FINS a înregistrat anul acesta o creştere de 30% în rândul tinerilor interesaţi de finanţare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF - cel mai mare eveniment educaţional din Europa de Sud-Est. Majoritatea sunt elevi de liceu, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
"Ne-am bucurat să vedem anul acesta că interesul tinerilor pentru atingerea independenţei financiare a crescut, în special în rândul liceenilor, care îşi pregătesc terenul mai din timp pentru studiul în afara ţării. Şi părinţii au dat dovadă de mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte asumarea de către aplicanţi a unui credit de studii", spune Alexandru Ghiţă, Preşedinte FINS.
Aproximativ 80% din numărul total al elevilor care au vizitat standul FINS din cadrul IUF de anul acesta sunt elevi de liceu. Dintre aceştia, aproape 100 de elevi sunt în an terminal.
Indiferent de ţara sau programul de studii alese, elevii şi studenţii prezenţi la târg s-au interesat totodată de modalităţile de finanţare de care dispun - standul FINS a găzduit un număr dublu de vizitatori faţă de media expozanţilor - peste 400 de vizitatori, din numărul total de 4800 de participanţi în cele două oraşe, Bucureşti şi Timişoara.
FINS - singurul serviciu de finanţare din Europa Centrală şi de Est, care oferă credite special gândite pentru studiile în străinătate, şi-a prezentat în cadrul IUF de anul acesta oferta de finanţare pentru tinerii care vor să studieze peste hotare.
Tinerii pot împrumuta până la 25.000 de euro pentru programe de Licenţă de 3 sau 4 ani, respectiv programe de Master de 1-2 ani. Aceştia pot face împrumutul în nume propriu, fără să aibă nevoie de experienţă în câmpul muncii, un job la momentul aplicării sau de un co-debitor.
"Creditele FINS sunt garantate de Fondul European de Investiţii, prin intermediul Erasmus+ Student Loan Guarantee Facility şi Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI). Astfel, ne-am dorit să creăm o arhitectură cât mai sigură şi mai flexibilă a creditului pentru studenţi pentru a-i putea sprijini pe cei pentru care banii reprezintă un obstacol, să îşi urmeze visul de a-şi consolida o carieră în străinătate", completează Alexandru Ghiţă, Preşedinte FINS.
Avantajul creditelor pentru studii în străinătate îl reprezintă perioada de rambursare, respectiv perioada de graţie. Tinerii care împrumută bani pentru a pleca la studii nu trebuie să îşi facă griji pentru bugetele lor pe perioada studiilor. Ei vor începe să ramburseze creditul abia după terminarea programului de Licenţă/ Master. În plus, pot beneficia de o perioadă de graţie de 6-12 luni după absolvire care să le dea răgazul necesar pentru a-şi găsi un job.