Consiliul Judeţean (CJ) Olt a obţinut finanţarea, din fonduri PHARE, pentru înfiinţarea unei burse de cereale la Corabia, transmite Rompres. Preşedintele CJ Olt, Jenel Copilău, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, în cadrul unui program PHARE de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria, a fost aprobată finanţarea pentru realizarea documentaţiei tehnice în vederea înfiinţării Bursei de cereale la Corabia şi pentru un studiu de fezabilitate pentru construirea unui drum judeţean în regiunea de graniţă Olt-Pleven.
Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 2,5 milioane de euro, bani care vor fi primiţi în tranşe, pe măsură ce avansează lucrările în cadrul proiectelor. Prima tranşă este de 60.000 de euro şi este pentru întocmirea şi depunerea documentaţiei tehnice pentru înfiinţarea bursei de cereale.
La sfârşitul lunii iulie, la Pleven, Bulgaria, a fost semnat un document prin care a fost înfiinţată Asociaţia Euroregiunea Olt-Pleven. Semnatarii documentului sunt reprezentanţii CJ Olt şi Prefecturii Pleven, iar membri ai asociaţiei sunt câte 11 localităţi din România şi Bulgaria, situate la graniţă sau în apropierea acesteia. Asociaţia îşi propune dezvoltarea unor proiecte comune româno-bulgare de cooperare transfrontalieră.
Printre aceste proiecte se numără bursa de cereale de la Corabia, construirea unui drum judeţean la graniţa cu Bulgaria, dar şi construirea, în zona Corabia, a unei fabrici de biodiesel.
Copilău a menţionat, în privinţa fabricii de biodiesel, că deja a fost depusă o scrisoare de intenţie la Administraţia Domeniilor Statului, pentru concesionarea de către Asociaţia Euroregiunea Olt-Pleven a unor suprafeţe agricole de peste 2.000 de hectare, în zona Corabia. Pe respectivele terenuri ar urma să fie cultivată rapiţă pentru ulei şi să fie înfiinţate plantaţii de plopi, acestea constituind materia primă pentru obţinerea biodieselului. Plantaţii de plopi şi culturi de rapiţă ar urma să fie înfiinţate şi în Bulgaria, însă plantele vor fi procesate în România. (R.P.)