FĂRĂ MĂSURI SUPLIMENTARE, DEFICITUL AR AJUNGE LA 8% DIN PIB Comisia Europeană: Guvernul va încasa, probabil, numai jumătate din datoria Rompetrol

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 mai 2010

Comisia Europeană: Guvernul va încasa, probabil, numai jumătate din datoria Rompetrol

Comisia Europeană (CE) estimează că deficitul bugetar al ţării noastre ar ajunge la 8% din PIB în acest an, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea Guvernului.

Potrivit prognozei economice de primăvară a CE, măsurile incluse în bugetul pe 2010 ar putea fi insuficiente pentru atingerea ţintei de deficit convenită cu FMI şi CE pentru acest an. Printre cauzele acestei situaţii se numără şi aşteptarea Comisiei ca statul român să încaseze numai jumătate din datoria istorică a "Rompetrol", scadentă în această toamnă, de 2,4 miliarde de lei (571 milioane euro).

Cu cateva zile în urmă, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoryev, a declarat că negociază cu statul român plata acestei datorii: "Sunt convins că vom găsi, în acest an, o soluţie care să fie avantajoasă pentru ambele părţi. Noi nu putem plăti întreaga datorie, fără un suport care poate fi un acord interguvernamental. O posibilitate este restructurarea datoriei cu plata pe un termen mai lung".

Pe lista factorilor care influenţea-ză negativ execuţia bugetară, Comisia mai enumeră efectul de bază al deficitului ridicat din 2009, creşterea economică sub aşteptări din 2010 (0,8% faţă de 1,3% cât s-a luat în considerare la fundamentarea bugetului), veniturile bugetare semnificativ sub aşteptări din primul trimestru al acestui an, în particular din TVA, contribuţii sociale şi impozitarea profitului, precum şi "posibile depăşiri ale cheltuielilor bugetate".

CE prognozează o revenire graduală a economiei, bazată pe exporturi şi investiţii străine directe

Economia României va creşte cu 0,8% în acest an, conform prognozei CE, datorită revenirii cererii externe şi a investiţiilor străine directe.

Comisia este de părere că o îmbunătăţire a condiţiilor economice va fi observată în cel de-al doilea semes-tru. Consumul nu este aşteptat să îşi revină substanţial până spre finalul anului, din cauza creşterilor salariale lente, ratei ridicate a şomajului şi accesului dificil la credite.

CE nu vede şanse de scădere a şomajului

Pentru acest an, Comisia Europea-nă nu prognozează o scădere a ratei şomajului, deşi consideră că sectorul privat ar putea compensa pierderile de locuri de muncă din sectorul public. Rata şomajului estimată pentru acest an este de 8,5%, o scădere a acesteia fiind aşteptată abia în a doua jumătate anului viitor.

Câştigul salarial brut per angajat ar urma să crească în acest an cu 2,3% şi cu 2,5% în 2011, se mai arată în prognoza de primăvară a CE.

Potrivit estimărilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rata şomajului a crescut, în luna martie, la 8,36%, fiind înregis-traţi 765.285 de şomeri, cu aproape 3.000 mai mult faţă de februarie.

Inflaţia se încăpăţânează să rămână mare

Proiecţiile de inflaţie pe 2010 sunt afectate de majorările accizelor pe tutun şi carburanţi, precum şi de revenirea preţurilor internaţionale la energie. Astfel, CE estimează că inflaţia va fi de 4,3%, în acest an, în România, peste prognoza anterioară de 3,5%. Pentru 2011, CE a modificat în scădere prognoza de inflaţie a României de la 3,4% la 3%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5%, cu o bandă de variaţie de plus/minus un punct procentual.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb