Timp de 12 zile, în perioada 17 mai - 9 iunie, copiii sunt aşteptaţi, alături de părinţii lor, la cea de-a opta ediţie a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinaţi cu surprize şi activităţi distractive, desfăşurate în locurile binecunoscute, dar şi în spaţii recente deschise publicului.
Festivalul Opera Copiilor este unul dintre proiectele emblematice ale Operei Comice pentru Copii, organizat începând din 2015, în jurul datei de 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului. Deschiderea oficială a evenimentului are loc anul acesta pe 17 mai, începând cu ora 16, iar apoi festivalul este este deschis publicului în fiecare vineri, în intervalul orar 16-21, respectiv sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10-21, până pe 9 iunie inclusiv. Printre atracţiile nelipsite se numără Grădina cu Fluturi, Aventura Parc, Căsuţa Păsărelelor, Ţinta cu Baloane de Apă, Caruselul şi Trenuleţul, la care se vor adăuga multe altele, dezvăluite la deschiderea evenimentului. De asemenea, şi în acest an, copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani au un spaţiu dedicat în exclusivitate lor - zona Bebe F.O.C., din care nu vor lipsi Oraşul Bebeluşilor şi Căsuţa Senzorială - precum şi evenimente în aer liber, desfăşurate la Căsuţa din Copac, cum sunt mini-concertele cu personajele din spectacolele "Bubu".
Şi la această ediţie F.O.C. se va pune accentul pe lectură, prin întâlniri cu autori de cărţi pentru copii şi evenimente dedicate bibliofililor, programate la Căsuţa din Copac. Cinefilii se vor putea bucura de filme în aer liber, în fiecare sâmbătă de festival, după apusul soarelui. Accesul este liber, iar selecţia include lungmetraje dublate: "Wonka" (2023), "Mica Sirenă" (2023), "Elementar" (2023) şi "Encanto" (2021). Iar pe măsură ce întunericul se instalează, Observatorul de Stele transformă nopţile de vară în amintiri frumoase pentru cei mici şi familiile lor.
Pe lângă activităţile şi atracţiile amenajate în aer liber şi în spaţii neconvenţionale, festivalul cuprinde 60 de reprezentaţii, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart şi în Sala UnderGrant.
"Matilda" în Sala Mare
Superproducţia care deschide cea de-a opta ediţie a Festivalului Opera Copiilor, musicalul "Matilda" se joacă în premieră în România, începând cu 17 mai, în Sala Mare, în regia lui Emil Pantelimon.
"Matilda" aduce în scenă povestea captivantă a unei fetiţe cu puteri neobişnuite, inspirată de romanul clasic al lui Roald Dahl. Prin muzică, dans şi interpretare, spectacolul transmite mesaje puternice despre găsirea frumuseţii în lucrurile mărunte şi despre lupta împotriva bullying-ului şi a violenţei, abordând în acelaşi timp subiecte actuale, precum manipularea mediatică şi rezistenţa în faţa presiunilor sociale.
Această producţie nu doar captivează publicul cu povestea originală a protagonistei, ci îi şi provoacă pe spectatori să reflecteze asupra unor probleme sociale profunde şi actuale. "Matilda" nu este doar un spectacol de divertisment, ci şi un mijloc prin care se promovează mesaje de înţelegere, toleranţă şi curaj, oferind o experienţă teatrală memorabilă şi plină de învăţăminte pentru întreaga familie.
"Poveste magică" şi "Petrică şi lupul" în Salonul Mozart
Pe durata Festivalului Opera Copiilor, Salonul Mozart găzduieşte două titluri îndrăgite de întreaga familie: spectacolul de magie "Poveste magică", prezentat şi conceput de Bogdan Muntean, şi basmul simfonic "Petrică şi lupul", de Serghei Prokofiev.
Spectacolul de magie "Poveste magică", prezentat şi conceput de talentatul Bogdan Muntean, aduce în prim-plan arta magică într-un mod inedit şi plin de umor. Bogdan Muntean, magicianul Operei Comice pentru Copii, îi poartă pe spectatori prin universul fascinant al iluziei, folosind trucuri şi glume pentru a crea o atmosferă plină de surprize şi incantaţii. De la apariţii misterioase la dispariţii inexplicabile, spectacolul "Poveste magică" promite să fie o călătorie captivantă în lumea magiei.
În spectacolul "Petrică şi lupul", instrumentiştii Operei Comice pentru Copii dau viaţă poveştii, fiecare instrument muzical fiind un personaj în sine, pentru a ilustra aventurile lui Petrică şi ale prietenii lor. Cu ajutorul Domnului Poveste şi al unei proiecţii care înfăţişează desene în nisip, "Petrică şi lupul" este o experienţă muzicală şi vizuală memorabilă pentru cei mici.
"Scufiţa roşie" şi "Bubu şi anotimpurile" în Sala UnderGrant
În Sala UnderGrant, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, revine un spectacol mult aştept de public, baletul "Scufiţa roşie", precum şi primul titlu din trilogia "Bubu", "Bubu şi Anotimpurile", spectacol senzorial dedicat bebeluşilor.
Într-o reinterpretare inedită realizată de Andreea Soare, baletul "Scufiţa roşie" aduce noi personaje şi elemente speciale, transformând povestea clasică într-o aventură captivantă şi plină de surprize. De la dansurile fermecătoare ale Scufiţei roşii şi Lupului cel Mare, până la întâlnirea lor cu personaje noi şi neaşteptate din pădure, acest spectacol este o bucurie pentru întreaga familie.
De asemenea, în Sala UnderGrant, va fi prezentat şi primul titlu din trilogia "Bubu", intitulat "Bubu şi anotimpurile". Acest spectacol senzorial este dedicat în mod special bebeluşilor şi are ca scop stimularea senzorială şi dezvoltarea emoţională a micuţilor. Cu muzică inspirată din celebrele concerte "Anotimpurile" de Antonio Vivaldi, acest spectacol aduce în prim-plan lumea sunetelor şi senzaţiilor, oferindu-le copiilor o experienţă interactivă şi captivantă.
Festivalul Opera Copiilor este evenimentul la care arta întâlneşte distracţia, într-o atmosferă vibrantă, în aer liber, facilitând o experienţă culturală bogată pentru întreaga familie. Accesul la festival este gratuit, iar participarea la anumite activităţi se face cu tichete OCC, disponibile la Magazinul OCC din locaţie. Costul unui tichet este de 3 lei.