Programul de relaxare cantitativă (n.r. achiziţii masive de obligaţiuni), anunţat săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană (BCE), are şanse foarte reduse să majoreze câştigurile băncilor din zona euro sau să susţină relansarea creditării în regiune, însă va reduce riscul unei deflaţii prelungite, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
"Credem că este puţin probabil ca relaxarea cantitativă să stimuleze creditarea în economiile afectate de criză din zona euro, în pofida debutului echilibrării şi revenirii în unele ţări. Perspectiva economică încă este fragilă, astfel încât este posibil ca şi cererea de credite să rămână la un nivel modest. Înăsprirea reglementărilor face şi mai dificilă creşterea creditării pentru bănci", conform Fitch.
Agenţia de evaluare apreciază că o creştere a creditării este şi mai puţin probabilă în sudul Europei, având în vedere că majoritatea băncilor din regiune se află într-un proces de reducere a portofoliilor de credite cu probleme.
Amintim că, la data de 22 ianuarie, BCE a anunţat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menite să susţină economia zonei euro.