FAŢĂ DE REZULTATUL DIN 2018 OMV Petrom - scădere a profitului net cu 11%, anul trecut

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 6 februarie 2020

OMV Petrom - scădere a profitului net cu 11%, anul trecut

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar la nivel consolidat de 3,635 miliarde de lei, cu 11% sub cel din anul 2018, potrivit datelor preliminare prezentate astăzi de companie, printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totuşi, compania propune distribuirea unui dividend pe acţiune de 0,031 lei, cu 15% peste cel de anul anterior, iar raportat la cotaţia SNP de ieri, de 0,4235 lei, dividendul din rezultatul anului 2019 oferă un randament brut de 7,32%.

"Această propunere iniţială a fost prezentată şi Comitetului de Audit şi respectă politica actuală de dividende, aşa cum este publicată pe pagina de internet a OMV Petrom", se arată în comunicatul companiei, adăugându-se că propunerea finală privind distribuirea de dividende pentru anul financiar 2019 va fi supusă aprobării acţionarilor în luna aprilie a acestui an.

Anul trecut, vânzările consolidate ale OMV Petrom s-au ridicat la 25,485 miliarde de lei, cu 13% peste cele din 2018, datorită volumelor vândute şi preţurilor mai mari la gaze naturale, a volumelor vândute mai mari de produse petroliere şi a preţurilor mai mari la electricitate, parţial anulate de preţuri de vânzare mai mici la produse petroliere.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 26%, iar cele din Upstream aproximativ 2%.

Rezultatul din exploatare (excluzând elementele speciale) a scăzut cu 5%, până la 4,573 miliarde de lei, reflectând condiţiile de piaţă nefavorabile ale preţului la ţiţei şi scăderea marjei de rafinare.

Elementele speciale cuprind cheltuieli nete în valoare de 370 milioane lei, în principal legate de costurile viitoare estimate pentru remedierea solului în legătură cu rafinăria Arpechim, înregistrate în trimestrul al treilea din 2019, şi de o ajustare de depreciere a activelor deţinute pentru vânzare în Upstream, înregistrată în trimestrul al patrulea din anul trecut, contrabalansate parţial de

efectele pozitive temporare din contractele forward în Downstream Gas.

"În data de 8 ianuarie 2020, OMV Petrom a semnat un contract privind transferul a 40 de zăcăminte marginale onshore de ţiţei şi gaze naturale din România către Dacian Petroleum SRL. La 31 decembrie 2019, activele şi datoriile aferente au fost clasificate ca deţinute pentru vânzare şi evaluate la valoarea justă, mai puţin costul aferent vânzării. Impactul negativ, în valoare de 220 milioane de lei, aferent transferului, este reflectat deja în rezultatul din exploatare al anului 2019", arată emitentul în raport.

Rezultatul din exploatare pentru anul 2019 s-a diminuat cu 19%, la 4,245 miliarde de lei, influenţat în principal de condiţiile nefavorabile din piaţă,

precum şi de cheltuielile speciale nete din anul anterior.

Anul trecut, investiţiile OMV Petrom au fost de 4,225 miliarde lei, cu 2% faţă de cele din 2018.

Investiţiile din Upstream în 2019 au fost 3,269 miliarde lei, comparativ cu 3,15 miliarde lei în 2018, în timp ce investiţiile din Downstream au fost în valoare de 903 milioane lei, faţă de 1,138 miliarde lei în 2018, din care 818 milioane lei în Downstream Oil.

"Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat şi salutăm iniţiativele de accelerare a reîntoarecerii la o piaţă liberalizată aduse de OUG 1/2020. Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activităţile offshore", spun reprezentanţii companiei.

Pentru 2020, grupul petrolier preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 60 dolari/baril, faţă de 64 de dolari/baril în 2019.

Cererea de produse petroliere se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2019, iar pentru gaze naturale şi electricitate OMV Petrom estimează că cererea va fi relativ similară comparativ cu 2019.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 23,988 miliarde de lei.

Andrei Iacomi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb