Romsilva nu poate să exploateze peste 1,5 milioane metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare estimată la 600 milioane lei, din cauza a două acte normative care blochează activitatea companiei, afirmă Federaţia Silva, într-un comunicat de presă remis ieri Redacţiei.
Sursa citată precizează: "În plină iarnă, când cetăţenii au nevoie de lemn pentru încălzirea locuinţelor, procedurile birocratice şi anomaliile legislative blochează sectorul silvic! Primul act normativ este Legea 347/2023, (...), care introduce, fără niciun fel de evaluare a impactului economic şi social, o prevedere conform căreia amenajamentul silvic intră în vigoare după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României împreună cu ordinul de ministru pentru aprobare. Amenajamentul silvic este studiul de bază în gestionarea pădurilor, fundamentat ecologic, cu conţinut tehnico - organizatoric, juridic şi economic, fără de care nicio lucrare din silvacultură nu poate fi realizată. Din cauza acestei reglementări birocratice şi contraproductive, 25 de ocoale silvice din cele 312 din cadrul Romsilva (...) nu pot recolta lemnul de pe o suprafaţă de aproximativ 150.000 hectare păduri întrucât, de la intrarea în vigoare a Legii nr.347/2023, niciun amenajament silvic nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, fiind o întârziere de aproape 3 luni, timp în care nici populaţia nu poate fi aprovizionată cu lemn de foc, deşi ne aflăm în plină iarnă, şi nici industria de prelucrare, care aduce plusvaloare economică acestei resurse regenerabile, de importanţă strategică".
Reprezentanţii angajaţilor susţin că volumul de lemn care ar fi trebuit să intre în circuitul economic şi este în prezent blocat la cele 25 de ocoale silvice depăşeşte 515.000 metri cubi, cu o valoare de peste 200 milioane lei. Federaţia Silva mai arată că activitatea de producţie este blocată şi de HG nr.236/2023, a cărei aplicare conduce la imposibilitatea recoltării şi valorificării lemnului la un număr de 105 ocoale silvice de stat din cele 312 existente, resursa blocată ajungând la circa 1 milion metri cubi de lemn, cu o valoare estimată la 400 milioane lei, blocaj care durează în multe cazuri între 6 şi 12 luni.
Astfel, practic din cele 312 ocoale silvice aparţinând statului, 130 au o resursă blocată de 1,5 milioane metri cubi de lemn (dintr-un total de aproximativ 9 milioane metri cubi), cu o valoare totală estimată la 600 milioane.
Din această cauză, reprezentanţii Federaţiei Silva afirmă că în această iarnă şi pe parcursul anului 2024, un număr considerabil de cetăţeni care se încălzesc cu lemn de foc vor avea dificultăţi majore în aprovizionarea cu lemnul necesar pentru încălzire, iar din calculele lor, bazate pe datele oficiale furnizate de Institutul Naţional de Statistică, vor fi afectate peste peste 275.000 de gospodării din cele aproximativ 3,5 milioane, care sunt în prezent dependente de încălzirea cu lemn.
În acest context, Federaţia Silva solicită o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu pentru a-i expune întreaga situaţia şi pentru a găsi soluţii care să deblocheze activitatea derulată de Romsilva.
Federaţia Silva este organizaţia sindicală şi profesională reprezentativă pentru sectorul silvic şi numără peste 14.000 de membri în întreaga ţară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 14:32)
hai cu regula UE de interzicere a lemnelor de foc :)