Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat ieri 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni, la un randament mediu în creştere faţă de licitaţia precedentă pentru astfel de titluri, din luna iulie.
Ofertele primite de Trezorerie, de 1,4 miliarde de lei, au depăşit de peste două ori suma vizată.
Randamentul mediu s-a situat la 2,09% pe an, comparativ cu 1,93% la licitaţia precedentă pentru certificate pe 12 luni, desfăşurată la sfârşitul lunii iulie, când statul a împrumutat 1 miliard de lei cu un randament mediu de 1,93%, pe o cerere care a depăşit, de asemenea, de peste două ori suma pe care Ministerul Finanţelor intenţiona să o împrumute.
Statul a respins, luni, pentru prima dată începând din luna februarie, toate ofertele primite de la bănci în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 600 de milioane de lei, întrucât randamentele cerute de cumpărători au fost prea ridicate.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat la sfârşitul lunii iulie un plan de împrumuturi pentru august de 3,245 miliarde de lei de pe piaţa internă prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care se adaugă obligaţiuni denominate în euro în valoare de 250 de milioane de euro, potrivit Mediafax.
Costurile la care statul se împrumută prin vânzarea de obligaţiuni s-au aflat pe o pantă descendentă în ultima perioadă, evoluţie datorată interesului mai ridicat al investitorilor străini, ca urmare a informaţiilor privind includerea datoriei României într-un indice JP Morgan al statelor recomandate investitorilor.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 26,338 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.