FAO: Zece luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Călin Rechea
Miscellanea / 3 februarie 2023

Zece luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Preţurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat o nouă scădere şi în ianuarie 2023, de 0,8%, după un declin de 1,9% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 3,3%, de la 1,1%, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut până la 131,2 puncte (2014 - 2016 = 100), cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, de la 132,2 puncte în luna anterioară (vezi graficul).

Zece luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 2,9%, după o scădere de 6,5% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 24,5%, de la 19% în decembrie 2022. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 1,8%.

Preţul uleiului de palmier a înregistrat a doua scădere lunară consecutivă, pe fondul temperării cererii globale. Preţurile uleiului de floarea soarelui şi rapiţă au scăzut pe fondul ofertei ample pentru export, după cum se arată în comunicatul de presă de la FAO.

Preţurile cerealelor şi-au menţinut creşterea anuală la 4,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, după o scădere de 1,9% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 0,6%.

Preţul orezului a înregistrat o creştere lunară de 6,2%, pe fondul cererii interne puternice la nivelul unor ţări din Asia, în timp ce preţul porumbului a crescut cu o rată lunară de 0,5%. Preţurile grâului au înregistrat a treia scădere lunară consecutivă, de 2,5%, pe fondul îmbunătăţirii perspectivelor producţiei în Australia şi Rusia.

Preţul zahărului şi-a accelerat creşterea anuală în ianuarie 2023, până la 2,8%, de la 0,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,1%, după un avans de 2,4% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, preţul zahărului la nivel global a înregistrat o creştere medie lunară de 0,3%. Declinul lunar al preţurilor a fost determinat de condiţiile favorabile pentru producţia din Thailanda şi Brazilia.

Preţurile produselor lactate şi-au temperat creşterea anuală până la 2,7%, de la 7,1% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,4%, după o creştere de 0,6%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 0,3%.

Preţul cărnii a înregistrat a şaptea scădere consecutivă, cu o rată lunară de 0,1%, după un declin de 0,8% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 1,3%, de la 2,4%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 0,1%.

Preţul cărnii de porc a înregistrat o o scădere uşoară, pe fondul importurilor sub aşteptări din China, în timp de preţul cărnii de pasăre a scăzut în condiţiile în care oferta pentru export a depăşit cererea pentru importuri, în ciuda numeroaselor focare de gripă aviară la nivel global.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2022/2023 a fost majorată cu 8,3 milioane de tone, până la 2,765 miliarde de tone, nivel cu 1,7% sub cel înregistrat în sezonul anterior.

Revizuirea pozitivă a fost determinată de îmbunătăţirea perspectivelor pentru producţia de grâu din Australia şi Rusia, care au condus la o estimare de circa 794 de milioane de tone a producţiei globale de grâu, cu 2% peste nivel din sezonul precedent.

Estimările pentru producţia de porumb au fost revizuite în scădere, pe fondul aşteptărilor privind producţii mai scăzute în Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia.

În scădere a fost revizuită şi prognoza producţiei de orez din sezonul 2022/2023, până la 511,6 milioane de tone, de la 512,8 milioane de tone, conform estimării de la începutul lunii decembrie 2022. Noua estimare este cu 2,6% sub nivel record înregistrat în sezonul 2021/2022, de 525,5 milioane de tone.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o scădere de 1,7% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la circa 473,6 milioane de tone, valoarea revizuită în creştere cu 2 milioane de tone faţă de estimarea din ultima lună a anului trecut.

Pentru comerţul cu grâu se estimează o creştere cu 1,58 milioane de tone în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la 197,3 milioane de tone, în timp ce comerţul internaţional cu orez va scădea cu 4,7% faţă de sezonul precedent, când s-a înregistrat un maxim istoric de 55,5 milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Si atunci de ce un bucurestean plateste cu 40% mai mult

    pe cosul alimentar fata de acum un an 

    1. Probabil ai vrut sa scrii 100%.

      Pentru ca la noi e specula --> Se face specula nu comert!

      E o mare diferenta --si avem prea multi excroci speculanti care cred ca fac afaceri!

      Fac bisnita! In 90 era un terman clar GAINARI!  

      pai hai cu taxa de solidaritate SI in alimentatie

    mai vorbim noi in fata daca astea sunt scaderi!

    cu conserva de fasole de la 2,3 bani la 4 lei, cu cartof de la 0.8 bani media la 2,8 3 lei kg... 

    s c cret 

    1. Din cauza escrocilor de speculatori capitalisti... Ar trebui arestati de la primul pana la ultimul toti speculantii pe subzistenta oamenilor.

    Atâta timp cât exportăm grâu și importăm pâine și biscuiți, la ce să ne așteptăm?

    Tara lui papura voda...multi sobolani care se dau mari comentand pe internet. Polonezii au iesit in strada ca sa blocheze cerealele ucrainiene modificate genetic. Sobolanii in schimb se vaita aici pe cand adevaratii romani ieseau in strada impotriva certif de vaccinare, a obligativitatii vaccinarii si a cresterii preturilor. Sa va fie rusine, neam de iude...stati in plapumi si va pititi dupa deget !

    1. Polonezii au ieșit în strada ca li s-a dat ordin, doar nu crede cineva ca se iese asa, de capul tău. După ce proprietarii ukrei si-au vândut produsele din stic, au primit voie sa măcăne. În România s-a văzut din iunie anul trecut dezastrul produs. Infrastructura e făcută praf din Botoșani pana la Ct, romanii nu au mai avut acces în port, stăteau cu săptămânile tirurile romanesi, iar cele ukre treceau ca vantul( fără taxa de drum, btw și cu greutate pe axa mult peste ce suporta drumul).. FNC-urile au făcut stocuri pentru un an cu produse neconforme sinpobil periculoase, dar cui ii pasa? În mod normal, FNC-rile luat lunar de la depozitarii romani, eșalonat. Acum, romanii au măgăriile pline, prețul a picat cu 30% și pica în continuare. Mai trist e ca ptr recolta viitoare se vehiculează preturi la jumătate fără de anul trecut. Asta înseamnă faliment direct pentru fermieri. Apoi urmează achizițiile de teren....

    Nu se vede nimic in magazine. Preturile la alimente nu sunt mari sunt enorme.

    La noi, niciodata un produs alimentar scumpit, nu a mai revenit la pretul initial cand motivele scumpirii ( materie prima, carburanti) au disparut .....normal ca avem inflatie continua.....

    Asta nu o spune nimeni....," chiar si ceaiul de tei s-a scumpit ...", ce ne fvom ace domnulte Mugur cand nu ni-l vom mai permite nici pe ala...? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb