"Filasa" are proiecte de producţie a energiei eoliene de 3 miliarde de euro în ţara noastră

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 august 2012

Grupul francez Filasa are în derulare în România proiecte de producţie a electricităţii în parcuri eoliene de peste 2.000 MW, care ar presupune o investiţie de aproximativ 3 miliarde de euro, şi intenţionează să intre şi pe zona producţiei de energie fotovoltaice, cu proiecte totale de 300 MW.

Filasa a început anul trecut lucrările la primele parcuri eoliene din România, în judeţul Suceava. Proiectele din Suceava totalizează o putere instalată de peste 500 MW, cu o inves-tiţie evaluată iniţial la 780 milioane de euro. "Între timp, am reevaluat proiectele din Suceava, la aproximativ 1 miliard de euro", a declarat ieri directorul general al Filasa, Bernard Esquirol, la începerea lucrărilor la proiectele din judeţul Brăila.

Investiţia de 3 miliarde euro este comparabilă cu costul de 4 miliarde euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, care ar urma să aibă o putere totală de 1.400 MW. În România funcţionează în prezent centrale eoliene de aproape 1.400 MW, echivalentul puterii instalate a celor două reactoare nucleare funcţionale de la centrala de la Cernavodă.

Filasa a preluat la începutul aces-tui an trei proiecte eoliene în judeţul Brăila, cu o capacitate de 400 MW, iar în prezent intenţionează să dezvolte zece parcuri eoliene în judeţele Brăila şi Buzău, cu o putere totală de 897 MW.

Investiţia în parcurile din Brăila şi Buzău este estimată la 1,35 miliarde de euro. "Sperăm să obţinem toate autorizaţiile până anul viitor. (...) Ne vom recupera investiţia din Brăila şi Buzau în cinci ani", a adăugat Esquirol, citat de Mediafax.

De asemenea, Filasa are alte proiecte de parcuri eoliene în judeţul Caraş-Severin, cu o putere instalată de aproape 700 MW.

Potrivit lui Esquirol, proiectele eoliene din România ale companiei franceze sunt puţin întârziate din cauza schimbării furnizorului de turbine, compania daneză Vestas.

"Suntem în discuţii cu alţi furnizori de turbine, respectiv Siemens şi Alstom. (...) Toate turbinele eoliene din România vor produce la capacitate maximă în 2017", a adăugat Esquirol.

El a arătat că finanţarea investiţiilor va fi asigurată alături de un fond de investiţii, fără să precizeze numele acestuia, împreună cu care va opera parcurile eoliene.

Pe lângă proiectele de producţie a energiei în centrale eoliene, Filasa vizează şi investiţii în parcuri de producţie a energiei fotovoltaice, cu o capacitate de 300 MW. Panourile solare care ar compune aceste parcuri fotovoltaice ar acoperi o suprafaţă de 1.200 de hectare.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele şase luni ale anului în curs producţia totală de electricitate la nivel naţional a fost de 30,4 TWh, asigurată în proporţie de 4% de centralele eoliene, care au generat 1,2 TWh de electricitate. În 2011 centralele eoliene au asigurat 1,4% din producţia de electricitate, respectiv 0,9 TWh, în timp ce la nivel naţional producţia fost de 60,2 TWh.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vom plati scump existenta acestor centrale eoliene. Energia electrica produsa eolian e foarte scumpa, si o vom plati noi in costul kW-ului. Uite-asa isi vor scoate investitia in 5 ani.

    1. ... ca o centrala eoliana nu functioneaza datorita lipsei vantului cam o treime din timp, este si mai scumpa. Este oricum scumpa, fiindca trebuie sa asiguri energie din alte surse cand nu bate vantul, iar subventiile de la stat le platim noi prin pretul mare al kilowattului

    stie cineva cu ce se ocupa si cine este acest filasa international? suna a money laundering. bagi 3 bilioane, lumea-i fericita [cine naiba te verifica in Romania de unde bagi FDI -- bani sa fie], ii scoti frumos si cand vine cineva...da' de unde ai mataluta 3 bilioane?...pai de la certificate verzi, voila!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb