FAO: Preţurile la alimente au crescut cu 1,1% în februarie, la nivel mondial

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii / 2 martie 2018

FAO: Preţurile la alimente au crescut cu 1,1% în februarie, la nivel mondial

Aşteptăm creşteri ale preţurilor la produsele alimentare şi în România, în această primăvară

În paralel, FAO a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale, în anul 2017,

cu două milioane de tone, până la un nivel record de 2,642 miliarde tone.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna februarie 2018, comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care preţurile mai mari la cereale şi lactate au contracarat preţurile mai mici la uleiuri vegetale, a anunţat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), potrivit Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna februarie 2018, acest indice a crescut cu 1,1%, comparativ cu luna ianuarie 2018, până la un nivel de 170,8 puncte. În schimb, comparativ cu situaţia din luna februarie 2017, preţul internaţional al alimentelor este cu 2,7% mai mic.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza creşterii preţului global al alimentelor în luna februarie a fost avansul de 6,2% al preţului la produsele lactate, din cauza cererii globale puternice cumulată cu o producţie sub aşteptări în Noua Zeelandă. De asemenea, preţul cerealelor a crescut cu 2,5% în februarie, aceasta fiind a doua lună consecutivă de creştere semnificativă, în condiţiile în care vremea nefavorabilă a afectat estimările privind producţia de grâu în SUA şi producţia de porumb în Argentina.

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit, ieri, estimările privind producţia mondială de cereale, în anul 2017, cu două milioane de tone, până la un nivel record de 2,642 miliarde tone. De asemenea, în primele sale estimări cu privire la producţia mondială de grâu în 2018, FAO estimează că aceasta se va situa la 744 milioane tone. Chiar dacă este vorba de o producţie peste medie, aceasta ar fi a doua scădere anuală a producţiei mondiale de grâu, potrivit Agerpres, ca urmare a unor producţii la hectar mai mici preconizate în Uniunea Europeană şi Rusia.

Frumosu, preşedintele FNSIA: "Produsele alimentare ar putea avea preţuri crescute din luna martie, în medie cu 6-8%"

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), a avertizat, la finalul lunii ianuarie, că produsele alimentare ar putea avea preţuri crescute din luna martie, în medie cu 6-8%, din cauza majorării preţurilor la materia primă, la combustibili, energie electrică, gaze. Ce este cel mai dăunător pentru alimente este deprecierea cursului leu-euro. Importăm foarte multă materie primă şi aceste creşteri se regăsesc în preţul materiei prime, în costul transportului pe kilometru şi la comerciant, care consumă foarte multă energie electrică şi nu numai".

"Va fi o majorare, nu aşa de mare cum se crede, nu aşa de mică cum se speră, în primăvara asta. Ce va fi după aceea e foarte greu de spus", a declarat Sorin Minea, - preşedintele Federaţiei Patronatelor Industria Alimentară.

La rândul său, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a dat, recent, asigurări că nu vor fi scumpiri importante la alimente: "Am spus-o de fiecare dată că aceste preţuri vor oscila, dar ne interesează amplitudinea unor asemenea preţuri".

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), ouăle, untul şi fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2017 faţă de luna anterioară din acelaşi an. Astfel, ouăle s-au scumpit în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, cu 6,72%, şi cu 43,19% raportat la decembrie 2016, untul cu 2,65% (+22,77% faţă de decembrie 2016), şi fructele proaspete cu 1,32% (+11,06% faţă de decembrie 2016). De asemenea, preţul legumelor şi conservelor de legume a crescut cu 1,54%, iar cel al cartofilor cu 1,32%.

În decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb