Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, reţinuţi marţi seară pentru instigare la tentativă de omor calificat, au fost ieri arestaţi preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Fraţii Mararu au fost reţinuţi după ce anchetatorii au stabilit că aceştia l-au plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, ca să se răzbune.
Interesant este că, în luna ianuarie 2013, Bodan Mararu a transmis un comunicat de presă în care neagă acuzaţiile presei potrivit cărora ar fi încercat să-l omoare de Mironescu.
Comunicatul de presă spunea: "În cadrul unei emisiuni TV s-a lăsat să se înţeleagă că, după asasinarea lui Mararu Gheorghiţă (n.r. în 2010), membrii familiei Mararu ar fi fost implicaţi în tentativa de omor asupra domnului Mironescu loan Dumitru, deşi nu este adevărat. Persoanele vinovate de săvârşirea acestei infracţiuni au fost trimise în judecată în dosarul nr. 4.625/11012011 instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău şi niciunul dintre membrii familiei Mararu nu se află printre acestea".
Tot în acelaşi comunicat Bogdan Mararu îşi exprima nemulţumirea cu privire la faptul că presa a catalogat familia Mararu drept "clan mafiot"", "clan de interlopi". "Asemenea afirmaţii sunt jignitoare şi nemeritate", se mai spunea în comunicatul de presă al lui Bogdan Mararu.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Poliţia Capitalei au precizat într-un comunicat de presă că, în toamna lui 2012, fraţii Mararu l-au instigat şi i-au acordat sprijin lui Proca Vitalie, pentru a-l ucide pe M. I. D. (Ioan Dumitru Mironescu - n.r.).
Proca, însă, l-a confundat pe Mironescu cu altă persoană pe care a urmărit-o câteva zile bune pentru ca în final să tragă asupra acestuia mai multe focuri de armă cu două arme cu potenţial letal.
Potrivit autorităţilor, fraţii Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe M. I. D., ca act de răzbunare împotriva acestuia, i-au procurat şi remis lui Proca autoturismul marca Audi A6 folosit la comiterea faptei şi i-au plătit acestuia o sumă de bani, în vederea săvârşirii infracţiunii.
Cercetările în acest caz au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii (SRI).
• Bomba de sub maşină, în ianuarie 2013
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău şi SCCO Neamţ, au prins în 11 ianuarie în flagrant delict trei membri ai grupului infracţional care au amplasat dispozitivul exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu. Maşina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuieşte Bogdan Mararu.
Daniel Pădurariu ar fi planificat asasinarea lui Bogdan Mararu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia acestuia, şi l-a pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care, pentru 7.000 de euro, să monteze dispozitivul exploziv, acestea cerând 15.000 de euro dacă Mararu moare, arăta instanţa Curţii de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.
În acest caz, cinci persoane sunt cercetate în arest pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru şi Emil Cristofor sunt acuzaţi de omor calificat, distrugere şi acte de terorism.
• Gheorghiţă Mararu, asasinat într-o cafenea
Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.
Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Vitalie Proca este acuzat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care acesta l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.