Familia Moulin şi BNP preiau controlul Galeriilor "Lafayette"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2005

Unul dintre cei doi fondatori ai Galeriilor franceze "Lafayette", familia Moulin, şi partenerul său, banca "BNP Paribas", vor cumpăra titlurile deţinute de ceilalţi acţionari la acest centru comercial, în schimbul sumei de 2,15 miliarde de euro (2,78 miliarde de dolari). În consecinţă, BNP şi familia Moulin vor prelua controlul Galeriilor, urmărind să înlăture din acţionariat familia Meyer. BNP va cumpăra de la familia Meyer 29,5% din Galerii, iar familia Moulin, care deţine 31,7% din Galerii, va achiziţiona restul. Cei doi parteneri vor plăti 235 de euro pentru fiecare acţiune deţinută de ceilalţi acţionari, în condiţiile în care aceste titluri au încheiat săptămîna trecută cu o cotaţie de 230,8 euro. Totodată, preţul depăşeşte cu 7,2% cursul mediu zilnic de tranzacţionare a titlurilor "Lafayette", din ultima lună.

Achiziţia pune capăt, astfel, speculaţiilor privind o posibilă preluare a Galeriilor "Lafayette" de către alt investitor. Acestea au luat amploare mai ales după ce, în decembrie 2004, "Banque Federative du Credit Mutuel" a achiziţionat o cotă de 15,6% din Galerii. Aceleaşi speculaţii au făcut ca acţiunile Galeriilor "Lafayette" să crească cu 65% în ultimul an. Piaţa aştepta ca Ginette Moulin şi fiica sa, Isabelle, să-şi vîndă deţinerile către aceeaşi instituţie - "Banque Federative du Credit Mutuel". De menţionat că relaţia dintre famiile Moulin şi Meyer a fost una tensionată, după cum susţine presa locală.

În dimineaţa zilei de ieri, acţiunile Galeriilor "Lafayette" au fost suspendate de la tranzacţionarea pe piaţa din Paris.

"Tranzacţia este, în mod evident, o reacţie la < Credit Mutuel >", apreciază Thierry Cantet, strateg la "Société Générale".

Ca parte a înţelegerii sale cu familia Moulin, BNP îşi va majora de la 49% la 50% deţinerea la divizia de credite de consum aparţinînd Galeriilor "Lafayette" ("Cofinoga"). Reprezentanţii băncii franceze iau în calcul posibilitatea vînzării cotei de 29,5%, pe care o preiau de la familia Meyer.

Galeriile "Lafayette" au luat fiinţă în anul 1893.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb