FAŢĂ DE ANUL PRECEDENT, Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite a crescut în ţara noastră la 17,5% în 2016

A.C.
Macroeconomie / 4 aprilie 2017

Logo Deloitte (Sursa foto: Facebook)

Logo Deloitte (Sursa foto: Facebook)

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe construcţii speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut în ţara noastră de la 15% în 2014, la 16,9% în 2015 şi la 17,5% în 2016, în timp ce în majoritatea statelor europene a scăzut, potrivit studiului Deloitte "O imagine de ansamblu asupra redevenţelor şi impozitelor similare. Sectorul upstream de petrol si gaze în Europa", remis Redacţiei.

Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România a declarat: "Analiza a fost realizată pe baza datelor din surse publice şi a avut în vedere ratele efective de impozitare din diferite ţări europene. Rezultatele acestui studiu ar trebui considerate şi interpretate prin raportare la analizele noastre anterioare care acoperă anii 2013 şi 2014. Astfel, cele trei studii publicate de noi până în prezent arată cum au evoluat ratele efective de impozitare în acest sector în România şi în alte state europene. Totodată, pun la dispoziţia publicului interesat un instrument util pentru a compara rata impozitării efective din fiecare stat inclus în studiu".

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare a scăzut în Europa (inclusiv zăcământul Groeningen Olanda care are un regim fiscal special), de la 11,7% în 2014 la 10% în 2015, în timp ce rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare a scăzut în Europa (excluzând zăcământul Groeningen Olanda) de la 9,3% în 2014 la 7,9% în 2015, potrivit datelor studiului citat.

În studiu se mai precizează: "Rata medie efectivă a redevenţelor şi a impozitelor similare a fost în scădere în 2015 comparativ cu 2014 în 10 state europene: Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Italia, Bulgaria şi Albania".

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a impozitelor similare a înregistrat în perioada analizată o uşoară creştere în 5 state europene: Serbia, Lituania, Irlanda, Franţa şi Polonia,potrivit Deloitte, iar rata efectivă de impozitare determinată pentru activitatea upstream de gaze naturale în ţara noastră are o valoare mult mai ridicată decât cea aferentă activităţii de explorare şi producţie de petrol, diferenţa rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale.

Studiul Deloitte ia în considerare limitările impuse de regimul fiscal diferit aplicabil în fiecare ţară, dar şi ratele efective de impozitare existente în diferite ţări europene, pe baza informaţiilor publice disponibile pentru 31 decembrie 2015.

Astfel, rata efectivă a impozitului pentru fiecare stat a fost calculată prin raportarea valorii redevenţelor şi a impozitelor specifice plătite de principalii jucători din industrie la veniturile obţinute din producţia şi vânzarea petrolului şi a gazelor naturale.

Redevenţele efective şi alte impozite similare specifice pot fi diferite faţă de ratele nominale, fiind influenţate de priorităţile naţionale, realităţile pieţei, precum şi de recentul şi puternicul declin al preţurilor petrolului şi gazelor naturale ce afectează industria în ultimii ani, precizează Deloitte.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb