Finanţele au împrumutat 250 milioane lei prin obligaţiuni la trei ani

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 octombrie 2012

Finanţele au împrumutat 250 milioane lei prin obligaţiuni la trei ani

Randamentul a urcat la 6,53%

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 250 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, exact cât şi-a propus, la un randament mediu de 6,53% pe an, uşor peste cel acceptat în septembrie pentru titluri cu scadenţă apropiată. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost 250 milioane de lei, iar ofertele băncilor au însumat 598,1 milioane lei. Titlurile ajung la maturitate în octombrie 2015.

Finanţele au vândut, la finalul lunii septembrie, titluri cu scadenţa în ianuarie 2016, respectiv trei ani şi patru luni, la un randament de 6,29%.

Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.

Analiştii ING Bank menţionează într-un raport emis joi că Minis-terul de Finanţe încă nu s-a adaptat la cererea de randamente tot mai ridicate a pieţei din ultimele luni, nereuşind să mai refinanţeze integral datoria publică încă din luna mai.

"Cererea de randamente şi mai ridicate, drept rezultat al creşterii peste aşteptări a inflaţiei, ar putea să înrăutăţească şi mai mult situaţia, iar octombrie va deveni cel mai probabil a şasea lună consecutivă în care datoria publică în moneda naţională nu este integral refinanţată", se arată în raport, citat de Mediafax.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 45,4 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii septembrie de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Trendul s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din Româ-nia, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb