Finanţele propun excepţii şi reduceri temporare ale taxelor vamale

Eli Roman
Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie 2006

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a prezentat ieri, în şedinţa de guvern, o Hotărîre privind exceptarea şi reducerea temporară a taxelor vamale de import pentru anumite categorii de mărfuri, începînd cu data de 16 februarie, informează un comunicat al instituţiei.

Prin acest act normativ, MFP a propus eliminarea din listă a 50% dintre poziţiile de la produsele industriale (de la 1.029 la aproximativ 500) şi a 35% la produsele agricole (de la 1.600 la 550). Pentru alte poziţii tarifare s-a majorat taxa vamală pînă la nivelul practicat de Uniunea Europeană în relaţiile cu ţări terţe.

"Prin acest act normativ, urmărim să înjumătăţim numărul de poziţii tarifare pentru care se aplicau excepţii sau reduceri de taxe vamale. Produsele cărora li se mai aplică astfel de excepţii sau reduceri sunt în general materii prime (în proporţie de 90 la sută), restul fiind reprezentat de produse care nu se realizează în ţară sau sunt deficitare", a declarat Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor publice.

Propunerile de exceptări şi reduceri care vizează produsele industriale fac referire cu preponderenţă (peste 90%) la materii prime care nu se produc în ţară sau sînt deficitare. La capitolul produse agricole s-a urmărit asigurarea necesarului de materii prime şi satisfacerea cerinţelor consumului intern.

"Exceptările şi reducerile de taxe vamale se stabilesc nediscriminatoriu faţă de importatori sau de beneficiari, indicîndu-se în mod expres codul tarifar al mărfurilor", spune Sebastian Vlădescu. Aprobarea cu caracter temporar a unor exceptări şi reduceri este justificată de faptul că, pentru ţara noastră, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului s-au aprobat taxe vamale cu nivele ridicate (ex: pentru carnea de animale din specia porcine, proaspătă, refrigerată sau congelată - taxa vamală de baza este 333 la sută, pentru carnea de animale din specia bovine, congelată - 315 la sută, pentru grîu şi măsline - 240 la sută s.a), taxe care sunt prohibitive.

Hotărîrea Guvernului urmează să intre în vigoare începînd cu data de 16 februarie 2006, avînd valabilitate pînă la data de 31 decembrie 2006 inclusiv, urmînd ca de la data aderării să se aplice Tariful vamal al U.E.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb