FĂRĂ PANICĂ! RECESIUNEA BÂNTUIE NUMAI PE AFARĂ Economiile mondiale pe marginea prăpastiei

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 august 2019

Nouă economii majore din întreaga lume sunt în recesiune sau în pragul unei recesiuni şi există temeri tot mai mari că o încetinire economică globală ar putea duce şi Statele Unite într-o contracţie economică, potrivit analiştilor Washington Post.

Germania, Marea Britanie, Italia, Mexic, Brazilia, Argentina, Singapore, Coreea de Sud şi Rusia se regăsesc pe lista economiilor cheie cu probleme de recesiune, iar economia Statelor Unite pare să fie următoarea care va fi afectată, conform specialiştilor.

Multe dintre economiile ţărilor care încetinesc sau sunt în recesiune au un puct comun - depind, în mare măsură, de vânzarea mărfurilor de peste mări, notează analiştii, care sus­ţin că acesta nu este un moment bun pentru a avea o economie bazată pe export. Declinul economiei chineze şi războiul comercial SUA - China îngreunează schimbul global de mărfuri care a ajutat la dezvoltarea economiei mondiale de zeci de ani, iar unele dintre aceste ţări înregistrează scăderi puternice ale exporturilor.

China a raportat, recent, cele mai slabe rezultate privind producţia industrială din ultimii 17 ani, iar Germania a anunţat o scădere economică în al doilea semestru al anului. Veştile proaste au declanşat, săptămâna trecută, o scădere pe pieţele bursiere.

Totodată, alte ţări precum Argentina şi Rusia se confruntă cu diverse probleme interne care descurajează investitorii străini.

Pe măsură ce problemele par să se adune şi fără prea multe bărci de salvare evidente, investitorii se refugiază în paradisele obişnuite - aur şi obligaţiuni guvernamentale.

"Văd incendii peste tot, dar nu foarte mulţi pompieri", a spus Sung Won Sohn, profesor de economie la Loyola Mary­mount University din Los Angeles şi preşedinte al SS Economics.

Potrivit analiştilor, este foarte posibil ca Beijingul să ia măsuri pentru stimularea economiei, mai ales în contextul în care China aniversează în octombrie 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze sub Mao Zedong.

O serie de bănci centrale, printre care FED, au anunţat, recent, reducerea dobânzilor de referinţă în încercarea de a stimula creditarea şi, implicit, consumul, dar economiştii consideră că aceste măsuri vor avea un efect limitat, deoarece lumea beneficiază deja de mult capital ieftin.

Faţă de China, Statele Unite nu depind la fel de mult de exporturi. Analiştii Washington Post susţin că Trump are dreptate când spune că multe alte naţiuni depind mai mult de comerţ decât SUA. Exporturile reprezintă aproximativ 13% din economia Statelor Unite, în timp ce cheltuielile consumatorilor autohtoni reprezintă aproximativ 70%. Dar Trump urmează să testeze limitele dacă Statele Unite pot sta singure pe măsură ce punctele cu probleme cresc în întreaga lume, mai notează specialiştii.

De altfel, într-un interviu acordat recent Bloomberg, Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane şi consilier economic al lui Barack Obama în timpul ultimei crize economice, sus­ţine că, în prezent, riscul de recesiune este cu "mult mai ridicat decât trebuie să fie şi mult mai ridicat decât a fost în urmă cu două luni". În plus, Summers estima o probabilitate de aproximativ 50% ca economia Statelor Unite să intre în recesiune în următoarele douăsprezece luni.

Potrivit Washington Post, economia Statelor Unite este în primul rând o economie bazată pe servicii care alimentează cererea internă, ceea ce oferă o anumită izolare de problemele de peste mări. Există limite pentru acest tampon. Pe măsură ce alte ţări falimentează, investitorii la nivel mondial cumpără obligaţiuni din Trezoreria Statelor Unite, determinând inversarea curbei de randament în Statele Unite, un semn care avertizează recesiunea şi reaminteşte că există modalităţi prin care panica se varsă peste hotare.

"Există potenţial pentru o recesiune în SUA, nu din cauza curbei randamentelor în sine, ci din cauza amânării unui acord de politică comercială şi a pagubelor pe care le produce", a spus Ian Shepherdson, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

Efectele unei recesiuni predictibilă prin inversarea recentă nefavorabilă a curbei de rentabilitate de 2-10 ani se vor resimţi şi la nivelul policticii externe a Statelor Unite, conform Zerohedge.

Analiştii consideră că dacă o recesiune va avea loc înainte de noiembrie 2020 sau dacă indicatorii economici, cum ar fi PIB-ul, scad şi mai mult, şansele unei realegeri ale actualului preşedinte Donald Trump sunt extrem de problematice.

Politicianul american democrat Elizabeth Warren a declarat: "Lămpile de avertizare clipesc. Indiferent dacă este anul acesta sau anul viitor, şansele unei alte scăderi economice sunt mari - şi cresc. Când mă uit la economia de azi, văd din nou multe motive de îngrijorare. Văd un sector de producţie în recesiune. Văd o economie precară bazată pe datorie - atât datoria gospodăriilor, cât şi datoria corporativă şi care este vulnerabilă la şocuri. Şi văd o serie de şocuri serioase la orizont care ar putea provoca zdruncinarea fundaţiei economiei noastre".

Specialiştii susţin că dacă economia nu poate fi întărită, în ciuda probabilităţii reducerii dobânzilor în septembrie şi a unei eventuale reluări a "relaxării cantitative" până la sfârşitul anului, preşedintele Trump va căuta probabil o "victorie" sau un succes care să abată atenţia publicului departe de deteriorarea economică. Cele mai probabile ţinte vor fi reînnoirea ostilităţilor faţă de Iran şi/sau o escaladare a presiunii asupra preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro de a demisiona.

Deşi nu este sigur că o recesiune va duce la schimbarea regimului la Washing­ton, economiştii consideră că Trump şi-a legat greşit norocul politic de bunăstarea economiei, în special de piaţa bursieră. El a avut şansa şi sprijinul public la începutul mandatului de a relaţiona cu ţara şi de a explica problemele financiare şi economice monumentale care existau şi pe care le-a subliniat în timpul campaniei. Din păcate, atât pentru viitorul său, cât şi pentru cel al naţiunii, a ales afacerile punându-şi propriile obiective politice (un nou mandat) asupra binelui ţării, consideră analiştii Zerohedge.

Economii sub semnul recesiunii

- În Germania, economia a scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru al anului, după o creştere anemică de doar 0,4%, în primul trimestru. Două sferturi de an consecutive de scădere este definiţia tehnică a recesiunii, iar Germania este aproa­pe acolo, stârnind temeri de recesiune oficială până la sfârşitul anului, potrivit economiştilor de la Washington Post. În spatele acestei recesiuni se află şi scăderea producţiei industrială, mai ales că Germania se bazează foarte mult pe producţia de maşini şi alte bunuri indus­triale pentru alimentarea economiei. De altfel, cea mai mare parte a lumii - inclusiv Statele Unite - se confruntă cu o scădere ăe partea de fabricaţie.

- În Marea Britanie tabloul economic este similar cu cel al Germaniei. Creşterea economiei britanice s-a contractat cu 0,2% în al doilea trimestru, după o creştere slabă de doar 0,5% în primul trimestru. În afară de problemele de producţie, Regatul Unit a înregistrat o scădere a investiţiilor, în mare parte din cauza incertitudinii cu privire la Brexit. Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană în octombrie fără o înţelegere - un "Brexit greu" - naţiunea este de aşteptat să intre într-o recesiune, potrivit Washington Post.

- Italia - a treia cea mai mare economie a zonei euro - a încercat să reziste ani buni, dar a intrat în recesiune anul trecut. Anul 2019 nu a fost mult mai bun pentru economia sa, creşterea în al doilea trimestru a fost de doar 0,2% şi există îngrijorarea că va deveni negativă, întrucât Italia vinde anumite produse Germaniei, care nu se află în cea mai bună formă. De asemenea, Washington Post notează că Italia se luptă împotriva continuării crizelor politice care îngreunează ajutorul economic suplimentar din partea guvernului. În plus, primul ministru italian Giuseppe Conte a demisionat, ieri, iar datoria Italiei este una dintre cele mai înalte din lume.

- Mexic - vecinul din sudul Statelor Unite a fost, de asemenea, o ţintă a războiului comercial şi de imigrare ale lui Trump, care pare a avea un efect mai mare decât se aşteptau mulţi. Economia Mexicului s-a contractat cu 0,2% la începutul anului şi abia a scăpat de o recesiune oficială în trimestrul doi, crescând cu doar 0,1%, conform datelor Washington Post. De asemenea, Mexicul a suferit scăderi ale investiţiilor şi încrederii în afaceri, deoarece companiile se tem că preşedintele de stânga, Andres Manuel Lopez Obrador, va naţionaliza industriile.

- Brazilia - cea mai mare economie din America de Sud - s-a redus cu 0,2% în primul trimestru şi este de aşteptat să îşi continuie decelerarea din nou în trimestrul al doilea, marcând o recesiune. Brazilia a încercat să vândă mărfuri peste mări şi, de asemenea, a avut şi cereri directe. Unii au crezut că Brazilia va avea de câştigat, deoarece China a căutat să cumpere soia şi alte produse din altă parte decât în Statele Unite, dar nu a reuşit. Banca centrală a Braziliei a scăzut ratele dobânzilor, iar guvernul preşedintelui Jair Bolsonaro acordă lucrătorilor plăţi în numerar pentru a stimula creşterea economică, susţin sursele citate.

- Argentina este deja într-o recesiune, care pare să se înrăutăţească. Săptămâ­na trecută, piaţa bursieră din Argentina a scăzut cu aproape 50%, înregistrând a doua cea mai mare prăbuşire de o zi pe care a avut-o din 1950. Potrivit publicaţiei citate, Argentina se confruntă cu o inflaţie rapidă, scăderea preţurilor, iar preşedintele Mauricio Macri a fost învins în primul tur al alegerilor prezidentiale. Investitorii se tem că Argentina nu-şi va putea rambursa datoriile, iar argentinienii din clasa mijlocie se tem că nu îşi vor permite produsele de zi cu zi, deoarece valoarea pesoului argentinian continuă să scadă, în special faţă de dolarul american.

- Singapore a raportat, recent, că economia s-a contractat cu 3,3% în trimes­trul al doilea, o inversare accentuată a creşterii de peste 3% în primul trimestru. Singapore a acuzat războiul comercial SUA-China pentru problemele sale, deoarece economia sa depinde în mare măsură de exporturi. Mulţi economişti privesc Singapore şi Coreea de Sud ca indicatori puternici pentru viitorul economiei globale, deoarece aceste naţiuni fac comerţ cu multe alte state, în special cu China şi Statele Unite.

- Coreea de Sud a reuşit să evite o recesiune în prima jumătate a anului - cu greu, susţin specialiştii Washington Post. Datele arată că economia sud-coreeană a scăzut cu 0,4% în primul trimestru al acestui an, dar a crescut cu 1,1% în trimestrul al doilea, o performanţă mai puţin aşteptată, în care, de altfel, mulţi experţi nu cred. Japonia şi Coreea de Sud se află în mijlocul unui război comercial care ar putea să diminueze creşterea şi să îngreuneze vânzarea de electronice şi maşini în străinătate. Banca centrală sud-coreeană a scăzut ratele dobânzilor, dar nu este clar dacă acest lucru va fi suficient.

- Despre Rusia, un institut economic a avertizat la începutul lunii august că economia rusească ar putea fi într-o recesiune până la sfârşitul anului, după ce a crescut cu 0,7% în prima jumătate a anului 2019. Rusia se luptă cu o posibilă recesiune încă din 2014, deoarece preţurile petrolului au scăzut, iar alte naţiuni au impus sancţiuni Rusia din cauza acţiunilor sale militare în Ucraina, conform Washington Post. Rusia a încercat să-şi protejeze cât mai mult economia de sancţiunile guvernului American, limitând acordurile cu Statele Unite şi comerţul cu dolari americani, dar asta a însemnat o mai mare dependenţă de China, care acum încetineşte. Rusia a încercat, de asemenea, să-şi creeze rezervele de numerar ale guvernului, ceea ce a lăsat bani puţini pentru stimulare economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb