Fitch a confirmat ratingul Erste la nivelul A-, cu perspectivă stabilă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 februarie 2018
Fitch Ratings a confirmat ratingul Erste Group Bank pentru datoriile pe termen lung la nivelul A-, cu perspectivă stabilă, iar ratingul referitor la viabilitate la nivelul a-, acestea reflectând franciza solidă şi diversificată a instituţiei financiare austriece pe principalele sale pieţe din Austria, Cehia, Slovacia şi România, precum şi modelul de afaceri diversificat, concentrat pe operaţiunile de retail şi cele corporative.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la nivelul F1.
"Capitalizarea, finanţarea şi lichidităţile sunt solide, iar calitatea activelor s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii ani, datorită măsurilor luate de bancă şi a emisiunilor de instrumente financiare, precum şi a îmbunătăţirii condiţiilor economice pe pieţele Erste din Europa Centrală şi de Est", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de News.ro.
Fitch notează faptul că performanţele Erste s-au îmbunătăţit începând din 2015, fiind susţinute de o contribuţie mai echilibrată la profit venită din partea filialelor din Europa Centrală şi de Est şi de nivelul mai scăzut al revizuirilor în scădere ale activelor şi al costurilor excepţionale provocate de măsurile de reglementare.
Agenţia consideră că eforturile Erste pentru îmbunătăţirea controlului costurilor şi reducerea taxelor pentru tranzacţiile bancare şi financiare ar trebui să contribuie la susţinerea profitabilităţii pe termen mediu, dacă banca va putea menţine disciplina preţurilor şi să evite erodarea spread-ului activelor.
Condiţiile economice sunt favorabile băncilor în majoritatea statelor unde Erste desfăşoară activităţi, chiar dacă Fitch consideră că mediul operaţional din aceste ţări este mai slab decât pe piaţa austriacă, unde stabilitatea este foarte mare.
Există încă vulnerabilităţi în Serbia şi Croaţia, dar şi acolo perspectivele se îmbunătăţesc, mai notează Fitch.
Calitatea activelor Erste este reflectată de o rată a creditelor neperformante de 4,3% la sfârşitul trimestrului al treilea din 2017, faţă de un vârf de 9,6% atins la sfârşitul lui 2013. La nivelul pieţelor individuale, calitatea activelor se îmbunătăţeşte, dar rămân încă diferenţe între nivelul ridicat înregistrat de Erste Bank Oesterreich şi Cehia, unde rata creditelor neperformante este sub cea a grupului, şi pieţe precum România, Ungaria şi Croaţia, unde rata creditelor neperformante variază între 7% şi 13%.
Fitch notează că nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante este adecvat pe toate pieţele şi anticipează că Erste va menţine calitatea activelor, având în vedere apetitul moderat pentru risc, standardele moderate pentru operaţiunile de emitere de obligaţiuni şi controlul riscurilor.