Klaus şi Carmen Iohannis nu se înscriu în rândul "penalilor" au decis procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au clasat un dosar în care familia preşedintelui Klaus Iohannis a fost reclamată de un agent economic pentru că ar fi refuzat să restituie statului 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea casei situată pe strada Nicolae Bălcescu, nr.29 din Sibiu.
Referitor la respectivul imobil, instanţele au stabilit definitiv că acesta a fost dobândit nelegal de către familia Iohannis, care l-a închiriat pentru o perioadă filialei Raiffeisen Bank din Sibiu.
Reprezentanţii Parchetului General susţin că dosarul a fost clasat în baza articolului 16 litera i din Codul de procedură penală, care prevede că "există autoritate de lucru judecat", respectiv faptul că faptele reclamate au mai fost investigate în alte dosare, care au fost închise.
SC Jurindex Media SRL, societatea care administrează site-ul lumeajustitiei.ro, reprezentată de jurnalistul Răzvan Savaliuc, a formulat, în anul 2018, un denunţ împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, a soţiei acestuia, Carmen Iohannis, precum şi împotriva notarului Radu Gabriel Bucşă, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu, fals intelectual, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.
În denunţul depus la Parchet se arăta că familia Iohannis a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit nelegal.
Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut în instanţa civilă, în noiembrie 2015, imobilul respectiv. Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât atunci că imobilul cumpărat de Iohannis aparţine statului, deoarece proprietarul iniţial nu mai are moştenitori legali.
Iniţial, denunţul a fost înregistrat în luna mai 2018 la DNA, declinat apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi, ulterior, la Parchetul General.
În luna februarie 2019, Carmen Iohannis a fost audiată de procurori în acest dosar, după ce soţia preşedintelui a amânat de mai multe ori întâlnirea cu procurorii, invocând motive medicale sau că îl însoţea pe şeful statului în vizite în străinătate.
În legătură cu decizia Curţii de Apel Braşov, există mai multe dosare aflate pe rolurile instanţelor arondate Curţii de Apel Alba Iulia, prin care mai multe persoane, ce susţin că sunt moştenitorii de fapt şi de drept ai proprietarului iniţial al clădirii contestă dreptul de proprietate al statului reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.
Ţinând cont că dosarele respective nu au fost soluţionate încă definitiv, familia prezidenţială nu ştie cui să remită chiria încasată nelegal: moştenitorilor pretinşi ai proprietarului sau statului, prin Ministerul Finanţelor.
Abia după ce va exista o sentinţă definitivă cu privire la respectivele dosare, familia Iohannis va putea fi obligată, în cazul în care nu o face de bună voie, să dea adevăratului proprietar chiria încasată nelegal.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vasile în data de 13.02.2020, 08:25)
Cică nu știu cui să restituie banii luați ilegal de pe urma unei case obținute ilegal...