FCI: Numărul de investitori de la Bursă, în scădere

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 mai 2014

Anul 2014 a debutat cu o uşoară scădere în numărul total al investitorilor de pe piaţa de capital, de 2,18%, ajungând la 83.520 investitori la sfârşitul primului trimestru, comparativ cu finalul anului trecut, potrivit unui raport al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

"Analizând categoriile investitorilor în functie de plafon şi de excluderea de la compensare a unor categorii de persoane, se observă o scădere în rândul investitorilor compensabili, de 3,4% pentru cei cu portofolii sub plafon (20.000 de euro) şi 1,5 % pentru cei cu portofolii peste plafon, şi o creştere semnificativă în categoria investitorilor exceptaţi de la compensare (47,9%)", se arată în comunicatul citat. FCI precizează că investitorii compensabili reprezintă 87% din numărul total, la 31 martie 2014. Dintre aceştia, 93,22% apelează la societăţile de servicii de investiţii financiare, 6,76% la Instituţii de credit şi 0,02 % la societăţi de administrare a investiţiilor. FCI precizează că datele raportate de membrii Fondului nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel că numărul real de investitori poate fi mai mic. Portofoliul total a crescut uşor în primul trimestru al anului 2014, cu 4,68%, ajungând la valoarea de 35.135 milioane lei, încetinind creşterea accelerată pe care a avut-o în ultimele trimestre. Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a crescut nesemnificativ faţă de anul 2013, ajungând la 2.027 euro la sfârşitul primului trimestru din 2014.Valoarea resurselor financiare pentru compensarea investitorilor la sfârşitul lunii martie 2014 era de 16,43 milioane lei. Potrivit Fondului, aceste resurse au fost plasate în proporţie de 11,29% în certificate de trezorerie cu discount, 77,05% în obligaţiuni de stat de tip benchmark, iar restul de 11,66% în depozite negociate la termen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pardon, 83.500 investitori? Pai activi sigur sunt doar vreo 7.000. Si intr-adevar, acestia au conturi deschise pe la minim 3 ssif-uri. In rest, sunt pasivi, adica dintre cei care cumpara si vand una data, sau de doua ori pe an. Poate nici atat. De fapt, cred ca suntem foarte curajosi sa consideram BVB o bursa, e mai degraba un SRL alintat, un fel de institutie mentinuta in viata pentru a motiva niste prevederi de obligativitate legislativa europeana. Asta este adevarul, asta se vede, asta se face, da bine si apa la moara tuturor hotiilor facute in Romania in ultimii 15 ani de asa-zisii oameni de afaceri romani si de marionetele lor politicienii sustinuti sa-i protejeze. Vorbesc de oamenii de afaceri publici, fostii ofiteri de diverse. Nu vorbim de micii si medii oameni de afaceri care s-au chinuit sa stranga si ei 1-10 milioane euro in 20 de ani. Aia sa traiasca, tare ar fi bine sa-i ajute tara sa se dezvolte. Si tare ar fi bine ca piata de capital sa iasa naibii din sfera de influenta a sistemului bancar camataresc si simplist din Romania. Ca in afara de o stabilitate relativa a monedei, nu ne-a adus decat rusine, saracie, simulare de libertate, etc., adica ceea ce face nepotismul transferat din familia Ceausescu catre BNR si institutiile militaresti care decid directiile economiei si justitiei romanesti. Iar minciunile astea de tip "Vacaroiu ieri si azi", adica statistice, sa le bage ei unde-or vrea, chiar si la jurnalisti, care prosti au fost si tot prosti au ramas... De fapt, nu-s ei prosti, ca asa traiesc si ei o viata, ce naiba sa mai faca, macar sa ia un ban pe langa ordine si lins de ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb