Potrivit sursei citate, reprezentanţi ai Fincantieri-Vard au anunţat această disponibilitate ministrului Economiei şi primarului oraşului Tulcea şi colaborează îndeaproape cu ambele instituţii pentru a afla care sunt nevoile refugiaţilor şi a putea, astfel, oferi ajutorul necesar oamenilor care caută adăpost.
Clădirile de 3 etaje se află în afara şantierului naval, într-o zonă în care există şi serviciu de pază. Cele două cămine oferă condiţiile necesare atât pentru perioade scurte, cât şi pentru şederi mai lungi şi vor fi amenajate pentru a oferi pe cât posibil un sentiment de securitate şi normalitate refugiaţilor ucraineni. Angajaţii Vard Tulcea vor organiza colecte pentru a-i ajuta pe refugiaţi cu bunuri de primă necesitate, dar şi pentru a strânge jucării pentru copiii ucraineni. Mulţi dintre refugiaţii care sosesc în Tulcea sunt copii.
Un pas mai departe al acestei iniţiative Fincantieri-Vard este posibilitatea ca 120 de refugiaţi ucraineni - cu calificări specifice - să fie angajaţi în şantierele navale Vard Tulcea şi Vard Brăila. Confindustria Romania, asociaţia în serviciul întreprinzătorilor italieni din România, a încheiat un acord cu Guvernul României pentru angajarea refugiaţilor ucraineni. Persoanele interesate şi calificate pentru munca în şantiere vor fi instruite şi vor fi angajate în conformitate cu prevederile legale naţionale în vigoare. Şantierul naval Vard Tulcea are în vedere angajarea unui refugiat ca traducător (ucraineană-română sau ucraineană-engleză) pentru a-i ajuta pe reprezentanţii şantierului să comunice cu refugiaţii cazaţi în cămine.
Fincantieri-Vard, prin şantierele navale din România, păstrează legătura cu autorităţile locale pentru a oferi în continuare sprijin în gestionarea crizei umanitare provocate de războiul din Ucraina, se arată în comunicat.