Companiile europene au pierdut peste 100 de miliarde de euro în Rusia, de când aceasta a invadat Ucraina, conform unui articol din Financial Times, preluat de Business Insider.
Din februarie anul trecut, companiile şi-au retras în masă operaţiunile din Rusia, în urma presiunii investitorilor şi a consumatorilor. Potrivit sondajului FT, din cele 600 de firme luate în calcul, 176 au suferit pierderi ca urmare a vânzării, închiderii sau reducerii afacerilor din Rusia.
Majoritatea pierderilor au fost concentrate în câteva sectoare cu expunere mare pe economia rusească, precum energia şi utilităţile. Trei companii - British Petroleum, Shell şi TotalEnergies - s-au confruntat cu pierderi de 40,6 miliarde de euro (n.r. din operaţiunile din Rusia), dar care au fost mai mult decât acoperite datorită preţurilor mai mari ale energiei, care au generat profituri extraordinare. În afară de energie şi utilităţi, cele mai mari pierderi au fost înregistrate de industria chimică şi auto din Germania, conform sursei menţionate.
Nu toate companiile au tăiat complet legăturile cu Rusia. Potrivit unui studiu realizat de Yale, ce se află în curs de desfăşurare, puţin peste jumătate din cele 1.000 de companii care s-au angajat să părăsească Rusia, plecaseră complet din ţară până la începutul acestei luni.
Nabi Abdullaev, partener la firma de consultanţa Control Risks, a spus pentru FT, preluat de Business Insider: "Chiar dacă o companie a pierdut mulţi bani părăsind Rusia, cei care rămân riscă pierderi mult mai mari. Se pare că ieşirea completă a fost cea mai bună strategie pentru companiile care au decis ce să facă la începutul războiului. Cu cât plecai mai repede, cu atât pierderile erau mai mici".
Conform Business Insider, după ce Kremlinul a confiscat activele Danone şi Carlsberg luna trecută, experţii se tem că preşedintele Vladimir Putin poate îngreuna şi mai mult ieşirea companiilor din Rusia. De altfel, autorităţile de la Moscova se află într-un proces de aprobare a unei legi ce plasează Kremlinul "în prima linie" pentru sechestrarea acţiunilor companiilor strategice ai căror acţionari părăsesc ţara.
Legea se adaugă la numărul tot mai mare de măsuri pe care regimul lui Putin le-a introdus pentru a pedepsi companiile care doresc să-şi înceteze activitatea în Rusia. În decembrie anul trecut, autorităţile de la Kremlin au început să forţeze companiile care îşi vând activele din Rusia să renunţe la ele la un discount de 50%, ceea a stârnit o adevărată luptă între oamenii de afaceri ruşi pentru achiziţionarea de active la preţuri de chilipir. De asemenea, o serie de măsuri legislative au redus ritmul în care companiile se retrăgeau din Rusia, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2023, 13:13)
pibul rusiei deflat pe aur arata crash!
trebuia exit de mult!
asteapta ca in liban sa fuga in panica?
sau ca in romania 82 spre 90?
a mai fost o fuga prin 2007-2008!
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2023, 14:23)
Cam propagandistic,
68 % din firmele occidentale din Rusia,ori nu au plecat de loc,
ori continua afacerile prin intermediari/terti