Firmele de construcţii, cele cu pierderi sau care au tranzacţii cu părţile afiliate, cele mai controlate de ANAF

D.F.
Miscellanea #Construcţii / 10 februarie 2020

Firmele de construcţii, cele cu pierderi sau care au tranzacţii cu părţile afiliate, cele mai controlate de ANAF

Companiile de construcţii, cele cu pierderi sau cele care fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate sunt cele mai controlate de ANAF, susţine firma de consultanţă TPA România, într-un comunicat remis, luni, Agerpres.

Anul trecut, ANAF a desfăşurat un număr în creştere de inspecţii fiscale inopinate, având ca tematică preţurile de transfer, un tip de control care a devenit tot mai frecvent începând cu 2018. Analiştii se aşteaptă ca şi în 2020 organul fiscal să controleze cu precădere anumite categorii de contribuabili, în funcţie de rezultatele analizei de risc efectuate.

Din ceea ce s-a putut observa în cursul anului precedent, printre firmele verificate au fost cele care înregistrează pierderi recurente sau cele care au avut o sumă importantă de TVA de recuperat de la buget şi nu au rambursări frecvente.

"Criteriile de risc şi modul în care se realizează selecţia firmelor ce vor fi controlate nu sunt însă transparente. Noi, în calitate de consultanţi fiscali, putem observa tendinţe, dar nu le putem spune clienţilor cu certitudine dacă şi când vor fi controlaţi", afirmă Sorana Cernea, partener al TPA România şi coordonatorul biroului din Cluj al firmei de consultanţă şi audit.

Specialiştii au sesizat o frecvenţă a controalelor mai ridicată în rândul firmelor de construcţii, la care au avut loc verificări în special în legătură cu tratamentul fiscal al diurnelor acordate salariaţilor.

O altă categorie mai des controlată sunt agenţii economici care prezintă riscuri, printre care firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate, companiile ce deţin solduri mari de bani în casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare şi care nu distribuie dividende şi firmele ce raportează sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicită rambursarea o perioadă lungă de timp.

"Firmele profitabile, care îşi achită la zi datoriile faţă de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA şi nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare, nu au fost controlate, fapt ce ne conduce la concluzia potrivit căreia organul fiscal efectuează analize de risc şi ţine cont de acestea atunci când alege contribuabilii ce vor fi controlaţi", concluzionează Sorana Cernea.

TPA furnizează servicii de consultanţă fiscală şi audit din Europa Centrală şi de Sud-Est. Gama de servicii oferite cuprinde consultanţă fiscală, contabilitate & raportare financiară, audit şi consiliere.

Grupul TPA activează în 12 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est: Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Muntenegru, Slovacia şi Slovenia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb