe fondul depăşirii semnificative a pragului datoriei publice impus de tratatele europene, de ce nu "privatizează" pe nimic ce are prin ogradă, la fel cum au făcut unii din Estul Europei, astfel încât să plătească datoriile rezultate în urma iresponsabilităţii financiare a landurilor federale?:)
De ce? :)))
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 09:30)
Ai rabdare o sa ne raspunda viticultorul, daca nu o sa aiba putina amnezie ca si cu creditul infim de la Volksbank !
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de cr în data de 12.04.2016, 10:32)
Astronautul american Frank Borman spunea, după ce a devenit preşedintele companiei Eastern Air Lines, că "fără faliment, capitalismul este asemeni Creştinătăţii fără iad". Da, este nevoie de faliment pentru curăţarea exceselor din perioada premergătoare crizei, iar această "corecţie" ar fi trebuit aplicată mai ales sistemului bancar, dar intervenţia statelor a redefinit relaţia contractuală dintre debitori şi creditori.
Problema în cazul Heta o reprezintă neonorarea unor garanţii ale autorităţilor locale şi intervenţia repetată a guvernului de la Viena, totul în numele păstrării stabilităţii financiare. Inclusiv Curtea Constituţională a Austriei a declarat ilegale, în vara anului trecut, planurile de obligare a creditorilor să suporte pierderile.
În aceste condiţii, cazul Heta nu este un faliment ca toate falimentele. Referitor la garantarea depozitelor până la 100 de mii de euro în cazul unui bail-in, promisiunea este oricum fără acoperire.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 07:00)
Nu stiu de unde a luat Bursa de bail in utilizat in Austria recent ca sf-ul tace malc.
E o pata neagra pentru banci si cuvantatoarea bancara incearca sa acopere aceasta "mica" mizerie?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 07:19)
De curios m-am uitat la inca doua ziare tot nimic.
Nu stiu daca am voie sa le dsu numele dar incer, se poate sterge mesajul ...
Capital nimic Tesla verde ...
Sfin.ro nimic. Un titlu frumos continut 0 pe un dubiect cu chf banci.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 10:18)
Felicitari Bursa.
Digi 24 nimic,
Ungaria nimic
Zerohage.com un articol frumos
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 12:10)
Dupa ce ca publica ce i se cere, SF nici nu pricepe.
5. fără titlu
(mesaj trimis de piticu rautacios în data de 12.04.2016, 08:52)
Serios? Austria zguduie Europa? Atunci bancile italiene ce-o sa faca? Miliardele alea vehiculate trebuie raportate la ceva ca sa vezi ce inseamna. Nu e suficient sa spui ca ai 1000 de euro salariu, trebuie sa spui si in ce tara si daca e brut sau net. Subiectul despre Austria e la si altele pe saituri.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 09:32)
La Aur se raporteaza, cand , ramane de vazut.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de adi în data de 12.04.2016, 10:35)
Austria e in zonaE iar noi avem leul.Diferenta e clara nici nu poti face imprumut de la FMI esti in uniunea monetara.Oricum n-are rost pt. ca vei gasi E mai ieftin in Uniunine decat in afara.Parerea mea ca daca Austria facea putin lobby pe langa BCE le salvau aia gratis banca insa se pare ca guvernul respectiv din diverse motive n-a vrut!Poate ca nu sunt clientii lor, poate ca vor sa favorizeze cumpararea bancii de catre cele mai mari, poate ca....sunt prosti, poate ..
5.3. asta e, e prosti (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.04.2016, 11:49)
Nu intelepti ca domnul Isarescu...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 12:19)
in acest context, cum suna ca banci asutriece trimit scrisori ficusului de la Cotroceni in care ameninta ca daca se adopta legea darii in plata, o sa vina sfarsitul lumii? suna rau de tot
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 13:54)
Da nu se uita in ograda lor
:)))
7. pe Isaresci nu i-ati vazuta'
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 14:30)
Unda Viena-Roma de data aceasta vine spre Miorita ?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 16:43)
Aceasta banca a luat lecti de la Moromete ?
Cand o fata plopu pere si rachita micsunele.
Cand o creste par in palma.
Crapatul bancilor din Austria e la moda ?
9. Profesionisti !@!
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 16:45)
Mai avem nevoie de asemenea "PROFESIONISTI" ?
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 16:47)
Ii transmit domnului de la BN a Austriei sa le transmita carpacilor de banci Vieneze sa isi stranga catrafusele de prin Est:))
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 16:56)
Raiffeisen si BCR, doua dintre cele mai agresive banci de la noi care totusi o duc si foarte bine aici
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 20:30)
De de exemplu da.
Sefi sunt prieteni buni cu Piratu' , un colac de salvare , ce vremuri !
10.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2016, 21:03)
Centuri de siguranta.
10.4. Captain Traian Sparow i-a ciuruit (răspuns la opinia nr. 10.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.04.2016, 23:13)
daca nu era nea Mugurel cu intelepciunea lui astazi nea Treichl juca in filmul Lumini si Umbre :-)