FAŢĂ DE 2015, Românii au plătit anul trecut cu cardul taxe şi impozite în valoare de 360 de milioane de lei, în creştere cu 50%

Alexandra Cismaru
Macroeconomie / 13 martie 2017

Românii au plătit anul trecut cu cardul taxe şi impozite în valoare de 360 de milioane de lei, în creştere cu 50%

Românii au plătit, anul trecut, cu cardul taxe şi impozite în valoare de 360 milioane lei (80 milioane euro), în creştere cu 50% faţă de anul anterior, datorită dublării numărului de plăţi online şi a extinderii reţelei de acceptare, arată datele obţinute de Visa de la băncile din România.

Potrivit datelor publicate luni de Visa, românii au realizat în 2016 peste un milion de plăţi de taxe şi impozite cu cardul, la ghişeele primăriilor şi online, potrivit News.ro.

Cătălin Creţu, directorul general, a declarat, în cadrul Visa, pentru România, Croaţia, Slovenia şi Malta: "Valoarea impozitelor achitate cu cardul a crescut de aproape zece ori în ultimii şase ani, datorită avantajelor evidente ale acestei metode de plată: siguranţă, confort, rapiditate. Am asistat la o creştere spectaculoasă în special a plăţilor online, care scutesc contribuabilul de un drum la ghişeu şi îl ajută să economisească timp".

Anul trecut, una din trei tranzacţii de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul a fost realizată online, în condiţiile în care, în urmă cu doar şase ani, aceste plăţi erau aproape inexistente.

Peste 370.000 de plăţi online s-au realizat în 2016, dublu faţă de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane de lei.

Valoarea medie a unei plăţi de taxe şi impozite cu cardul (cumulat online şi POS) a fost de aproape 340 de lei în 2016, de 2,5 ori peste valoarea medie a unei plăţi cu cardul, care s-a ridicat la circa 140 de lei anul trecut, potrivit datelor publicate de BNR.

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite cu cardul la POS-urile instalate în sediile administraţiilor locale şi oficiile poştale care acceptă tranzacţiile cu cardul, online pe ghiseul.ro şi platformele puse la dispoziţie de unele administraţii locale, precum şi la infochioşcuri.

Toate instituţiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligaţia să accepte şi plata cu cardul, potrivit aşa-numitei legi cash-back, termenul de implementare a noilor prevederi fiind sfârşitul anului 2018.

Numărul primăriilor înrolate pe ghiseul.ro a ajuns la 264 la finalul anului trecut, în creştere cu 40% faţă de 2015.

Peste 200.000 de utilizatori şi-au activat contul pe platformă până în prezent.

Contribuabilii care îşi achită taxele şi impozitele locale înainte de 31 martie beneficiază de o reducere de până la 10% din valoarea obligaţiilor fiscale, conform prevederilor din Codul Fiscal.

Principalul competitor al Visa în România, ca şi pe piaţa mondială, este Mastercard.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb