FITCH:  Ruperea coaliţiei reduce vizibilitatea pentru posibile măsuri de prevenire a creşterii deficitului bugetar

D.I.
Macroeconomie / 3 septembrie 2019

Ruperea coaliţiei reduce vizibilitatea pentru posibile măsuri de prevenire a creşterii deficitului bugetar

Ruperea coaliţiei de guvernare creşte incertitudinile politice înaintea unui calendar electoral încărcat şi în condiţiile accentuării dezechilibrelor macroeconomice. Aceste incertitudini reduc vizibilitatea privind probabilitatea, amploarea şi natura unor posibile măsuri de prevenire a creşterii deficitului bugetar, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Pe 26 august, ALDE s-a retras din guvernul de coaliţie format cu Partidul Social Democrat (PSD) în decembrie 2016. Tensiunile dintre cele două partide au crescut în urma rezultatelor slabe obţinute de cele două partide în alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, se arată într-o analiză a Fitch.

Consecinţele politice imediate sunt încă în desfăşurare. PSD ar putea găsi un alt partener de coaliţie sau ar putea continua ca guvern minoritar, dar ar putea să fie supus unui vot de încredere în Parlament în termen de maximum 45 de zile de la ruperea coaliţiei. Dacă va pierde, ar putea fi format un guvern interimar sau ar putea fi convocate alegeri anticipate. Cu toate acestea, alegerile anticipate pot avea loc numai după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, posibil odată cu aleegerile locale programate în iunie 2020. Următoarele alegeri parlamentare ar urma să aibă loc la sfârşitul lui 2020 sau la începutul lui 2021.

Incertitudinile politice complică politica economică într-un moment în care indicatorii fiscali şi externi s-au înrăutăţit. Deficitul bugetar general a fost de 1,8% din PIB (pe cash, neanualizat) în perioada ianuarie-iulie, faţă de 1,2%, respectiv 0,6%, în intervalul similar din 2018 şi 2017. Creşterea a avut loc ca urmare a creşterii puternice a cheltuielilor, combinată cu o creştere sub aşteptări a veniturilor.

"În opinia noastră, măsurile corective incluse în rectificarea bugetară aprobată de guvern în luna august sunt insuficiente pentru a reduce deficitul la ţinta din buget de 2,76% din PIB. Anticipăm că deficitul va creşte la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% anul trecut, şi considerăm că estimările guvernului se bazează pe previziuni optimiste privind veniturile", se arată în analiza Fitch.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb