Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a scăzut uşor în august, comparativ cu iulie, după trei luni consecutive de creştere, în condiţiile în care perspectiva unor recolte consistente a dus la declinul preţurilor cerealelor, a anunţat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters, potrivit Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna august 2017, acest indice a scăzut cu 1,3% comparativ cu luna iulie, până la un nivel de 176,6 puncte. În pofida scăderii din august, preţul global al alimentelor este cu 6% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016.
Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna august a fost declinul de 5,4% al preţului cerealelor, ca urmare a estimărilor privind o producţie ridicată, în special în regiunea Mării Negre. De asemenea, au scăzut preţurile cărnii şi zahărului, graţie perspectivelor unor oferte consistente. În schimb, au crescut preţurile uleiului vegetal şi lactatelor.
Chiar dacă preţurile alimentelor au crescut constant în lunile mai, iunie şi iulie, economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian, este de părere că stocurile mari nu vor lăsa loc pentru noi creşteri de preţuri în viitorul apropiat.
"Oferta generală pentru aproape toate materiile prime pe care le urmărim indică un nivel care depăşeşte cererea preconizată, cel puţin pentru moment", a spus Abbassian.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2017 - 2018, până la nivelul record de 2,611 miliarde tone, cu 18,4 milioane de tone mai mult decât preconiza anterior, în timp ce stocurile mondiale de cereale ar urma să atingă, la rândul lor, un nou record, de 719 milioane tone, cu 15 milioane tone mai mult decât se estima în luna iulie.
De asemenea, producţia mondială de grâu în 2017 ar urma să fie superioară recordului stabilit anul trecut. FAO şi-a îmbunătăţit estimările în acest caz la 748,8 milioane tone, cu 8,9 milioane tone, sau 1,2%, peste estimările din luna iulie.
Economistul şef al FAO a mai spus că uraganele din SUA nu au afectat produsele care sunt incluse în indicele preţurilor produselor alimentare pentru că recoltatul s-a încheiat înainte ca uraganele să lovească SUA, chiar dacă a existat un impact localizat asupra infrastructurii.