FITCH RATINGS: Creditarea slabă pune presiune pe profitabilitatea viitoare a băncilor americane

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 aprilie 2021

Creditarea slabă pune presiune pe profitabilitatea viitoare a băncilor americane

Instituţiile de credit majore din SUA au înregistrat rezultate peste aşteptări în primul trimestru din 2021, în baza veniturilor semnificative din tranzacţii şi investiţii

Mare parte din rezultatele în creştere raportate de cele mai importante bănci americane pentru primul trimestru din 2021 au fost susţinute, din nou, de veniturile solide din tranzacţionare şi investiţii, iar câştigurile nete au fost alimentate de eliberările de provizioane, care s-au accelerat faţă de trimestrul anterior, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Însă, aceasta atrage atenţia că profitabilitatea de bază a instituţiilor de credit va rămâne sub presiune în 2021, raportat la nivelurile pre-pandemice.

Fitch anticipează că veniturile mai reduse vor fi determinate de presiunile asupra marjelor de profit, cauzate de nivelul relativ scăzut al ratelor dobânzilor şi de cererea mai slabă de împrumuturi.

Conform agenţiei, însă, o îmbunătăţire modestă a calităţii creditului şi nivelurile de capital solide vor genera o stabilizare a rezultatelor operaţionale, pe fondul redresării economiei, ceea ce va limita riscul de scădere a veniturilor băncilor şi, în cele din urmă, a ratingurilor de care beneficiază acestea.

Creşterea veniturilor băncilor americane, în trimestrul întâi din 2021, a fost determinată de veniturile record de pe piaţa de capital, de comisioanele aferente tranzacţiilor cu acţiuni, operaţiunilor de investment banking şi de cele percepute pentru consultanţă, subliniază Fitch, anticipând că veniturile din comisioanele legate de pieţele de capital au fost susţinute de un volum important de fuziuni şi achiziţii şi de emisiuni continue de acţiuni din partea companiilor. Astfel, creşteri importante ale veniturilor de pe acest segment au fost înregistrate de giganţii Goldman Sachs Group Inc. şi JPMorgan Chase & Co.

Cu toate acestea, susţine Fitch, veniturile din vânzări şi tranzacţionare ar putea scădea de la nivelurile actuale, pe măsură ce volatilitatea pieţei se normalizează şi, ca urmare, ar putea deveni un factor mai puţin important în evoluţia viitoare a veniturilor băncilor care au expunere pe pieţele de capital.

Este posibil ca noi eliberări de provizioane să aibă loc în cazul în care prognozele economice continuă să se îmbunătăţească, notează Fitch, menţionând că eliberările ar putea fi, de asemenea, susţinute în aşteptarea unor procente mai mici de neplată a datoriilor, în condiţiile în care stimulentele acordate de guvern continuă să le permită consumatorilor să-şi achite ratele bancare.

Dar, în lipsa eliberărilor de provizioane, veniturile nete de bază, pre-provizionare, rămân sub nivelurile anterioare pandemiei (observate în 2019) în cazul băncilor fără operaţiuni supradimensionate pe pieţele de capital, conform agenţiei.

Fitch arată că soldurile mai mici ale împrumuturilor, care au scăzut cu 5-10% în ritm anual, vor continua, probabil, să pună presiune pe câştigurile pe termen scurt şi mediu ale băncilor. Agenţia se aşteaptă ca avansul împrumuturilor, care determină în mod semnificativ venitul net din dobânzi, să rămână negativ, pe fondul cererii slabe comerciale şi a consumatorilor.

Fitch aduce în atenţie faptul că, aşa cum era de aşteptat, comisioanele generate pe segmentele tradiţionale de activitate ale băncilor americane continuă să rămână sub nivelurile pre-pandemice, cu excepţia veniturilor provenite din ipoteci. Taxele pentru serviciile de depozitare rămân o provocare, deoarece soldurile crescute din conturile consumatorilor se traduc prin descoperiri mai mici de conturi. Acest lucru este compensat însă de veniturile din operaţiunile cu carduri, pe măsură ce cheltuielile consumatorilor încep să crească, în special cele efectuate cu carduri de debit.

Un aspect pozitiv menţionat de Fitch este faptul că, în timp ce majoritatea băncilor americane au relansat programe de răscumpărare de acţiuni în primul trimestru din 2021, aşa cum permit autorităţile de reglementare, capitalul instituţiilor continuă să depăşească nivelurile pre-pandemice şi se aşteaptă ca ele să rămână ridicate. Mai mult, Fitch anticipează că băncile vor fi moderate în distribuţiile de capital anul acesta.

Profitul JPMorgan a crescut de aproape cinci ori în primele trei luni din 2021

Cele mai mari bănci din SUA au raportat profituri peste aşteptări pentru perioada ianuarie-martie 2021, alimentate de creşterea comisioanelor din operaţiunile de investiţii, de tranzacţiile de pe pieţe de capital şi de costuri mai mici de creditare.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după valoarea activelor, a informat recent că profitul său a crescut de aproape cinci ori în primul trimestru al anului curent, la 14,3 miliarde de dolari sau 4,50 dolari/acţiune, de la 2,87 miliarde de dolari, respectiv 0,78 dolari/acţiune în intervalul similar din 2020. Analiştii anticipau 3,10 dolari/titlu.

Veniturile JPMorgan au crescut cu 14% în ritm anual, la 32,27 miliarde de dolari.

Pe partea de corporate & investment banking, profitul băncii aproape s-a triplat, ajungând la un nivel trimestrial record, de 5,74 miliarde de dolari. Veniturile de pe segmantul menţionat s-au apreciat cu 46%, la 14,6 miliarde de dolari. Veniturile din tranzacţii au crescut cu 25%, iar comisioanele din investment banking - cu 57%.

Însă, directorii instituţiei au avertizat că veniturile din trimestrul al doilea vor stagna.

JPMorgan şi-a redus rezervele pentru pierderi din împrumuturi cu 5,2 miliarde de dolari în primul trimestru din 2021, dând dovadă de încredere că stimulentele lansate de guvernul SUA şi lansarea rapidă a vaccinurilor împotriva Covid au eliminat posibiliattea intrării într-o recesiune severă.

"Credem că economia SUA are potenţialul să înregistreze o creştere extrem de robustă, multianuală", spune directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon.

Bank of America a eliberat provizioane de 2,7 miliarde de dolari

Bank of America, al doilea mare grup bancar al SUA, a eliberat provizioane de 2,7 miliarde de dolari în primele trei luni din 2021, când a oţinut un profit de 8,1 miliarde de dolari sau 86 de cenţi/acţiune, depăşind estimarea analiştilor: 66 de cenţi/titlu. Veniturile băncii au coborât la 21,9 miliarde de dolari, de la 22,8 miliarde de dolari în trimestrul întâi din 2020. Analiştii anticipau venituri de 22,1 miliarde de dolari. Pe piaţa tranzacţiilor cu produse cu venit fix, veniturile băncii au sporit cu 22%, la 3,3 miliarde de dolari, iar pe cea a tranzacţiilor cu acţiuni - cu 10%, la 1,8 miliarde de dolari. Comisioanele din investment banking au crescut cu 62%, la 2,2 miliarde de dolari, alimentate de creşterea cu 218% a taxelor din subscrierile de acţiuni, la 900 de milioane de dolari.

Bank of America a anunţat un program de răscumpărare de titluri de 25 de miliarde de dolari.

Goldman Sachs şi-a majorat cu 73% comisioanele din investment banking

Profitul anunţat de Goldman Sachs pentru primele trei luni din anul curent a fost de 6,84 miliarde de dolari sau 18,60 dolari/acţiune, la venituri de 17,7 miliarde de dolari, faţă de un câştig de 1,2 miliarde de dolari, la venituri de 8,7 miliarde de dolari în primele trei luni din 2020. Analiştii estimau 10,22 dolari/titlu, la venituri de 12,56 miliarde de dolari.

Banca a avut un beneficiu net de 70 de milioane de dolari din eliberarea de provizioane.

Veniturile sale din tranzacţii au sporit cu 47%, la 7,6 miliarde de dolari. Pe segmentul tranzacţiilor cu acţiuni, avansul a fost de 68%, iar comisioanele din investment banking au sporit cu 73%, la 3,8 miliarde de dolari.

La rândul său, Wells Fargo a raportat un câştig de 4,74 miliarde de dolari sau 1,05 dolari/acţiune, faţă de 653 de milioane de dolari sau un cent/titlu în primul trimestru din 2020. Veniturile au urcat la 18,06 miliarde de dolari, de la 17,72 miliarde de dolari. Analiştii estimau un câştig pe acţiune de 71 de cenţi, la venituri de 17,5 miliarde de dolari. Banca a eliberat privizioane de 1,6 miliarde de dolari în primul trimestru din acest an.

Citigroup: profit de aproape 8 miliarde de dolari

Citigroup Inc. a raportat un profit de 7,94 miliarde de dolari sau 3,62 dolari/acţiune pentru primele trei luni din 2021, comparativ cu 2,5 miliarde de dolari sau 1,05 dolari/titlu în trimestrul întâi din 2020. Analiştii aşteptau 2,60 dolari/titlu.

Veniturile au scăzut cu 7%, la 19,3 miliarde de dolari. Analiştii preconizau un nivel al veniturilor de 18,8 miliarde de dolari.

Pe segmentul de investment banking, veniturile băncii au sporit cu 46%, la 1,97 miliarde de dolari.

Citigroup a eliberat provizioane de 3,9 miliarde de dolari în trimestrul întâi.

Astfel, pieţele de capital puternice au ajutat majoritatea băncilor din SUA să anunţe rezultate trimestriale peste aşteptări, dar combinaţia dintre ratele dobânzilor apropiate de zero şi lipsa apetitului pentru împrumuturi a afectat masiv afacerile bancare tradiţionale - depozitele şi creditarea.

Totuşi, oficialii băncilor sunt optimişti cu privire la faptul că cererea de împrumuturi se va îmbunătăţi în a doua jumătate a anului curent, dar au avertizat că aceasta s-ar putea dovedi mai slabă decât aşteptările, chiar dacă factori economici precum cheltuielile consumatorilor revin la normal.

Creditarea din partea băncilor majore din SUA, la minin record

Cele mai mari 25 de bănci americane şi-au redus deţinerile de credite cu un total de 8% în anul aprilie 2020 - martie 2021, potrivit unei analize publicate de banca centrală americană, Federal Reserve (Fed).

Conform acesteia, creditele totale acordate de cele 25 de bănci au scăzut cu 447 de miliarde de dolari, până la 5,45 miliarde de dolari. În acelaşi timp, depozitele totale, care furnizează fondurile pe care băncile le acordă celor care se împrumută, au crescut cu 16%, la 10,13 trilioane de dolari. Raportul combinat împrumuturi/depozite se situează acum la 53,9%, cea mai mică valoare consemnată vreodată de Fed, potrivit Bloomberg.

Activele totale ale băncilor analizate au scăzut uşor, la 20,91 trilioane de dolari, de la 21,04 trilioane de dolari.

Împrumuturile din industria bancară americană cuprind mai puţin de jumătate din activele lor totale, continuând o tendinţă post-pandemică, conform sursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb