FERICIT CĂ NU I-A IEŞIT PASIENŢA LISTĂRILOR DUBLE, PE CARE LE SUSŢINEA ANUL TRECUT Sobolewski vrea la BVB cea mai mare parte din oferta Romgaz

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie 2013

Ludwik Sobolewski: "Deponenţii la bănci trebuie să aibă şi alternative mai interesante decât cazinourile, iar una dintre ele trebuie să fie piaţa de capital".

Ludwik Sobolewski: "Deponenţii la bănci trebuie să aibă şi alternative mai interesante decât cazinourile, iar una dintre ele trebuie să fie piaţa de capital".

Ţintele directorului BVB: "Listări, cum n-a văzut micul Paris şi 200.000 de investitori, în doi ani"

70% din eforturi vor merge către rezolvarea problemelor din trecut

Oferta de listare a Romgaz trebuie să fie structurată astfel încât cea mai mare parte să fie reprezentată de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi numai o mică parte să fie structurată în GDR-uri (global depository receipts) la Londra. Acesta este mesajul transmis de Ludwik Sobolewski, care a avut, ieri, prima sa conferinţă de presă în calitate de CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

"Acesta este cel mai bun compromis", consideră domnia sa, adăugând: "În acest fel, am aşezat premisele pentru tranzacţiile viitoare".

Sobolewski a explicat că nu susţine listarea Romgaz exclusiv la BVB: "Suntem cu toţii de acord - executivul BVB, statul şi sindicatul de intermediere - că oferta are patru scopuri: cea mai bună execuţie, o piaţă bună ulterior încheierii ofertei, să ofere un model pentru următoarele tranzacţii de acelaşi tip şi să aşeze premisele pentru dezvoltarea pieţei de capital, pe termen lung".

Dacă cineva sugerează că BVB ar milita pentru o anume structură a ofertei, pentru propriul profit, greşeşte. Nimeni nu gândeşte astfel aici".

Oferta pentru vânzarea a 15% din acţiunile producătorul naţional de gaze Romgaz ar urma să se deruleze în luna octombrie, statul estimând să atragă 600 milioane euro din vânzarea pachetului respectiv.

Anul trecut, Ludwik Sobolewski, în calitate de CEO al Bursei din Varşovia, a discutat, la Bucureşti, cu oficialii români despre listarea duală a Fondului Proprietatea şi despre programul de privatizări. Domnia sa ne-a declarat atunci: "Scopul nostru a fost să arătăm autorităţilor din România, care probabil că aveau câteva opţiuni despre cum să abordeze tranzacţiile de privatizare şi cazul Fondul Proprietatea, că cel mai bun scenariu este un parteneriat cu piaţa de capital poloneză şi cu Warsaw Stock Exchange".

Acum, Sobolewski s-a arătat fericit că nu i-a reuşit planul: "Am susţinut listările duale, anul trecut, pentru că atunci eram unul dintre executanţii unei strategii agresive a WSE. Am vrut ca Fondul Proprietatea să vină în Varşovia. Acum, că sunt la Bucureşti, mă bucur că nu am reuşit".

Directorul general al BVB consideră că Romgaz va fi o tranzacţie de succes şi va pava drumul pentru următoarele oferte. Domnia sa nu ia în considerare scenariul ca programul de listări să fie oprit şi spune că amânările repetate care au avut loc, până acum, nu îl impresionează.

Noul CEO vrea listări frecvente

Ludwik Sobolewski a mai spus, ieri, că una dintre preocupările sale este legată de listarea companiilor private.

Domnia sa doreşte ca, la bursă, să aibă loc frecvent debuturi ale unor companii noi, nu doar o dată pe an.

"Dacă vom convinge companii private notabile să fie listate, acestea vor inspira şi alte societăţi", a declarat Sobolewski, adăugând: "Se va crea un mecanism bazat pe competitivitate. Aş vrea ca managerii să fie conştienţi că firme competitoare care sunt listate au noi posibilităţi să strângă capital, au şi nişte costuri şi obligaţii, desigur, dar acestea sunt răsplătite".

Potrivit domniei sale, aceste listări vor avea un impact şi pe volumele de tranzacţionare.

"Deponenţii la bănci trebuie să aibă şi alternative mai interesante decât cazinourile"

"Deponenţii la bănci trebuie să aibă şi alternative mai interesante decât cazinourile, iar una dintre ele trebuie să fie piaţa de capital", apreciază Ludwik Sobolewski.

La băncile din România sunt depuse peste 40 de miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor la BVB, în zilele bune, este de 10 milioane de euro.

Directorul general al BVB spune că piaţa noastră de capital merită să aibă 200.000 de investitori locali, într-o perioadă de doi ani.

Sobolewski a spus că, adeseori, educaţia este subestimată: "Avem nevoie de o simpatie a populaţiei. În perioada următoare, o să merg în locuri în România unde poate nu aţi fost nici voi".

Potrivit CEO-ului BVB, 70% din eforturile şi energia Bursei trebuie dedicate diminuării bagajului pe care îl are, care o face diferită, în sens negativ, şi care creează reţineri pentru investitori.

"Eliminarea problemelor nu este ceva atât de spectaculos ca inovarea, însă este foarte importantă.

Numai 30% din eforturile noastre vor merge spre inovare, în următorii doi ani", a precizat Ludwik Sobolewski.

Punctele tari ale pieţei de capital

În opinia directorului BVB, piaţa de capital din România are unele puncte tari, "poate unice": "În primul rând, mărimea şi localizarea pieţei. Este foarte important că este între Est şi Vest, că este aproape de pieţe precum Turcia. În al doilea rând, aveţi o comunitate aici, mult mai mare decât piaţa de capital în sine, ceea ce înseamnă că sunt oameni interesaţi de ceea ce se întâmplă cu bursa, cu piaţa de capital, cu privatizările. Asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se înţeleagă cu toată lumea".

"Nu sunteţi atât de originali"

În cuvintele lui Sobolewski, totul sună foarte bine şi frumos. Însă această comunitate a pieţei de care vorbeşte polonezul este aceeaşi, pe care o ştim, măcinată de interese minuscule şi certuri inutile pe nimic.

Directorul Bursei nu pare deloc speriat, cel puţin deocamdată, de faptul că ultimii doi predecesori ai săi au fost demişi, în urma unor astfel de fricţiuni în comunitatea pieţei: "Nu mă deranjează certurile. Totul sună foarte familiar. Tabere, dispute, interese, nu sunteţi cu nimic diferiţi cultural faţă de alte societăţi. Nu exageraţi cu originalitatea voastră".

Un alt atu al pieţei noastre, în ochii lui Sobolewski, este fapul că limba engleză este cunoscută de majoritatea: "Aveţi, şi îmi cer scuze că spun «voi», în mod normal, aş spune «noi», abilităţi de comunicare. Toată lumea vorbeşte engleză aici. Este foarte important".

Creşterea accesului la piaţă, altă temă a lui Sobolewski

Este esenţială creşterea accesului la piaţă - modalitatea cum se deschid conturi, cum se poate realiza un cadru de tranzacţionare ca în străinătate, pentru că avem nevoie de investitori, care sunt ataşaţi de pieţele dezvoltate, mai apreciază noul CEO al BVB.

Potrivit domniei sale, acesul la piaţă al investitorilor internaţionali este crucial.

"Trebuie să ne adaptăm nevoilor străinilor şi aşa vom uşura şi accesul celor locali", a spus domnia sa.

Ludwik Sobolewski a fost numit director general al BVB la începutul lunii iulie şi a preluat conducerea executivă la aproape două luni, în urma avizării pe 21 august de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

El a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 - 2013, când piaţa din Polonia a ajuns pe prima poziţie din Europa Centrală şi de Est.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. profesionalism, viziune, incredere si pragmatism

    Bravo domnule Sobolewski  

    speram ca dezvoltarea BVB sa fie un exemplu ca se poate si in Romania realiza ceva bun, chiar daca multi spuneau ca nu mai e nimic de facut 

    romanii sunt pesimisti si lipsiti de incredere

    am putea invata de la acest domn cum sa actionam, decat sa ne tot plangem si sa criticam 

    Stimate domnule Sobolewski,

    este normal ca vreti sa aratati fostului dvs.concern faptul ca au pierdut un profesionist adevarat , iar pentru noi este un avantaj ca putem folosi experienta dvs. si anvergura pe care o aveti in negocierea contractelor . Ziarul die Welt a scris un frumos articol despre dumneavoastra in care se relata despre faptul ca ati realizat la WSE o capodopera , insa inima v-a facut sa va lasati prada destinului faraonului , o pelicula pe care ati incurajat-o sa poata fi finantata. Daca vreti exista intre dvs. si domnul presedinte Wulf o paralela si domniei sale fiindu-i puse in carca faptul ca ar fi contribuit prin influenta la finantarea unui film. Din acele acuzatii nu au mai ramas nimic in picioare, asa cum si in cazul dvs. probabil ca nu au fost veridice. Daca vreti sa aveti succes, incercati sa preluati temele intr-un mod care sa puteti dovedi responsabilitate. Aveti un context extraordinar. Pentru inceput v-as recomanda sa listati OMV la Bucuresti Pentru Frankfurt a fost prea mare in 2005. Sau prea streng :-) Who knows. Only the friends. Va urez succes.  

    Eu nu cred ca polonezul va reusi sa face ceva cu BVB, e prea bun, problema e romanul, daca vrea sa aiba succes trebuie lucrat la mentalitata romanilor, mai repede reuseste un joc piramidal tip caritas decat renasterea BVB.

    1. eu spun ca o sa reuseasca, e foarte ambitios si a venit intr-un moment bun

      dobanzile bancare sunt in scadere, se mai schimba mentalitatea oamenilor si in Romania, nu cred ca suntem atat de inapoiati, doar ca nu a fost cineva care sa ne arate calea 

    Ma bucura tare mult ceea ce-a spus dl Sobolewski si anume ca lichiditatea este principala problema.Trebuie creata lichiditate in piata,iar pentru asta trebuie sa ai intreg sistemul unei piete de capital ,functional.Trebuie create conditiile tehnice pentru vanzarea in lipsa,imprumuturile de actiuni,tranzactionarea in marja si incurajarea Market-Makerilor.Pe bursele ocidentale 1/3 din lichiditate este data de catre robotii de tranzactionare,1/3 este data de tranzactionarea in levier si abia o treime este data de tranzactiile clasice de vanzare-cumparare.Asta lipseste la noi:LICHIDITATEA.Stere Farmake n-a inteles niciodata ce-i aia futures,optiuni,vanzare in lipsa.A reusit sa inteleaga doar vanzarea/cumpararea de actiuni si doar atat avem astazi la BVB.Sunt optimist ca Sobolewski va reusi sa implementeze intreg sistemul pietei de capital.Daca avem lichiditate,vor veni si strainii si listarile noi..

    Sobolewski va reusi, a sesizat exact punctele slabe si nu este inplicat in bisericutele locale care au fost in ultimii ani pietre de moara la dezvoltarea BVB.

    Carcotasi vor fi dar vor ramane cu carcoteala ! 

    Vom trai si vom vedea. 

    Dl Sobolewski,

    Sa nu fie doua listari pe luna, sa fie o listare la doua luni...aici la noi pe pamint....si ar fi bine...in 5 ani s-ar putea vorbi de o piata de capital....Problema insa nu e numarul de listari cit calitatea managementului firmelor nou listate...Azi, daca avem management profesionist la 1% din firmele listate la Bucuresti e bine....Deci nu listarile sunt problema, ci calitatea lor... 

    1. Corect sesizat, degeaba grupuri-grupuri de listari daca managementul lor e aiurea.

      Insa dl Sobo greseste cand afirma candid ca "Nu exagerati cu originalitatea voastra", va avea parte de tot felul de excese in Ro.

      Oricum "Bafta!" dle. Sobo, veti avea nevoie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb