FĂRĂ SPRIJIN DIN PARTEA GUVERNULUI Afacerile autohtone din industria textilă lovite de Covid-19 până la desfiinţare

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 18 martie 2020

Afacerile autohtone din industria textilă lovite de Covid-19 până la desfiinţare

Industria textilă se află, din păcate, printer principalele sectoare afectate de pandemia de coronavirus, iar jucătorii din piaţă se tem deja de un posibil colaps dacă autorităţile nu iau măsuri concrete pentru sprijinirea industriei.

Designerul şi antreprenorul Clara Rotescu ne-a declarat: "Afacerile autohtone mici, start-up-urile, business-urile de producţie Made in Romania vor fi primele dintre cele mai lovite, poate până la desfiinţare, pe fondul crizei tot mai evidente create de pandemia de coronavirus".

Aceasta susţine că scăderea creşterii economică din ţara noastră pentru 2020 este deja o certitudine având în vedere criza coronavirus, închiderea graniţelor mai multor ţări, întreruperea fluxurilor comerciale de aprovizionare în toată lumea din cauza Chinei, prăbuşirea sectorului turistic cu repercursiuni majore nu numai asupra indus-triei HORECA, dar şi a industriei de lux, cu tot ce implică ea - organizări de evenimente şi fashion design.

Clara Rotescu ne-a mai explicat: "Business-urile din industria textilă depind, în mare măsură, de un mediu de afaceri relative predictibil şi fac faţă cu greu închiderii circulaţiei de mărfuri. Trebuie luat în calcul şi faptul că unele creşteri economice depind, în mare măsură, de fluctuarea calendarelor creştine sau de...condiţiile meteo, pentru că, deşi pare amuzant, în industria de evenimente speciale - nunţi, botezuri, concerte, etc - se orientează după aceşti factori. La acestea se mai adaugă un factor extreme de important: finanţarea economiei în ultimii 10 ani, care a fost asigurată prin credite furnizor, adică companiilor dădeau marfă şi prestau servicii unui client în speranţa unui termen mediu de plată din România care depăşeşte 180 de zile. În condiţiile date, impactul plăţilor va fi mult mai mare decât în criza precendentă".

În opinia antreprenoarei şi luând în considerare toate aceste paradigme, cei mai loviţi de către recesiune vor fi business-urile ce au ca obiect de activitate producţia vestimentară, incluzând componenta creativă, designeul propriu.

""Indiferent că sunt afaceri ce se des-făşoară online sau fizic, acestea vor suferi primele. De asemenea, lipsa evenimentelor care reprezintă o variantă internă a business-ului, prin confecţionarea de produse tailoring va conduce la închiderea multor ateliere şi întreprinderi mici", mai spune Clara Rotescu.

Întreprinderile mijlocii, ce se bazau pe vânzarea în magazine proprii, dis-tribuţie prin agenţi sau export, se vor afla în pragul colapsului, fiind afectate de lipsa de comenzi, lipsa de materie primă şi lipsa de vânzare, este de părere antreprenoarea.

Clara Rotescu ne-a mai mărturisit: ""De asemenea, pentru că virusul afectează aproape toate peţele de des-facere importante, începând din luna mai sau iunie, se prefigurează, în lipsa unui sprijin real al statului român, un adevărat scenariu de apocalipsă pentru firmele româneşti şi mijloocii, mai exact dispariţia acestora".

Antreprenoarea consideră că o măsură de maximă importanţă ar fi acordarea unor slarii până în pragul de 75% din salariul minim pe economie de către stat, per angajat, timp de 2-3 luni, pentru că, neîncasându-se nimic de pe piaţă, nu vor exista luchidităţi.

""Firmele au tot interesul în a-şi susţine şi păstra angajaţii, dar se vor afla în imposibilitatea plăţii salariilor", a subliniat Clara Rotescu.

În plus, Clara Rotescu a adăugat: ""Unul din factorii esenţiali care ajutau brandurile ce mergeau la export şi vindeau produse cu valoare adăugată mare era Programul de târguri şi Misiuni, susţinut de Ministerul Economiei. Având în vedere închiderea graniţelor, având în vedere declararea pandemiei, magazile contractante sunt fie închise, fie în imposibilitate de a intra în posesia mărfurilor, fie în faliment, cum este în cazul Italiei, astfel că dacă nu livrăm nu vom mai avea vânzări".

Aceasta propune Guvernului alături de Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii, care are peste 180 de membrii şi peste 6000 de angajaţi, o serie de măsuri care ar mai da un puls micii economii româ-neşti:

- Băncile ar trebui să ofere instrumentele prin care clienţii afectaţi de scăderea dramatică a vânzărilor să aibă o reeşalonare a împrumuturilor pe o perioadă cât mai lungă de timp. De fapt, clientul să poată plăti doar dobânzile, iar creditele mult mai încolo. Astfel, s-ar evita apariţia unui nou vârf al insolvenţelor pentru că firmele nu vor avea de ales pentru a recurge la astfel de operaţiune.

- Băncile ar trebui să ofere reeşalonarea creditelor de consum şi a celor ipotecare acordate clenţilor.

- Furnizorii majori de utilităţi - apă, gaze, telefonie mobile - trebuie să aibă intrumente în care plăţile să se efectueze pe perioade mai lungi de timp, dacă un client realizează căderea vânzărilor.

- Companiile care nu dau afară personal trebuie să beneficieze de credite fiscale până când plătesc ratele şi impozitele la stat, care trebuie să crgă în această perioadă fără dobânzi şi penalităţi

- Cei care reuşesc să plătească taxele şi impozitele lunare trebuie să beneficieze de reduceri fiscale importante

- Cei care fac angajări sau investiţii să beneficieze de facilităţi fiscale importante

- Pe o perioadă de trei luni, statul să nu mai perceapă impozit pe salarii.

Clara Rotescu a amintit că alte state europene precum Cehia, Danemarca, Belgia sau Austria au venit în ajutorul în ajutorul IMM-urilor cu măsuri aplicate nevoilor acestora.

De exemplu, guvernul ceh a aprobat la propunerea Ministerului ceh al Industriei şi Comerţului (MPO) şi a Băncii Ceho-Morave de Garantare şi Dezvoltare (CMRZB) noul program de împrumut Covid Loan, adresat în special IMM-urilor cehe. Prin intermediul acestui program, Guvernul încearcă să faciliteze accesul la finanţări operaţionale pentru antreprenorii şi IMM-urile locale, în contextul problemelor cauzate de noua pandemie de coronavirus. Conform programului, cele două instituţii cehe vor aloca fonduri în valoare de 600 milioane CZK (aproximativ 24 milioane euro), care vor fi acordate solicitanţilor sub forma unui împrumut fără dobândă, cu scadenţa la doi ani, inclusiv cu o perioadă de graţie de 12 luni. Solicitanţii vor trebui să demonstreze problemele grave cu care se confruntă prin prisma măsurilor luate de autorităţi împotriva răspândirii Coviv 19. Acestea pot fi, de exemplu, cazuri în care contractele de afaceri au fost amânate, anulate sau suspendate, sau în care companiile cehe şi-au pierdut contractele planificate din cauza anulării târgurilor internaţionale din diverse ţări etc.

În cazul cererilor aprobate, statul va împrumuta companiilor cehe, prin intermediul CMRZB, sume între 500.000 CZK (aproximativ 20.000 de euro) şi 15 milioane CZK (aproximativ 600.000 de euro), care vor reprezenta până la 90% din cheltuielile eligibile.

Totodată, în Danemarca, pentru contractarea efectelor negative ale pandemiei de Covid-19 în economie, după consultarea mediului de afaceri Guvernul danez a anunţat prin Ministerul de Finanţe un set de măsuri des-tinate sprijinirii companiilor. Astfel, Guvernul acordă compensaţii financiare pentru firmele organizatoare ale unor evenimente adresate unor categorii vulnerabile, care au fost anulate în urma recomandărilor anterioare ale oficialilor danezi. În plus, Guvernul danez a anunţat că vor fi compensate veniturile pierdute prin anularea unor evenimente, cheltuielile suplimentare rezultate din amânarea unor evenimente.

De asemenea, Executivul danez a adoptat legislaţia de urgenţă care prevede acordarea de compensaţii de până la 75% din salariile angajaţilor companiilor afectate de epidemie, dacă acestea nu concediază salariaţii. Măsura se adresează companiilor care sunt în pericol să piardă peste 30% din forţa de muncă sau peste 50 de angajaţi-. Statul va acoperi 75% din salariu pentru o perioadă de trei luni, în timp ce companiile vor acoperi diferenţa de 25%. Măsura se aplică până pe 9 iunie, iar statul estimează costuri de 340 milioane dolari, beneficiari fiind circa 70.000 angajaţi.

Austria a luat, de asemenea, măsuri privind criza coronavirus. Astfel că a creat programul "Garanţii pentru finanţarea tranzacţiilor afectate de Covid-19" în sprijinul firmelor, în special celor de tip IMM, din orice tip de indus-trie. Prijn acest program IMM-urile primesc sprijin împotriva blocajelor de lichiditate cauzate de vânzările pierdute ca urmare a virusului Covid-19, a problemelor cu lanţurile de aprovizionare şi relaţiile cu clienţii. Prin intermediul acestui program se poate acorda o finanţare de până la 10 milioane de euro firmelor afectate. Garanţia asigură 85% dintr-un împrumut intermediar, pe termen de 5 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb