FEBRUARIE FINANCIAR BET ratează cu puţin atingerea unui nou maxim istoric

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2021

BET ratează cu puţin atingerea unui nou maxim istoric

Tranzacţii de 1,17 miliarde lei pe Segementul Principal, cu 8,9% peste cele din ianuarie

Indicele BET, ce reflectă parcursul celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a ratat cu puţin atingerea unui nou record istoric în luna trecută după ce, începând cu data de 10 februarie, coşul de acţiuni a dezvoltat o mişcare corectivă pe care se află şi în prezent.

În ton cu evoluţiile din pieţele internaţionale, indicele a început luna în forţă, atingând în data de 9 februarie un maxim intra-day de 10.789,15 puncte, cu mai puţin de 1% sub recordul istoric de 10.857,71 puncte, din iulie 2007. Ulterior, pe fondul unui cumul de factori interni şi externi, BET a început să coboare, mişcare care a făcut ca principalul coş de acţiuni al bursei noastre să încheie luna februarie cu un declin 1,02% sub nivelul din ianuarie.

În Europa, indicele Stoxx 600 s-a apreciat cu 2,31%, în februarie, în timp ce indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt a avut un avans de 2,63%, iar FTSE 100, al pieţei londoneze, a crescut cu 1,19%.

Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average a urcat cu 3,17%, în vreme ce S&P 500 s-a apreciat cu 2,61%, iar Nasdaq Composite a crescut cu 0,93%, într-o lună în care companiile au raportat în mare parte câştiguri peste aşteptări, conform The Motley Fool, iar randamentul titlurilor de stat a urcat brusc la un moment dat, reflectând aşteptările privind îmbunătăţirea condiţiilor economice dar şi a creşterii inflaţiei.

(vezi Analiştii decelează expectaţii inflaţioniste în pieţele de capital)

Declin de 0,41% pentru BET-XT, în luna în care companiile şi-au prezentat rezultatele financiare pentru anul trecut

BET ratează cu puţin atingerea unui nou maxim istoric

La Bucureşti, luna trecută s-a consumat sezonul raportărilor financiare preliminare pentru anul trecut, când activitatea companiilor a fost puternic afectată de şocul Covid-19. În aceste condiţii, emitenţii nu s-au grăbit să vină şi cu propunerile de dividende, astfel încât până la finele lunii doar trei companii din BET îşi publicaseră intenţiile privind alocările de bani către acţionari.

A fost probabil unul dintre factorii care au contribuit la scăderea pieţei noastre din partea a doua a lunii, alături de marcările de profit apărute după creşterile puternice din ultimele trei luni şi de trepidaţiile din pieţele de acţiuni internaţionale, date de evoluţiile din zona obligaţiunilor. (vezi "Asistăm la marcări de profituri la BVB")

Este contextul general în care, în februarie, indicele extins BET-XT, ce captează parcursul celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,41%, în timp ce indicele energetic BET-NG a rămas aproape nemişcat, afişând la finalul lunii un avans de doar 0,1%. În schimb, BET-BK, ce este folosit drept benchmak pentru fondurile de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,93%, pe seama evoluţiei titlurilor Erste Group Bank, listate secundar la Bucureşti, care au urcat cu 6,27%, în februarie.

BET ratează cu puţin atingerea unui nou maxim istoric

BET ratează cu puţin atingerea unui nou maxim istoric

MedLife - scădere de 8,76% a preţului acţiunii, cel mai mare declin din BET

Cu un declin de 8,36%, până la 9,76 lei, acţiunile MedLife (M) au avut cea mai mare depreciere luna trecută din rândul componentelor indicilor BET şi BET-XT. Scăderea se înscrie într-o mişcare corectivă mai amplă apărută după creşterea spectaculoasă de la finele anului trecut, declanşată de operaţiunea de majorare de capital prin alocare de acţiuni gratuite. Compania nu a reuşit să încheie operaţiunea de piaţă în perioada propusă şi aprobată de acţionari, titlurile gratuite fiind alocate în data de 15 februarie, faţă de 5 ianuarie, dată care fusese propusă şi aprobată de AGEA în decembrie anul trecut.

Pentru 2020, prestatorul privat de servicii medicale a raportat un profit consolidat de 62,2 milioane lei, cu 245% peste cel din 2019, în timp ce la nivel individual rezultatul net a fost de 40,6 milioane lei, de zece ori mai mare decât cel din anul anterior.

Băncile au cunoscut scăderi importante ale cotaţiilor în luna februarie, Banca Transilvania (TLV) încheind luna cu o depreciere a preţului acţiunii de 6,32%, până la 2,15 lei, în timp ce pentru BRD-Groupe Societe Generale (BRD) declinul a fost de 3,99%, la 14,44 lei.

Începând cu 9 februarie, titlurile instituţiei de credit din Cluj au cunoscut un declin zilnic ordonat, pe volume în creştere, ceea ce indică către investitori instituţionali care au vândut, treptat, un pachet mai mare de acţiuni. Pentru anul trecut, banca a raportat un profit net individual de aproape 1,2 miliarde lei, cu 26% sub cel din 2019, în condiţiile constiturii de provizioane mult mari.

Tot pe seama formării de provizioane, profitul BRD al anului trecut a coborât cu 37%, la 951,5 milioane de lei. Spre deosebire de Banca Transilvania care încă nu a publicat propunerea de repartizare a profitului, BRD propune acţionarilor distribuirea unui dividend de 0,0749 lei, echivalentul unui randament brut de 0,5%, alocare ce are în vedere recomandarea Băncii Central Europene de a limita dividendul distribuit la 20 puncte de bază din nivelul fondurilor proprii de nivel 1 de bază.

Depreciere de 5,9% pentru OMV Petrom, probabil în urma vânzărilor instituţionalilor

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât în februarie cu 5,9%, la 0,375 lei, în contrasens cu evoluţia preţului petrolului care se află pe un trend ascendent clar, cotaţia contractelor futures al soritmentului Brent (relevant pentru piaţa europeană) având un avans de 18%, în februarie. Este o situaţie care arată clar de declinul acţiunii SNP nu ţine de contextul general, iar scăderea ordonată a cotaţiei dintre 8 şi 23 februarie, pe volume în creştere, arată că probabil investitori instituţionali au lichidat treptat din deţineri.

Producătorul de petrol şi gaze a propus distribuirea unui dividend de 0,031 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 8,3% faţă de ultimul preţ al titlului SNP din februarie. (citeşte Petrom propune acţionarilor un dividend cu o valoare de 0,031 lei/acţiune)

Pentru anul trecut, OMV Petrom a raportat un profit net preliminar de 1,29 miliarde de lei, cu 64% sub cel de anul trecut, iar valoarea totală a dividendelor propuse este de 1,75 miliarde lei, ceea ce înseamnă că dacă va primi aprobarea acţionarilor, Petrom va distribui bani inclusiv din rezerve.

Acţiunile Transgaz (TGN) s-au depreciat cu 3,92%, în februarie, la 294 lei, într-un context în care transportatorul de gaze a raportat un profit în declin pentru 2020, în timp ce titlurile Transelectrica (TEL) au coborât cu 2,47% luna trecută, la 27,6 lei, compania având rezultate dezamăgitoare în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Avans de 23,4% pentru TeraPlast

La polul opus, cea mai mare creştere de luna trecută din indicii BET şi BET-XT a fost marcată de acţiunile TeraPlast (TRP), care s-au apreciat cu 23,46%, până la 0,542 lei. Avansul a venit înaintea publicării rezultatelor financiare, producătorul de materiale de construcţii raportând, pentru anul trecut, un profit net de 79 milioane lei, aproape dublu faţă de cel din 2019, iar cifra de afaceri a depăşit un miliard de lei. Compania a încasat suma de 373 milioane de lei din vânzarea diviziei Steel, bani pe care-i va folosi atât pentru dezvoltare cât şi pentru acordarea unui dividend special, conform declaraţiilor directorului general Alexandru Stânean. (citeşte aici)

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor s-au apreciat cu 18,13% luna trecută, la 2,28 lei, creşterea materializându-se înaintea publicării rezultatelor financiare. Cu toate că dezvoltatorul imobiliar a raportat pentru 2020 venituri din proprietăţile imobiliare aflate în stoc cu 32% peste cele din 2019, creşterea costurilor şi diminuarea câştigurilor din investiţii imobiliare au făcut ca profitul net să coboare cu 52%, la 73,98 milioane lei.

Titlurile Alro Slatina (ALR) au urcat cu 14,9% în februarie, până la 2,7 lei, într-o lună în care cotaţia aluminiului la Bursa de Metale din Londra s-a apreciat cu aproape 11%. Pentru anul trecut, Alro Slatina a raportat un profit net de 329 milioane de lei, faţă de o pierdere în 2019, îndeosebi în urma recunoaşterii schemei de compensare EU-ETS pentru 2019 şi 2020.

Cu aşteptări ridicate din partea investitorilor privind distribuţia de dividende, acţiunile Nuclearelectrica (SNN), companie ce a raportat un profit net în creştere cu 27,8% faţă de cel din anul 2019, au urcat cu 10,73% în februarie, la 22,7 lei/titlu.

Discount-uri de tranzacţionare între 36,3% pentru SIF Moldova (actuala Evergent Investments) şi 58,3% în cazul SIF Banat-Crişana

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 3,05%, în februarie, evoluţie susţinută de avansul FP, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4).

Acţiunile Fondul Proprietatea au urcat cu 3,31% în luna trecută, la 1,56 lei, în condiţiile în care fondul derulează cel de-al douăsprezecelea program de răscumpărare. FP a propus distribuirea unui dividend special de 0,072 lei/acţiune (echivalentul unui randament brut de 4,6% faţă de ultimul preţ de tranzacţionare al titlurilor din luna februarie), chiar dacă fondul a încheiat cu pierdere anul 2020.(vezi Fondul Proprietatea propune acţionarilor un dividend special cu randament de 4,5%)

Fără motive fundamentele evidente, acţiunile SIF1 au crescut cu 9,17%, la 2,5 lei în februarie, în timp ce titlurile SIF4 au urcat cu 13,53%, la 0,94 lei, în unele şedinţe pe volume cu mult peste cele obişnuite, ceea ce indică că achiziţiile au fost realizate probabil de investitori instituţionali.

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 36,3% pentru SIF Moldova (care între timp a devenit Evergent Investments) şi 55,8% în cazul SIF Banat-Crişana, în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 9,4%, sub obiectivului avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

Transferuri de 141 milioane de lei cu acţiunile Banca Transilvania şi de 84 milioane de lei cu titlurile OMV Petrom

Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 1,174 miliarde de lei, în februarie, cu 8,9% mai mare decât cea consemnată în ianuarie, conform datelor prezentate în Buletinul Lunar al BVB. În luna tocmai încheiată, au avut loc 95.569 de tranzacţii cu titluri listate pe Segmentul Principal al BVB, cu 26,8% mai multe decât în ianuarie, prin transferurile din februarie fiind schimbate 726,25 milioane de instrumente financiare, cu 31,7% sub cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii de 141,23 milioane de lei, acţiunile TLV ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii februarie, fiind urmate de acţiunile SNP, care au cumulat tranzacţii de 84,1 milioane de lei. Podiumul este completat de schimburile cu titlurile FP, care s-au ridicat la 80,78 milioane de lei.

La data de 26 februarie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 165,3 miliarde de lei, în creştere cu 2,5% faţă de cea consemnată la finele lunii ianuarie.

În piaţa AeRO, valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 100,35 milioane de lei în februarie, cu 15,2% peste cea din luna anterioară.

Suntem în martie, iar pentru companiile de la Bursa de Valori Bucureşti sunt aşteptate convocatoarele cu propunerile de dividende şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli care vor contura mai clar imaginea direcţiilor de dezvoltare pe care le au emitenţii.

În plan internaţional, recuperarea economică înaintează odată cu progresul campaniei de vaccinare, iar creşterea randamentelor titlurilor de stat continuă să clatine pieţele de acţiuni.

"Beneficiile campaniei de vaccinare versus provocările unor rate mai mari va fi tema acestui an", a spus săptămâna trecută Peter Boockvar, director de investiţii la Bleakley Advisory Group, conform CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb