FĂRĂ VÂNZĂRILE DIN PORTOFOLIU Câştig mai mic pentru SIF "Transilvania"

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2010

Societatea de investiţii financiare "Transilvania" (simbol SIF3) a obţinut, în primul semestru din acest an, un profit net de numai 22,3 milioane lei, de cinci ori mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 109,8 milioane lei, potrivit informaţiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti de către SIF3.

Principala diferenţă dintre indicatorii financiari este determinată de faptul că, în luna iunie a anului trecut, SIF "Transilvania" a vândut către "EFG Eurobank" pachetul de 3,49% din acţiunile pe care le deţinea la "Bancpost", în schimbul sumei de 12,7 milioane euro, tranzacţie ce a impulsionat semnificativ profitul SIF3 de atunci.

"Cele cinci SIF-uri nu s-au detaşat prin ceva deosebit în primul semes-tru din acest an, profiturile fiind în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", consideră Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză din cadrul Intercapital Invest. Cu toate acestea, domnia sa a atras atenţia că acest lucru nu trebuie privit într-un mod negativ, subliniind că profiturile record de anul trecut s-au datorat vânzărilor de participaţii în cadrul Bancpost şi încasărilor de dividende de la bănci după un an de vârf în sectorul bancar românesc. Veniturile totale înregistrate de SIF3 în perioada ianuarie - iunie 2010 s-au ridicat la 46,767 milioane lei, fiind de trei ori mai mici decât încasările din primele şase luni din 2009, în timp ce cheltuielile totale au coborât la 29,78 milioane lei.

Tot în perioada de referinţă, creanţele de încasat s-au majorat de la 2,537 milioane lei, în perioada ianuarie -iunie 2009, la 10,108 milioane lei, iar datoriile au crescut de la 79 milioane lei la 82 milioane lei.

Societăţile de investiţii financiare au fost mult mai rezervate în acest an în a-şi vinde participaţii din portofoliu, puţinele tranzacţii realizate nereuşind să acopere scăderea dividendelor încasate de la bănci. Astfel, după primul semestru, profiturile raportate de SIF-uri sunt în medie cu 70% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010 aprobat de acţionarii SIF3 Transilvania prevede un profit brut de 63 milioane lei, profitul net fiind de 55 milioane lei. Astfel, în următoarea jumătate de an, SIF3 ar trebui să facă un profit de 33 milioane de lei, pentru a se încadra în ţinta bugetată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb