Reporter: Când aţi început să creaţi vestimentaţii populare?
Ionela Bran: Din clipa în care am învăţat să vorbesc. Şi spun acest lucru pentru că bunicile mele şi-au crescut copiii cosând sau ţesând în război, dar asta nu înseamnă că am rămas prinsă de arta meşteşugărească mereu, căci mergând la liceu am renunţat la tot frumosul de acasă, pentru a nu fi asociată cu "fata de la ţară".
Reporter: Totuşi, v-aţi deschis o afacere cu acest specific...
Ionela Bran: Da. După terminarea liceului am stat un an acasa, gândindu-mă că mă voi căsători. Viitoarea cumnată mergea cu profesorul îndrumător să se înscrie la facultate şi, la insistenţele lor, m-am înscris şi eu. Am luat examenul cu brio, urmând cursurile Facultăţii de Sociologie-Etnologie, din Sibiu.
Aici am întâlnit adevăratele valori ale neamului nostru românesc! Toţi colegii mei erau deja premiaţi şi recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, pentru activitatea lor: sculptori, pictori, rapsozi, olari, dansatori ... etc. Aici mi-am regăsit copilăria şi vocaţia!!!
Reporter: Pe ce tipuri de vestimentaţie vă axaţi?
Ionela Bran: Costumele populare, căci pentru ele am bătut la picior dealurile, mergând la meşteşugarii satului sau studiind scrierile marilor etnologi, pasionaţi de splendoarea lor.
Reporter: Ce v-a făcut să mizaţi pe costumele populare şi nu aţi optat pentru alte genuri de haine?
Ionela Bran: Eu consider costumul popular cel mai complex şi cel mai complet gen de vestimentaţie. Cum spuneam, el are un întreg talisman - dacă ştii să-l descifrezi, te îndrăgosteşti de el. Are în componenţa lui toate florile şi culorile pământului, ale cerului, natura laolaltă! Ce-ţi poţi dori mai mult?!
Reporter: Ce materiale folosiţi pentru realizarea acestora?
Ionela Bran: În depozitul nostru găsiţi doar materiale naturale: bumbac, in, mătase, lână; dar pentru că noi lucrăm şi cu materialul clientului, atunci unele dintre materiale pot avea în componenţă şi alte "elemente" mai puţin naturale.
Reporter: De unde procuraţi materialele?
Ionela Bran: Materialele le achiziţionăm din toată ţara: lâna de la Covasna, mătasea de la Vâlcea, inul de la Bucureşti, bumbacul din Suceava. Sunt foarte bucuroasă că mai sunt români care-şi dau interesul pentru calitatea materialelor produse. Sper din suflet ca ei să aibă viaţă lungă pe piaţa românească.
Reporter: Printre piesele pe care le lucraţi aveţi şi obiecte foarte stilizate. Cum împletiţi cele două stiluri - popular şi modern?
Ionela Bran: Arta modernă m-a ajutat să apropii tinerii de tot ceea ce înseamnă identitatea noastră naţională.
De la o rochie cu croi de cămaşă populară, o fustă cu broderie sau o bluză cu ajur au ajuns să-şi dorească să aibă un costum popular autentic, în garderobă, iar asta-i cea mai mare realizare a mea. Asta mă face să cred că las o urmă pe pământ şi că nu trăiesc degeaba.
Reporter: Ce motive naţionale utilizaţi şi din ce zone?
Ionela Bran: Pentru realizarea costumelor populare este foarte limpede că fiecare zonă folclorică are motivele ei populare. Atunci când folosim motivele populare în ţinutele moderne, cererea foarte mare înclină balanţa către motivele florale cu o multitudine de culori, la femei, iar motivele geometrice, în culori sobre, sunt rezervate de către bărbaţi.
Reporter: Care a fost valoarea investiţiei şi ce surse aţi utilizat pentru finanţarea afacerii?
Ionela Bran: Am accesat fonduri europene pentru a demara afacerea, cumpărând echipamente de 50.000 de euro, cu o finanţare nerambursabilă de 85%. Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 150.000 euro, suportaţi din surse proprii.
Reporter: Cum a fost primit pe piaţă business-ul dumneavoastră?
Ionela Bran: Sunt din interiorul sistemului - coordonez un ansamblu de dansuri populare şi sunt interpret de muzică populară, aşa încât ştiam cererea pieţei... Dacă respecţi toate canoanele creării unui costum popular, poţi domina orice concurenţă. Trebuie înţeles foarte bine că arta tradiţională nu se face după ureche şi că trebuie respectate cu sfinţenie croiul, motivele populare şi aşezarea lor, cromatica şi bineînţeles tehnica de realizare.
Reporter: Ce gen de clientelă atrage brandul dumneavoastră?
Ionela Bran: Ne adresăm tuturor vârstelor şi categoriilor sociale, căci atelierul de creaţie "by Ionela Bran" creează orice, în materie de produse textile: de la lenjerii de pat personalizate, draperii, rochii de ocazie şi de mireasă, până la costume populare de orice naţionalitate sau zonă etnofolclorică.
În general, clienţii noştri sunt persoane care se respectă, dorindu-şi un produs de calitate, unicat.
Reporter: Cât de greu este să găsiţi forţă de muncă specializată în acest domeniu?
Ionela Bran: Sunt o norocoasă, pot spune, pentru că am reuşit să formez o echipă minunată, alcătuită din opt oameni, dar colaborez şi cu alte persoane din sat în realizarea diferitelor lucrări: ţesut, cusut, croşetat, închingurat etc.
Reporter: Cum sunt distribuite piesele vestimentare pe care le creaţi?
Ionela Bran: Lucrăm, în general, la comandă, dar avem şi un magazin online şi, totodată, colaborăm cu un magazin important din Braşov.
Reporter: Distribuiţi doar pe plan local sau aveţi comenzi şi în străinătate?
Ionela Bran: Livrăm în toată lumea. Prima comandă realizată în atelierul nostru a fost pentru Ambasada României din Vietnam, apoi am vândut Ansamblului Mioriţa din America şi clienţilor răspândiţi prin toată Europa.
Reporter: Intenţionaţi să vă extindeţi aria de distribuţie şi unde?
Ionela Bran: Intenţionez să deschid un magazin în oraşul Braşov şi să particip la cât mai multe târguri de meşteşugari din muzeele importante din ţară.
Reporter: Cum vă promovaţi business-ul?
Ionela Bran: În general oamenii care muncesc nu prea au timp de promovare, ceea ce este total greşit! Pentru că atelierul nostru funcţionează doar de doi ani, eu am fost şi administrator, director de vânzări, de imagine, creator etc., am făcut de toate! Cât de curând îmi doresc să-mi pot permite să împart sarcinile, pentru a putea pune lucrurile la punct, cu un management sănătos.
Reporter: Câte comenzi aveţi într-o lună, cu aproximaţie, şi din ce domeniu vin ele?
Ionela Bran: Comenzile care predomină sunt din partea ansamblurilor folclorice, iar într-o lună nu poţi realiza decât un rând de costume (ele fiind în general pentru douăsprezece perechi), dar au fost şi luni în care ne-am ocupat de miri şi nuntaşi, creându-le vestimentaţii cu inspiraţie tradiţională, sau de interpreţi de muzică populară.
Reporter: Cum a evoluat acest segment, în ultima perioadă, şi ce estimări aveţi pe termen scurt şi mediu?
Ionela Bran: Datorită designerilor francezi, care au folosit motivele noastre populare, în creaţiile lor, a ajuns pe o treaptă înaltă, fiecare femeie dorindu-şi să aibă măcar una în vestimentaţia ei. Remarc o ascensiune continuă pe acest segment şi din punct de vedere al cererii, dar şi al concurenţei.
Reporter: Vă mulţumesc!