Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 250 milioane euro prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţă în ianuarie 2019, la cel mai redus randament de până acum, în scădere semnificativă faţă de martie, când statul a deschis ultima dată această emisiune de titluri pentru a atrage fonduri.
Trezoreria a primit oferte de 281 milioane de euro, uşor peste suma prevăzută pentru a fi împrumutată, de 250 de milioane de euro.
Randamentul mediu a coborât la 2,19% pe an, de la 3,3% pe an în luna martie, când Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni din această emisiune în valoare de 200 de milioane de euro, la o cerere mai puternică decât cea înregistrată luni.
Anterior acestei licitaţii, statul a obţinut cel mai scăzut randment mediu în octombrie 2013, de 2,48% pe an, la redeschiderea unei emisiuni cu scadenţă în februarie 2016.
Începând din luna ianuarie, când a fost lansată emisiunea de obligaţiuni denominată în euro şi cu scadenţă de cinci ani, Trezoreria a împrumutat, folosind acest instrument, 928,7 milioane de euro.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, la sfârşitul lunii iulie, un plan de împrumuturi pentru august de 3,245 miliarde de lei de pe piaţa internă prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care se adaugă obligaţiuni denominate în euro în valoare de 250 de milioane de euro.
Statul a împrumutat în august 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni şi 250 de milioane de euro. La începutul lunii august, Ministerul Finanţelor a respins, pentru prima dată începând din luna februarie, toate ofertele primite de la bănci în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 600 de milioane de lei, întrucât a considerat că randamentele cerute de cumpărători au fost prea ridicate.