Fier nou pentru fier vechi! De ce tehnologia învechită dăunează mediului şi portofelului oamenilor

Internaţional / 22 martie 2021

Fier nou pentru fier vechi! De ce tehnologia învechită dăunează mediului şi portofelului oamenilor

Cum soluţiile Huawei "înverzesc" centrele de date şi sporesc performanţele operaţionale

Un segment individual de date poate costa mai puţin ca niciodată în termeni monetari, dar electricitatea este încă necesară pentru procesarea, transmiterea şi stocarea acestora, indiferent dacă este o melodie, o conferinţă video sau o bază de date.

Există îngrijorări din ce în ce mai mari asupra mediului în legătură cu setea neîntreruptă de date din lume, traficul global de internet urmând să se dubleze la 4,2 zettabytes (4,2 trilioane GB) anual până în 2022, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Traficul de internet a crescut cu aproape 40% doar între februarie şi mijlocul lunii aprilie 2020, pe măsură ce lucrătorii şi consumatorii închişi în case au apelat la serviciile digitale; aceasta s-a suprapus unei creşteri de 12 ori a traficului de internet în deceniul precedent.

Este doar meritul industriei tehnologice că centrele de date şi reţelele de transport au o pondere relativ redusă a consumului de energie electrică la nivel global, la aproximativ două procente în ultimul deceniu.

Dar combinaţia dintre AI, internetul lucrurilor şi 5G, împreună cu cerinţele digitale ale companiilor şi consumatorilor, înseamnă că datele şi serviciile digitale vor continua să crească exponenţial.

Liderii tehnologici trebuie să ia în considerare modul în care vor satisface această cerere, fără a distruge planeta, financiar sau ecologic. De asemenea, trebuie să facă acest lucru în sincronizare cu transformarea digitală a organizaţiilor lor, indiferent dacă aceasta include revizuirea comerţului electronic şi a lanţurilor de aprovizionare prin implementarea analizelor şi AI, adoptarea internetului lucrurilor sau sprijinirea forţei de muncă din ce în ce mai dispersate.

Una este să simţi că arhitectura mai veche va pune probleme oricărei organizaţii, în special atunci când vine vorba de sprijinirea eforturilor continue de transformare digitală. Dar alta este să identificăm motivele precise pentru care să începem să lucrăm în jurul lor.

Uneori, ce vine nou este cu adevărat mai bun

Este intuitiv să credem că infrastructura veche este mai puţin eficientă. Aceasta este legea lui Moore la scară mare, cu generaţii mai noi de procesoare care furnizează mai multă putere de calcul, mai eficient. În mod similar, stocarea bazată pe memorie flash, fără piese în mişcare, va fi mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât predecesorii săi cu platane. Acest lucru ar putea părea o victorie uşoară pentru reducerea consumului de energie.

Dar, în realitate, acesta ar putea fi doar un miraj verde. Ajungem foarte repede într-un punct în care durerile de cap cu gestionarea şi costul actualizării componentelor individuale reduc randamentul atunci când alte componente vă împiedică să le exploataţi la maximum. De exemplu, folosirea în masă a memoriilor flash poate reduce consumul de energie pentru stocare, dar o reţea lentă poate lăsa CPU-urile subutilizate.

Mai precis, o serie de componente cu propriile sisteme de management poate împiedica chiar unul dintre obiectivele cheie ale transformării digitale - automatizarea. Acest lucru pierde timp suplimentar şi energie (umană), care ar putea fi direcţionată spre a vă asigura că componentele sunt mai bine utilizate - sau chiar utilizate.

Această lipsă de vizibilitate a managementului este unul dintre factorii care contribuie la fenomenul bine documentat al serverelor zombie - computere şi maşini virtuale, care sunt utilizate în centre de date, dar care nu au efectuat niciun "calcul" util de şase luni sau mai mult. Identificarea acestor maşini este o provocare de gestionare şi măsurare. În tot acest timp, acestea sunt încă activate, absorbind puterea direct, precum şi adăugând la cererea de energie a sistemului de răcire şi ocupând spaţiu valoros.

Trecând la un nivel superior, vă confruntaţi cu gestionarea infrastructurii generale de alimentare care menţine hardware-ul de bază în centrul de date.

Este normal să se vorbească despre abordări holistice atunci când se iau în considerare strategiile de mediu. În ceea ce priveşte centrele de date şi transmiterea datelor, rezolvarea pentru viitor a problemei energiei necesită o abordare unificată pentru a ne asigura că instalaţiile sunt ecologice - atât la începutul vieţii lor, cât şi pe tot parcursul duratei de viaţă.

Centrele de date hiperscale ale giganţilor din cloud precum Facebook şi Google prezintă o abordare. Cu siguranţă au lucrat din greu la automatizare, la identificarea furnizorilor de energie cu amprentă de carbon neutră şi la alegerea locaţiilor care sunt intrinsec mai uşor de răcit.

Cum putem toţi să devenim verzi

Dar nu toată lumea are avantajul unui buget nelimitat, a unei expertize inginereşti sau a unui teren mare. Deci, care sunt opţiunile pentru ceilalţi?

Pentru primii paşi în planificarea unui centrul de date ecologic, merită să lucraţi prin formula prezentată de Jens Struckmeier, fondator şi CTO al Cloud & Heat Technologies GmbH.

Acestea includ efectuarea unui audit energetic de bază pentru utilizarea actuală şi viitoare a energiei, intrând în sistemele individuale. Apoi, ar trebui să luaţi în considerare materialele adecvate şi atributele de mediu, de la materiale şi energie provenite de la nivel local, şi avantaje uşoare cum ar fi utilizarea iluminării LED, până la analiza energiei alternative pentru alimentare şi răcire.

Apoi vine prioritizarea reducerii consumului de energie. Având în vedere că serverele reprezintă 60% din puterea de încărcare utilă, eliminarea acelor servere zombie, consolidarea şi virtualizarea sarcinilor de lucru şi înlocuirea kiturilor mai vechi, toate pot avea un impact mare.

Ultimii doi factori merg dincolo de hardware. Mai întâi, Struckmeier recomandă să optimizaţi răcirea. Dacă nu aveţi luxul unui mediu natural rece, puteţi cel puţin să vizaţi un control fin al răcirii, împreună cu izolarea echipamentelor cu cel mai mare consum de căldură şi refolosirea căldurii, dacă este posibil.

În cele din urmă, Struckmeier sfătuieşte proiectarea de centre de date modulare, prefabricate, care pot oferi managerilor centrelor de date confortul cerinţelor de spaţiu previzibile şi o performanţă de calcul bine definite, precum şi controlului asupra PUE şi flexibilitate la redimensionare.

În practică, aceasta înseamnă să vizualizăm toate elementele cheie - calcul, stocare şi reţea - mai degrabă ca parte a unei structuri integrate, decât o colecţie de componente distincte pe care proiectantul centrului de date trebuie să le unească.

Acestea pot fi apoi combinate cu un management de putere de ultimă generaţie şi cu un fel de management unificat iniţiat de pionierii hiperscale. Integraţi toate acestea într-un container de transport maritim şi avem ceva care poate fi mutat foarte repede pentru instalaţiile de mari dimensiuni şi care se pretează, de asemenea, la cazuri de utilizare de nişă.

Cum poate Huawei ajuta să vă ecologizaţi centrul de date

Acestea sunt aceleaşi principii pe care Huawei le-a folosit în miile de centre de date pe care le-a construit sau amenajat în întreaga lume.

Fructificarea acestei abordări poate fi văzută în proiecte precum noul centru de date pentru recuperare în caz de dezastru a oraşului Abu Dhabi City Municipality (ADM).

Pentru a îndeplini cerinţele de dezvoltare durabilă, ADM a căutat un concept de proiectare ecologic pentru o alimentare şi o răcire eficiente, pentru a atinge eficacitatea maximă de utilizare a energiei (PUE) şi pentru a reduce cheltuielile operaţionale (OPEX). ADM a cerut, de asemenea, capacitatea de a sprijini extinderea capacităţii fără probleme, fără a afecta fiabilitatea sau disponibilitatea sistemului.

Ca răspuns la nevoile ADM, Huawei a proiectat un centru de date modular, care este prefabricat în acest factor şi, astfel, ar putea fi folosit rapid. Bazat pe FusionModule 2000 de la Huawei, sistemul include sursa de alimentare neîntreruptibilă (UPS) proprietară Huawei, care a îmbunătăţit eficienţa sursei de alimentare (PUE) a centrului de recuperare în caz de dezastru cu peste 2% comparativ cu soluţiile tradiţionale. În plus, un sistem de răcire în rând dezvoltat de Huawei a redus PUE cu peste 0,4 - o realizare specială în mediul cu temperaturi ridicate din Abu Dhabi.

Atât sursa de alimentare, cât şi arhitectura de răcire funcţionează în modul de redundanţă 2N, conformând astfel cu redundanţa Tier-IV - cea mai înaltă certificare a Uptime Institute pentru fiabilitatea sistemului - şi o cerinţă cheie pentru centrul de recuperare în caz de dezastru ADM, care este "ultima linie de protecţie pentru date municipale".

Provocări similare au fost depăşite atunci când Huawei a lucrat cu Dawiyat - o filială a companiei Saudi Electricity Company - la lansarea fibrelor către reţelele de acasă din marile oraşe din Regat.

Huawei i-a permis lui Dawiyat să refacă instalaţiile de substaţie existente folosind soluţia sa pentru centru de date FusionDC1000A Prefabricated Module. Efectiv un centru de date într-un container de transport de 20 de picioare, FusionDC1000A poate fi instalat şi pus în funcţiune într-o staţie într-o zi pentru a permite lui Dawiyat să înceapă implementarea serviciilor de comunicaţii.

FusionDC1000A este extrem de robust şi poate rezista condiţiilor uneori dure ale Regatului, unde temperaturile de vară depăşesc adesea 50° C la interior, în timp ce gradul său ridicat de integrare reduce masiv costurile de operare şi gestionare.

Acestea sunt soluţiile tehnice pe care Huawei le poate implementa pentru a furniza centre de date şi reţele mai ecologice. Dar este important să înţelegem şi valorile pe care Huawei le urmează ca parte a acestei abordări.

Primul este să creezi valoare adăugată. Deci, nu este vorba doar de integrarea infrastructurii de calcul, stocare şi reţea şi energie, care poate reduce cu jumătate din timpul necesar construcţiei şi lansării unei instalaţii. Este vorba, de asemenea, de aplicarea AI pentru gestionarea cererii de energie a centrului de date şi utilizarea unităţii de tratare a aerului (AHU) şi de răcire pentru a reduce PUE cu până la 15%. Reinginerarea modulelor de putere şi utilizarea bateriilor cu litiu pot reduce amprenta generală de carbon cu 40%. Managementul alimentat de AI poate reduce nevoia de personal calificat şi reduce costurile de operare şi gestionare cu 35%.

Huawei întreabă, de asemenea, cum poate contribui la transformarea resurselor existente pentru a oferi productivitate. După cum am văzut, este de obicei logic să înlocuiţi echipamentele de centru de date îmbătrânite. Cu toate acestea, nu toate infrastructurile pot fi pur şi simplu actualizate. De exemplu, centrele de date modulare ale Huawei pot ajuta companiile electrice să refacă fibrele optice şi reţelele electrice existente, la fel ca la Dawiyat din Arabia Saudită, fără să deschidă noi drumuri.

În al treilea rând, Huawei este extrem de conştient că, lăsat necontrolat, consumul de energie al centrului de date s-ar putea tripla în următorul deceniu. Eficientizarea tehnologiei centrelor de date prin scăderea amprentei lor de carbon este o simplă înţelegere, dar va oferi şi beneficii în ceea ce priveşte TCO şi facturi mai mici la energie. Acest lucru necesită o abordare unificată. Huawei se poate baza pe o gamă largă de resurse tehnologice şi expertiză pentru a îndeplini această cerinţă.

Aceasta include lucrul cu clienţii şi partenerii locali pentru a promova tehnologia, motiv pentru care a patra valoare a Huawei este "câştigaţi împreună".

La urma urmei, această provocare este atât de mare, încât nici o singură companie nu o poate rezolva independent.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb