FINANŢELE MAI FAC O ÎNCERCARE SĂ SE ÎMPRUMUTE DE LA POPULAŢIE Cei dispuşi să împrumute statul, ademeniţi cu loteria

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 mai 2016

Anca Dragu şi Enache Jiru

Anca Dragu şi Enache Jiru

Cum emisiunea de titluri de stat dedicată populaţiei, de anul trecut, nu s-a bucurat de cine ştie ce succes - subscrierea a fost de numai 65% din ofertă -, Ministerul Finanţelor a venit, anul acesta, cu unele ajustări care să sporească atractivitatea şi a plusat, anunţând, că cei care vor achiziţiona titluri de stat, la emisiunea care va fi lansată în iulie, vor putea câştiga, la scandenţă, premii de câte 1000 de lei.

MFP a pus la bătaie 100 de astfel de premii pentru persoanele fizice, iar loteria se va organiza, la scadenţă, adică peste doi ani.

Bonusul potenţial de 1000 de lei reprezintă un stimulent puternic pentru participarea la noua ofertă a MFP, însă nu este o veste prea bună pentru Bursa de Valori Bucureşti, căci oamenii vor fi tentaţi să îşi păstreze titlurile până la scadenţă şi să nu le tranzacţioneze, pentru a participa la tombolă. Lichiditatea titlurilor de stat la BVB era oricum una scăzută.

Piaţa instrumentelor cu venit fix a rămas la un nivel destul de redus în 2015, deşi Bursa de Valori Bucureşti a găzduit, anul trecut, o ofertă de obligaţiuni ale Primăriei Capitalei, de 2,2 miliarde de lei, pe lângă cea de titluri de stat pentru populaţie, de 100 de milioane de lei, din care investitorii au luat numai 65 de milioane de lei.

Ofertele au fost cele care au săltat la 2,56 milioane de euro media zilnică a tranzacţiilor cu obligaţiuni, în 2015, de trei ori mai mare faţă de 2014. Dacă scoatem ofertele din calcul, media zilnică a schimburilor cu titluri cu venit fix la BVB a fost de 0,4 milioane de euro, în 2015, cu 187% mai mare faţă de 2014, potrivit unui raport al Bursei.

Populaţia va putea lua titluri de stat la 100 de lei/unitate

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, ieri, că MFP va lansa, în luna iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, cu scadenţa la doi ani, în valoare totală de 100 de milioane de lei, la o valoare nominală de 100 de lei.

Potrivit ministrului, ediţia din acest an se numeşte Centenar pentru că are scadenţa în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Dobânda va fi stabilită în momentul lansării efective a programului, în luna iulie, pentru că se va baza pe dobânda pieţei la acel moment, potrivit doamnei Dragu, care a precizat că nu se plăteşte impozit pentru achiziţia de titluri de stat.

Potrivit domniei sale, emisiunea are, în principal, un scop educativ: "Dorim ca oamenii să înţeleagă mai bine procesul de economisire, că pot economisi în mai multe feluri, la bancă, în alte instrumente, dar şi în datoria publică a ţării lor".

Ministrul a mai spus că emisiunea va fi derulată printr-un consorţiu de bănci, care va fi anunţat până la finalul lunii mai: "Populaţia nu va plăti comisioane pentru achiziţionarea titlurilor de stat, dacă se cumpără prin băncile din consorţiul de emisiune. Dacă se cumpără prin alte bănci, va fi perceput un comision de tranzacţie, similar unei tranzacţii obişnuite".

Un scop secundar al emisiunii este acela de a diversifica sursele de împrumut ale MFP. "Oferta de 100 de milioane de lei este foarte mică în raport cu nevoia de finanţare din acest an de 71 de miliarde de lei", a spus ministrul.

Emisiunea de titluri pentru populaţie de anul trecut a avut o dobândă de 2,15% pe an, iar valoarea unui titlu era de 1000 de lei. Emisiunea de titluri de stat din 2015, a fost prima din ultimii 10 ani destinată populaţiei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cand dobanda era de 7% pe fond de apreciere al leului, titlurile se adresau doar bancilor.Acum la 2,1% candleul se duce la vale invita populatia.

    1. Mincinosule. Oricine putea cumpara atunci. Si persoanele fizice.

    Pana acum presa bubuia ca de ce nu face statul emisiune de titluri pentru populatie.

    Acum ca face, nu e bine parca in opinia redactorului.

    Dar opinia lui jurnalistica care e ? 

    Vom vedea dobânda... minim 4% ca altfel nu dau 2 bani pe certificatele lor..

    Marlanii din Guvern în cârdășie cu marlanii de la BNR fac "emisii" de titluri de stat pentru populație atunci când dobânzile sunt la minimum istoric deci e mult mai ok să iei credit decât să investești în instrumente cu venit fix. Când o să crească dobânzile nu vor mai emite titluri pentru că "nu au avut succes" 😀. Jigodii de oameni , cămătari împuțiți 

    1. Prietene...aberezi cu gratie! In conditiile in care dobanda la creditul prima casa este de 2.7% pe an..tu vrei sa iti dea statul dobanda ca il imprumuti de 4%? Eu cred ca faci o confuzie intre pomenile electorale de pana acum si titlurile de stat pentru populatie. De ce statul roman s-ar imprumuta de afara sau de la banci cand zeci de miliarde de RON ale populatiei zac in banci cu dobanda sub 1%? Este o idee foarte buna, numai ca trebuie facuta o publicitate foarte puternica sa stie populatia si sa isi dea seama ca are numai de castigat: ajuta statul roman, are o dobanda mai buna fata de banci, banii sunt destul de siguri. Asta se numeste educatie financiara si bunastare pentru populatie care trebuie si ea sa puna osul la aceasta constructie a bunastarii. Oamenii din tarile cu apa calda o fac intr-o scara foarte larga. Si inca ceva: acest guvern nu poate face in 6 luni ce nu au facut altii in 26 ani...trebuie sa fim mai realisti. Totusi, e un inceput bun

      este greu sa faci educatie financiara la cititori ziarului bursa....care este totusi ziar financiar! ceva nu se leaga!!...am tot urmarit postarile cititorilor!... iti faci cruce !! ce pot sa gindeasca!!!....sau asta este "noua generatie" contra la tot "hipsteri"parca este cuvintul nou pentru a caracteriza acest grup din populatie

      Eu nu am găsit niciun raționament la gloata de retarzi anti-bănci ce fac parte din publicul comentator de pe Bursa. Sunt frustrați de insuccesul lor, deci sunt niște ratați, și găsesc vinovați în orice: Isărescu, Olteanu, Voinea, BNR, etc.

      Toți amestecă informații nelegate între ele într-o teorie a conspirației generalizate. Niște deranjați la compartimentul cerebral. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb