Fitch reconfirmă ratingurile Băncii Transilvania

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 ianuarie 2019

Fitch reconfirmă ratingurile Băncii Transilvania

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a reconfirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Băncii Transilvania (long-term issuer default rating - care determină riscul ca o entitate să nu-şi poată îndeplini obligaţiile financiare) la "BB+', cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingurilor de viabilitate (VR) ale băncii din Cluj la "bb+', potrivit unui comunicat al emitentului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Într-un comunicat al Fitch, agenţia arată că a luat decizia de menţinere a ratingului de viabilitate al Băncii Transilvania (TLV) la "bb+' deoarece consideră că profilul financiar al instituţiei ar trebui să fie suficient de rezis­tent, cel puţin pe termen scurt, încât să suporte o scădere a profitabilităţii ca urmare a taxei pe active anunţată la finalul anului trecut.

Fitch mai arată: "Pe termen lung, câştigurile mai mici şi capacitatea internă mai scăzută de a genera capital (n.r. de a acorda credite) ar putea scădea capacitatea băncilor de a absorbi costurile de creditare în creştere şi ar putea limita capacitatea de dezvoltare. Ratingul de viabilitate ar putea scădea dacă se va menţine pe termen nelimitat o taxă mare, punitivă şi dacă băncile nu vor putea diminua semnificativ efectul ei, prin strategii de business".

Rating-urile pentru TLV sunt:

-IDR (International Depository Receipt) pe termen lung în valută afirmat la "BB+' cu perspectivă stabilă;

-IDR pe termen scurt în valută afirmat la "B';

-ratingul de viabilitate afirmat la "bb+';

-ratingul de sprijin afirmat la "5';

-plafonul ratingului de sprijin afirmat la "fără plafon'

Totodată, vineri, Fitch Ratings a revizuit perspectiva de rating de la "stabilă" la "negativă" pentru Banca Comercială Română (BCR) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), iar potrivit agenţiei, o perspectivă de rating "negativă" reflectă probabilitatea ca, în viitor, Fitch să modifice, în sens negativ, ratingul acestor două instituţii de credit.

"Revizuirea perspectivelor pentru BCR şi BRD reflectă probabilitatea semnificativă ca, în viitor, Fitch să limiteze ratingul băncilor româneşti la o treaptă deasupra ratingului suveran atribuit României (n.r. BBB minus /perspectivă stabilă), în loc de două trepte cum este în prezent. Aceasta reflectă la rândul său riscul potenţial mai mare al unei intervenţii guvernamentale în sectorul bancar, în cazul în care statul nu îşi va putea plăti datoriile, ceea ce ar afecta negativ capacitatea băncilor de a-şi asigura serviciul datoriilor", mai notează Fitch.

De asemenea, cu privire la ratingurile de viabilitate ale TLV, BCR şi UniCredit Bank, Fitch subliniază că acestea ar putea fi retrogradate dacă taxa care vizează băncile sau alte măsuri ar submina performanţele acestora, astfel încât să conducă la o slăbire semnificativă a solvabilităţii lor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb