Fechet: "România sprijină acţiunile UE prin promovarea obiectivelor majore"

F.D.
Miscellanea / 17 octombrie 2023

Fechet: "România sprijină acţiunile UE prin promovarea obiectivelor majore"

România sprijină acţiunile Uniunii Europene (UE) prin promovarea obiectivelor majore susţinute în politicile europene şi în documentele strategice privind poluarea mediului nostru terestru sau acvatic cu plastic, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, în marja primei reuniuni formale a Consiliului de Mediu, organizată, luni, de Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, relatează Agerpres.

"România sprijină acţiunile UE, atât intern, cât şi extern, prin promovarea obiectivelor majore susţinute în politicile europene şi în documentele strategice privind poluarea mediului nostru terestru sau acvatic cu plastic. În acest sens, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra produselor din plastic problematice pentru a propune eliminarea acestora, restricţionat sau înlocuit cu alternative sigure pentru mediul şi sănătatea populaţiei. Totodată, mobilizarea resurselor financiare pentru combaterea poluării plastice este esenţială pentru realizarea unui acord ambiţios", a spus oficialul român.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, pe tema Directivei privind epurarea apelor uzate urbane, demnitarul român a subliniat eforturile pe care România le-a depus în ultimii 15 ani pentru implementarea acestei directive.

"Implementarea noilor obligaţii impuse de reformarea directivei va impune eforturi financiare importante atât pentru autorităţile naţionale şi locale, cât şi pentru populaţie. În acest sens, considerăm şi ne aşteptăm să continue sprijinul în ceea ce priveşte finanţarea infrastructurii de apă şi canalizare în viitoarele perioade de programare. Totodată, România susţine aplicarea responsabilităţii extinse a producătorilor şi considerăm necesar ca reglementarea modului în care se va face aplicarea acestui principiu să fie stabilită de o manieră care să asigure o abordare unitară în toate statele membre", a subliniat Fechet.

În ceea ce priveşte Regulamentul (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi, ministrul român al Mediului, a afirmat: "Prin stabilirea şi adoptarea unor standarde de emisii de CO2 ambiţioase şi accelerarea introducerii şi creşterea ponderii vehiculelor cu emisii-zero în parcul european de vehicule grele, se va asigura şi consolida inovarea şi competitivitatea acestui sector. În acelaşi timp, va contribui la îndeplinirea obiectivului UE 2050 de neutralitate climatică. Aşa cum am precizat şi la dezbaterea din iunie 2023, considerăm că obiectivele ambiţioase pentru autobuzele urbane vor sprijini eforturile de îmbunătăţire a calităţii aerului, în special în marile centre urbane".

De asemenea, Mircea Fechet şi-a exprimat îngrijorarea prind suportabilitatea achiziţionării acestor autobuze cu emisii zero de în cazul comunităţilor mici, al căror buget nu permite achiziţionarea facilă a acestor autobuze cu emisii-zero şi realizarea unei infrastructuri adecvate de încărcare.

"În cadrul prânzului de lucru având ca subiect negocierile internaţionale privind poluarea cu plastic, Mircea Fechet a declarat că România s-a alăturat Coaliţiei de înaltă ambiţie pentru a pune capăt poluării cu plastic şi a confirmat angajamentul pentru un instrument legal obligatoriu pentru a pune capăt acestei poluări şi pentru a stabili o ţintă globală care să poată consolida tranziţia către un consum durabil şi reducerea producţiei de plastic", se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte concluziile privind pregătirile pentru cea de a 28-a Conferinţă a părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), Fechet a punctat că viitoarea întrunire va fi o oportunitate importantă pentru consolidarea şi intensificarea angajamentelor globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, mobilizarea resurselor financiare necesare pentru implementarea acţiunilor climatice, dezvoltarea şi implementarea măsurilor de adaptare, precum şi construirea infrastructurii rezistente la schimbările climatice. "Evaluarea şi revizuirea progresului global în atingerea obiectivelor climatice stabilite în cadrul Acordului de la Paris ne va permite să evaluăm eficacitatea măsurilor şi politicilor implementate de către statele participante şi să identificăm provocările pentru a intensifica eforturile şi a atinge obiectivele climatice", a transmis ministrul.

Reuniunea din Luxemburg a abordat subiecte, precum: Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, Regulamentul referitor la modificarea şi completarea Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi. De asemenea, au fost prezentate concluzii privind pregătirile pentru cea de a 28-a Conferinţă a părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), care va avea loc în Dubai, în perioada, 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

Următoarea reuniune a Consiliului de Mediu va fi organizată de Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, la Bruxelles, în data de 18 decembrie 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb