FELIX CĂPRARIU, PREŞEDINTE ATEEE: "Facturile la energia electrică vor creşte cu 7%, în luna februarie"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 12 ianuarie 2021

Liberalizarea preţului la energia electrică şi lipsa de informare a consumatorilor vor duce la facturi mai mari în lunile următoare, coroborat şi cu faptul că în luna decembrie s-a înregistrat un preţ pe piaţa de echilibrare de 1200 lei pe MW, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Felix Căprariu, preşedintele Asociaţiei Teritoriale pentru Energie şi Eficienţă Energetică (ATEEE).

"Facturile la energia electrică vor creşte cu 7% în luna februarie, iar creşterea va fi resimţită atât de cei aproape 7 milioane de consumatori casnici, cât şi de cei 1,8 milioane de consumatori non-casnici. (...) Din păcate, consumatorii nu au fost informaţi corespunzător de posibilităţile oferite de liberalizarea pieţei de energie, în condiţiile în care obligaţia de informare este în sarcina furnizorului de energie. Acesta din urmă nu va promova niciodată posibilitatea de schimbarea a furnizorului pe motiv de preţ", a declarat Felix Căprariu.

Preşedintele ATEEE consideră că informarea consumatorilor a fost deficitară din partea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), care avea obligaţia să le prezinte toate opţiunile clienţilor furnizorilor din domeniul energiei electrice.

"Considerăm că în prima etapă a liberalizării consumatorii nu au avut acces la informaţii reale, mai ales din partea ANRE în ultimele trei luni. Trebuia să avem o perioadă de informare încă din luna octombrie, dar această informare se derulează abia acum pe site-ul Autorităţii. De asemenea, nu avem încă o platformă de informare clară pe fiecare tip de consumator. Acest lucru este inadmisibil mai ales că energia electrică reprezintă 10% din coşul de consum lunar al unei familii", a precizat Felix Căprariu.

De aceea ATEEE propune o campanie de informare prin intermediul mass-media, pe modelul celei efectuată de Guvern în perioada pandemiei, şi consideră că o astfel de informare poate influenţa mult decizia pentru fiecare punct de consum şi se va ajunge la un preţ competitiv. Membrii asociaţiei mai cer lansarea urgentă a pachetui legislativ "Energie curată" prin implementarea conceptului de single preţ pe piaţa de echilibrare şi utilizarea platformelor europene aferente pieţei de echilibrare, preţ ce influenţează costul de producţie pentru energie.

Referitor la liberalizarea pieţei de energie electrică, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a arătat că antreprenorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea creşterii valorii facturilor la energia electrică, din cauza majorării preţului acestei energii.

"IMM-urile sunt lipsite de informare, au o putere limitată de negociere cu furnizorii şi, din informaţiile noastre, preţul va creşte cu 20% şi pentru energia electrică folosită de mediul de afaceri. O astfel de majorare ar duce România pe locul 7 în Uniunea Europeană la cel mai mare preţ al energiei electrice, fapt care va atrage scăderea competitivităţii IMM-urilor din ţara noastră. De aceea, solicităm ca în cadrul ANRE să existe în Consiliul Consultativ şi un reprezentant al IMM-urilor. Considerăm că se impune un ajutor de stat pentru companii pentru susţinerea noilor costuri pe energie. De asemenea, o să avem discuţii în cadrul CNIPMMR cu privire la posibilitatea înfiinţării unui furnizor propriu, care să vegheze la nevoile IMM-urilor", a spus Florin Jianu.

Amintim că piaţa de electricitate a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că tarifele finale nu mai sunt de reglementate de ANRE.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. nu e ma liberalizarea curent ieftin pentru polulatie?

    .... 

    Cand am zis de anul trecut ca vor sari preturile ... 

    semnat comenturi “cretine” 

    Ia auziti ce spun asistatii sociali "da dreapta!..."Considerăm că se impune un ajutor de stat pentru companii pentru susţinerea noilor costuri pe energie"...deci AJUTOR DE STAT pentru companii private!!!...domnule, toti falitii vor ajutor de stat, numai pentru pensii si alocatii nu sunt bani. PNL a indatorat tara pe nu stiu cate generatii cu incompetenta lor:

    1. PDL 2008-2012 datorie de 20 miliarde euro!!!! 

    2. PNL 2020 datorie de 34 miliarde euro cat era datoria Romaniei in 30 de ani de "economie de piata" si care includea cele 20 miliarde facute de basescu-petrov-boc!!!!!!!!!. Deci 54 miliarde de euro in doar 2 ani!!!!

    Fara ciuma PNL-PDL, practic Romania era fara datorii si avea bani suficienti pentru investitii in infrastructura, sistem medical, invatamant, pensii, alocatii 

    ce de-a smecheri de partid si minioni securisti se invart in anre si energie... mama mama! :)

    si voi le veti plati lefurile alea misto de 5 cifre ! :)

    uite asa ...pentru ca securistii va aprind si va sting becul! :)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb