FĂRĂ FONDUL PROPRIETATEA Scădere a profitului emitenţilor din BET cu 30%, în primul trimestru

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2020

Scădere a profitului emitenţilor din BET cu 30%, în primul trimestru

Prime Transaction: "Ne putem gândi la situaţia din aceste trei luni ca la un premergător al efectelor negative cauzate de această pandemie, care a cuprins tot globul"

Lucian Isac, Estinvest: "Privită în ansamblu, consider că piaţa a anticipat oarecum rezultatele raportate de companii, dovadă că nu au apărut oscilaţii mari ale cotaţiilor"

Veniturile totale ale companiilor din indicele BET, fără Fondul Proprietatea (FP), s-au ridicat la 16,28 miliarde de lei, în primele trei luni ale anului, cu 4,87% peste cele din aceeaşi perioadă a lui 2019, în timp ce profitul net a fost de aproape două miliarde de lei, în scădere cu 30,04% faţă de cel din primul trimestru al anului trecut, relevă datele prezentate de echipa de la Prime Transaction, în ultimul raport de analiză al societăţii (Vezi tabel).

Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest, ne-a transmis: "Personal am rămas plăcut surprins de rezultatele raportate, în special de companiile din domeniul utilităţilor şi energiei. Dar, trebuie să ţinem cont că starea de urgenţă a fost instituită în 16 martie, astfel încât «blocajul» este reflectat în situaţiile financiare doar în ultimele două săptămâni din trimestru. Trebuie să aşteptăm raportările primului semestru, care ne vor furniza o imagine mai concretă privind modul în care ar putea să arate rezultatele companiilor la finalul anului. Acum este prematur să tragem concluzii în acest sens".

Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Conpet (COTE) şi Transgaz (TGN), companiile de utilităţi din BET, au obţinut în primul trimestru, profituri peste rezultatele din primele trei luni ale lui 2019, creşterile relative fiind situate între 5,48% pentru Transgaz şi 103,18% în cazul Transelectrica, în timp ce Electrica a înregistrat pierdere în perioada ianuarie - martie a anului trecut, conform datelor prezentate de Prime Transaction, ce iau în calcul situaţiile financiare consolidate ale companiilor.

În sectorul energetic, Romgaz (SNG) a raportat o creştere a profitului cu 5,55%, în timp ce pentru Nuclearelectrica (SNN), rezultatul net a coborât cu 1,93%.

"Pentru societăţile energetice şi de utilităţi, impactul nu este resimţit atât de brusc ca în cazul unora dintre clienţii lor, consumatori industriali sau casnici. În unele cazuri, de pildă Romgaz, creşterea profitului nu provine din venituri mai mari, ci ca urmare a scăderii mai accentuate a cheltuielilor", a spus Lucian Isac, adăugând: "De remarcat rezultatul Transgaz, ce arată compensarea reducerii veniturilor din transportul internaţional, prin cele obţinute din rezervarea de capacitate".

Pe de altă parte, în cazul OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa Centrală şi de Est, profitul net s-a deteriorat cu 43,24%, scădere influenţată îndeosebi de prăbuşirea preţului petrolului, după cum subliniază echipa de la Prime Transaction în raportul de analiză.

Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cele două instituţii de credit din indicele BET, au cunoscut atât scăderi de venit cât şi de profit, în cazul Băncii Transilvania deprecierea rezultatului net fiind de 40,11%, iar pentru BRD de 20%.

"Scăderea profitabilităţii băncilor vine în condiţiile în care acestea şi-au constituit provizioane pentru acoperirea riscurilor ce pot apărea de acum înainte. Şi-au luat măsuri de precauţie, ceea ce este lăudabil", a punctat Lucian Isac.

Cu o creştere a veniturilor de 36,75% în primul trimestru al anului, faţă ce aceeaşi perioadă din 2019, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prezintă, alături de Transgaz, cea mai bună dinamică din rândul companiilor ce compun indicele BET, în ceea ce priveşte evoluţia veniturilor. În plus, operatorul pieţei noastre de capital a cunoscut un avans al profitului de 54,42%, în primele trei luni ale anului, comparativ cu primul trimestru din.

"Volatilitatea pieţei, cu rulaje în creştere în perioada februarie - martie, a influenţat în mod evident rezultatele financiare ale Bursei de Valori Bucureşti", a apreciat directorul de la Estinvest.

Prestatorul de servicii private MedLife (M), a cunoscut o apreciere a veniturilor de 13,73%, în timp ce profitul a urcat cu 171,18%. Pe lângă creşterea din activitatea operaţională, rezultatul net al Medlife a beneficiat şi de o reducerere cu 20,1% a pierderii financiare. În plus, se manifestă puternic efectul de bază, în condiţiile în care profitul aferent primelor trei luni din 2019 a fost de numai 2,37 milioane de lei.

Digi Communications (DIGI), reprezentantul sectorului de telecomunicaţii la BVB, a înregistrat venituri în creştere cu 13,43%, dar o pierdere de 270 milioane de lei, în primul trimestru al anului, de peste trei ori mai mare decât cea de la finele lunii martie 2019, conform datelor prezentate de Prime Transaction.

"Rezultatul a apărut ca urmare a pierderilor din diferenţe de curs valutar, dar şi a înregistrării de penalităţi de plată anticipată, ambele însumând 38,4 milioane de euro", arată brokerii.

Sphera Franchise Group (SFG) şi Alro Slatina (ALR) au înregistrat scăderi ale veniturilor şi pierderi la nivelul rezultatului net, în primele trei luni din anul curent.

În cazul Sphera, rezultatele au fost influenţate, în special, de măsurile luate pentru limitarea extinderii pandemiei de Covid-19, în timp ce Alro este afectată în continuare de scăderea preţului aluminiului, cât şi de costurile mari ale energiei electrice, punctează cei de la Prime Transaction.

Fondul Proprietatea (FP), singurul fond de investiţii din BET, a raportat o pierdere de circa 1,95 miliarde lei, ca efect al reevaluării participaţiilor din portofoliu.

"Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată în primele trei luni ale anului 2020, a fost pierderea netă nerealizată aferentă participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 2,46 miliarde de lei, generată de OMV Petrom ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în cursul primului trimestru al anului 2020 (impact de 889,2 milioane lei, scădere a preţului acţiunii de 35,1%) şi de scăderea de 1,48 miliarde lei, a valorii participaţiilor nelistate din portofoliu, ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal Hidroelectrica, CN Aeroporturi Bucureşti şi companiile E-Distribuţie)", se arată în raportul FP.

Pe de altă parte, acest impact a fost parţial compensat de venitul brut din dividende, de 522,9 milioane lei, obţinut de Fondul Proprietatea de la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia, ca urmare a alocărilor speciale realizate de aceste companii.

"Deşi acest trimestru a fost doar parţial afectat de epidemia COVID-19, care a blocat parţial sau total activitatea unor companii, rezultatele financiare ale emitenţilor au fost puternic influentaţe", spun brokerii de la Prime Transaction, adăugând: "Ne putem gândi la situaţia din aceste trei luni ca la un premergător al efectelor negative cauzate de această pandemie, care a cuprins tot globul".

Referindu-se la modul în care au perceput investitorii raportările emitenţilor pentru primul trimestru, Lucian Isac ne-a spus: " Privită în ansamblu, în opinia mea piaţa a anticipat oarecum rezultatele companiilor, dovadă că nu au apărut oscilaţii mari ale cotaţiilor".

De asemenea, directorul de la Estinvest a subliniat că în toată această perioadă de când a apărut pandemia de Covid-19 şi s-a declanşat starea de urgenţă, piaţa a dat dovadă de o anumită maturitate, care arată că suntem într-o altă fază de dezvoltare faţă de perioada crizei din 2008 - 2009.

"Şi cred că acest lucru se datorează în primul rând existenţei Pilonul II de pensii", a conchis Lucian Isac.

Din a doua parte a lunii februarie, evoluţiile de la BVB s-au găsit în siajul celor din pieţele internaţionale, puternic zdruncinate de perspectivele impactului pandemiei de Covid-19 asupra economiilor.

Pe de altă parte, în ultimii ani, perioada mai-iunie a fost caracterizată preponderent de scăderi ale indicilor de la BVB, ca urmare a apariţiei datelor ex-dividend pentru acţiunile ale căror companii au făcut distribuţii către acţionari.

Este un scenariu pentru care există premise să se repete şi în acest an, în condiţiile în care unsprezece din cele şaptesprezece titluri ce compun principalul coş de acţiuni al pieţei noastre sunt purtătoare de dividende, OMV Petrom şi Digi Communications depăşind deja data ex-dividend.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CUM A-MI SPUN MIE , UNII DINTRE CITITORI : TROLUL !!! SLUGOIUL BANCILOR !!! INAMICUL TARII !!! DUSMANUL PATRIEI !!! PRIETENUL CAPITALISTILOR !!! etc , etc !!! BUN !!! TROLUL TICALOS , ADICA EU , ARE DE SPUS , URMATOARELE : IN PRIVINTA SECTORULUI BANCAR : CA ALA MA DOARE PE MINE !!! E ADEVARAT , SANT ACTIONAR LA AMBELE BANCI PRINCIPALE COTATE LA BURSA , SI MA DOARE DE BANII MEI !!! LE IAU APARAREA , FIINDCA STIU CA , IN PROPORTIE DE CEL PUTIN 75 % , ELE AU DREPTATE !!! NU POTI SA ARUNCI CU BANII DEPUNATORILOR DIN ELE , IN STANGA SI IN DREAPTA , LA SUTE DE MII DE IMM-uri , S-AU IN ALTE AFACERI TOTAL INDOIELNICE , ALE DIVERSILOR !!! E CLAR , CA N-AI SA-I MAI VEZI INAPOI , NICIODATA !!! BANII VOR FI MUTATI , CU 2 CLIK-URI , IN CONTURI DIVERSE , IN MONACO , COSTA RICA , PAPUA , INSULELE FIJI , etc , etc , SI RESPECTIVII NU VOR MAI PUTEA FI GASITI , NICI CU INTERPOLUL !!! A ZIS BINE , CINE A ZIS : IN ROMANIA , IN MOMENTUL DE FATA , EXISTA CIRCA 22 000 DE FIRME BANCABILE , CARE SANT IN STARE SA-SI SUSTINA AFACEREA , SI SA-SI PLATEASCA CONSTIINCIOS , RATELE BANCARE , LUNA DE LUNA !!! RESTUL , PANA LA 600 000 , SANT GUNOAIE !!! SI , E UN CUVANT , FOARTE BLAND !!! MAI NENE , ASTA LE-ASI SPUNE EU , DIVERSILOR : FA-TI DINAINTE , SOCOTEALA , INAINTE SA BATI LA USA BANCILOR : ESTI IN STARE SA-TI PLATESTI RATELE LUNA DE LUNA , INAINTE SA AI PRETENTIE , SA CERI UN CREDIT ??? S-AU VII LA BANCA , DOAR CU INTENTIA SA DAI UN '''''' TUN ''''''' ??? ASTA AR VREA , BANDITII TICALOSI , NUMITI DANIEL ZAMFIR , SI CINSTITUL AVOCAT , PIPEREA : SA SE DEA BANI , LA ORICINE !!! INDIFERENT , CINE E : BANDIT , INTERLOP , EXCROC , S-AU HOT !!! CE IMPORTANTA ARE , DACA RESPECTIVII , N-OR SA MAI DEA BANII INAPOI , NICIODATA ??? ARE BALTA PESTE !!! CU ALTE CUVINTE : DA-LE DRACULUI DE BANCI !!! CE NE PASA NOUA , DE ELE ??? ELE , SA FACA BINE . SA DEA BANI !!! LUI HITLER , LUI GINGIS-HAN , LUI STALIN , LUI PUTIN , LUI LUKASENKO , ORISICUI !!! CUI , AI PASA ??? NU MAI DAU , RESPECTIVII , BANII ??? CUI AI PASA ??? EU , LE-ASI SPUNE , SI LUI ZAMFIR , SI LUI PIPEREA : COMUNISTI TICALOSI , NU SANTEM LA SPITALUL DE NEBUNI , CI IN ROMANIA !!! E DREPT , O TARA ADUSA DE VOI , IN PIONEZE , DAR , CARE MERITA SA FIE SALVATA !!! DIN CAUZA VOASTRA , BANCILE PLATESC SI ACUM , ''''''' 114 '''''', DESI AR FI TREBUIT , SA NU-L MAI PLATEASCA !!! BRD-ul A PLATIT , PENTRU ANUL 2019 , 75 000 000 DE LEI , IAR BANCA TRANSILVANIA , 125 000 000 DE LEI , BANI , CARE AR FI TREBUIT SA INTRE IN DIVIDENDELE ACTIONARILOR !!! ZAMFIR , S-A DAT PESTE CAP , SI I-A INTARATAT PE PARLAMENTARII ROMANIEI , DE ALTFEL , MAJORITATEA , NISTE COMUNISTI INCULTI , SI I-A FACUT SA VOTEZE , MENTINEREA IN CONTINUARE , A SPURCATEI LEGI , A TATUCULUI COMUNIST , PE NUME DRAGNEA , A ''''''' LEGIi 114 """" , CICA TAXA DE LACOMIE !!! DACA 8 - 9 - 10 % PE AN , LA CREDITE , POATE FI NUMITA LACOMIE , DUCETI-VA NENE , SI LUA-TI BANI DE LA ADEVARATII CAMATARI , NU DE LA BANCI , CU 300 % , CU 500 % , CU 800 % , CU 1 500 LA SUTA !!! UNDE GASESTI , IN ROMANIA , PROSTI MAI MARI , DECAT BANCILE ??? UNDE ???

    1. Taty, agitatiunea continuu propagata nu face bine tensiunii. Partial ai dreptate dar asta nu insemna ca bancile trebuie lasate sa faca ce vor in contractele de imprumut.

      "114" este razbunarea pentru ceea ce au facut iar mentinerea ei se datoreaza nerecuperarii de la ele a banilor pe care statul trebuie sa-i taxeze pe oameni din cauza sistemului ticalosit propagat ani la rind. 

      In alta ordine ar fi bine sa primeasca banii din taxe inapoi pentru investitii doar bancile cu capital roman, adica TLV si CEC.

      Dar se vede ca nu sintem intr-o tara normala si dupa cum scrii pentru ca ti-au luat mintile guvernantii. 

      Pe alocuri ai dreptate, dar la unele aspecte nu. Bancile nu vor arunca cu credite la toata lumea sa se umple in doi timpi si trei miscari de NPL-uri. Or fi unele manareli, dar chiar sa isi pericliteze pozitia financiara nu cred. Pandemia e dura mai ... si nu e gluma, masoni si alte conspiratii in frunte cu marele sforar al Universului, adica Soros.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb