FAO: Nu există riscul unei crize alimentare chiar dacă preţurile au crescut

Internaţional / 22 iulie 2012

FAO: Nu există riscul unei crize alimentare chiar dacă preţurile au crescut

Pieţele mondiale nu se confruntă încă cu o criză similară cu cea din 2007/2008, când preţurile ridicate la alimente au declanşat revolte în unele ţări sărace, însă creşterea preţului la cereale ca urmare a secetei din SUA este o sursă de îngrijorare, a anunţat vineri un expert de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preţul porumbului american a crescut cu peste 55% în ultimele cinci săptămâni, în condiţiile în care cea mai severă secetă care a lovit mijlocul SUA după 1956 a dat naştere la îngrijorări cu privire la deficienţe în aprovizionare.

"Suntem îngrijoraţi din două motive: primul este ritmul cu care preţurile cresc iar în al doilea rând pentru moment nu pare să existe niciun sprijin pentru preţuri, în special la porumb, soia boabe şi grâu", a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Cu toate acestea, Abdolreza Abbassian, precizează că situaţia nu este atât de gravă ca în urmă cu patru-cinci ani graţie ofertei abundente de orez. "Este o situaţie serioasă care trebuie monitorizată cu atenţie însă este prea devreme să o catalogăm ca o situaţie de criză alimentară. Nu vedem nicio problemă cu producţia şi aprovizionarea cu orez. Acest produs este foarte important pentru securitatea alimentară a milioane de oameni din întreaga lume", a spus Abdolreza Abbassian.

În plus, Patrick Armstrong manager la fondul Armstrong Investment Managers susţine că în prezent există şi o cerere slabă pentru porumb utilizate în producţia de biocombustibili, lucru care ar putea influenţa evoluţia preţurilor. "Ultima dată când am avut o creştere explozivă a preţurilor la porumb, în 2008, a fost şi perioada în care producţia de etanol din porumb era atractivă. Dacă porumbul va continua să crească iar preţul petrolului va rămâne sub 100 de dolari per baril, nu va mai avea sens să adaugi etanol în combustibili dincolo de nivelul de 10% cerut", a apreciat Patrick Armstrong.

Preţurile record la produsele alimentare de bază au fost în 2011 un factor important care a contribuit la turbulenţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb