Companiile "Electrica Oltenia" şi "Electrica Moldova" vor fi privatizate prin vînzarea unor pachete de acţiuni către investitori strategici, urmată de creşterea participaţiei acestora pînă la 51%, prin aporturi de capital. Strategia de privatizare a celor două filiale "Electrica" a fost aprobată de Guvern la începutul acestei luni.
Prima etapă a privatizării va fi cea a negocierilor preliminare, pe baza documentelor de poziţie depuse de investitorii interesaţi, care vor conţine comentarii asupra proiectului de contract propus de către stat. Negocierile preliminare vor avea în vedere strategia de afaceri pentru cele două filiale, precum şi cadrul legal pentru informarea investitorilor. După discuţiile preliminare, va fi redactat un proiect revizuit al contractului de privatizare, pe baza căruia investitorii vor înainta oferte angajante. Ofertele vor avea o componentă tehnică, respectiv planul de afaceri propus de investitor, şi o componentă financiară, care cuprinde preţul tranzacţiei. Comisia va negocia cu toţi investitorii care au depus oferte angajante îmbunătăţirea acestora. După aceste negocieri, comisia de negociere va selecta oferta care întruneşte cel mai mare punctaj, conform unei grile stabilite iniţial. Înainte de semnarea contractului final, vor avea loc negocieri cu investitorul a cărui ofertă este selecţionată.
Cheltuielile pentru pregătirea şi realizarea privatizării celor două filiale vor fi suportate de către "Electrica" SA.
Statul a mai scos pînă în prezent la privatizare filialele "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea", pentru care doar societatea italiană "Enel" a depus oferte angajante. Contractul de privatizare urmează să fie semnat pînă la sfîrşitul lunii iunie.
"Electrica" a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 68.000 miliarde de lei şi un profit net de aproape 450 miliarde de lei. Societatea avea de încasat la începutul lunii martie creanţe în valoare de peste 9.100 miliarde de lei. "Electrica" are un capital social de 734 milioane de euro. Capitalul social al filialei "Moldova" este de 112 milioane de euro, iar cel al filialei "Oltenia" se ridică la 123 milioane de euro.