"Flaros", pedalând în trena lui Ikea
ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie 2013
• Compania vrea să transforme o fostă hală de producţie pantofi în birouri, mizând pe dezvoltarea zonei Timpuri Noi, după finalizarea proiectului imobiliar al grupului Ikea
Fabrica "Flaros" Bucureşti (simbol FLAO) a trecut de la producţie la imobiliare încă din 2009, iar, anul acesta, are în plan investiţii pentru transformarea unei foste hale de încălţăminte în birouri şi spaţii de depozitare.
Pentru ocuparea clădirii, compania se va adresa firmelor mici şi medii, mizând pe dezvoltarea zonei, după finalizarea proiectului Ikea, aflat în derulare în apropiere (fos-ta platformă Timpuri Noi), reiese din declaraţiile directorului general al "Flaros", Liviu Ungureanu.
Deţinută în proporţie de 77% de SIF5 Oltenia, "Flaros" Bucureşti este situată în apropiere de Timpuri Noi şi Piaţa Unirii. Adică, la o aruncătură de băţ de platforma Timpuri Noi din Capitală, achiziţionată, în 2010, de divizia de investiţii imobiliare a grupului IKEA, Vastint Holding B.V., care şi-a propus să dezvolte acolo spaţii cu des-tinaţii mixte: rezidenţiale, de birou şi de retail.
În total, "Flaros" deţine o suprafaţă închiriabilă de 25.413 metri pătraţi, însă gradul de ocupare este de numai 63%, din cauză că spaţiile nu au fost modernizate.
Cu toate acestea, Liviu Ungureanu ne-a spus că, în 2012, investiţiile pentru sporirea gradului de confort al clienţilor au totalizat 780.000 de lei, iar pentru 2013 directorul general doreşte ca proiectele în acest sens să continue.
Domnia sa mizează pe sprijinul acţionarului majoritar SIF5 Oltenia, despre care spune că regândeşte activitatea companiilor la care deţine pachetul majoritar, reorientându-le spre business. "Practic, prin acest demers, SIF Oltenia finanţează economia reală", ne-a spus Liviu Ungureanu.
Astfel, imediat ce va fi aprobat planul de investiţii pe 2013 de către acţionari, Flaros va începe lucrările la transformarea fostei hale de încălţăminte în birouri.
Despre acest proiect, Liviu Ungureanu ne-a declarat: "La acest moment, fosta hală de producţie încălţăminte nu a mai fost utilizată de la finalul anului 2011. Eforturile noastre de a închiria această hală unui producător de încălţăminte nu au avut rezultate, în ciuda faptului că am avut discuţii cu principalii producători din România. Astfel, a trebuit să găsim modalitatea cea mai potrivită pentru a închiria acest spaţiu, iar soluţia transformării în suprafaţă de birouri ne va aduce mai multe avantaje: schimbarea structurii chiriaşilor în sensul creşterii ponderii clienţilor care activează în domeniul serviciilor, o mai mare uşurinţă în a închiria spaţiul în condiţiile în care ne vom permite să practicăm un preţ atractiv. Totodată ne dorim să echilibrăm structura ramurilor economice în care activează clienţii noştri pentru a reduce riscul de încasare, în condiţiile în care producţia are termene de încasare din ce în ce mai lungi.
Un alt argument luat în calcul este dezvoltarea zonei care va avea loc odată ce proiectul Ikea aflat în derulare în apropierea noastră (n.r. platforma Timpuri Noi) va fi finalizat şi încercăm să profităm de acest lucru".
Proiectul include realizarea unui număr de 39 de birouri cu suprafaţa medie de 24 mp care vor beneficia de toate dotările necesare firmelor mici şi medii care au nevoie de spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea, potrivit domnului Ungureanu.
Domnia sa a adăugat: "Proiectul cuprinde şi realizarea a şapte spaţii de depozitare, care pot fi folosite ca arhivă de către clienţi, trei săli de mese, trei grupuri sanitare cu cabine separate pentru femei şi bărbaţi, trei săli de conferinţă cu suprafaţa de 60 mp fiecare. Faţada clădirii va fi schimbată, urmând să realizăm şi izolarea termică a clădirii pentru a reduce costurile cu utilităţile pentru cei care vor alege să ne fie clienţi.
Suntem în faza obţinerii tuturor autorizaţiilor necesare derulării aces-tei investiţii, iar lucrările vor începe imediat ce vom avea aprobat programul de investiţii pentru anul 2013".
În prezent, în spaţiile deţinute de către "Flaros" îşi desfăşoară activitatea peste 100 de societăţi comerciale din sectoare diverse de activitate: producţie de pantofi şi servicii conexe, tipografii, societăţi de construcţii, servicii de divertisment (sală de teatru şi şcoală de dans), studiouri de înregistrări, producţie de confecţii, producţie de mobilă, depozite farmaceutice, distribuţie de cafea, depozite de băuturi alcoolice.
• Liviu Ungureanu: "Rezultat pozitiv în 2012"
Flaros Bucureşti nu şi-a publicat încă rezultatele financiare pe 2012, însă Liviu Ungureanu ne-a declarat că, în ciuda mediului economic dificil, a reuşit să termine anul cu un rezultat pozitiv, înregistrând profit.
Domnia sa ne-a precizat: "Acesta a fost însă afectat de faptul că a trebuit să constituim provizioane pentru anumite creanţe provenite din anii anteriori, situaţie care ne-a împiedicat să depăşim profitul realizat în anul 2011. Deşi au intervenit dificultăţi în activitatea economică a clienţilor Flaros, care au fost confruntaţi cu întârzieri ale încasărilor sau rezilieri ale contractelor încheiate cu partenerii lor, în anul 2012 Flaros a reuşit să încaseze contravaloarea sumelor facturate pe parcursul întregului an şi, totodată, să recupereze anumite creanţe provenite din trecut. A existat o fluctuaţie mare a clienţilor, mulţi dintre aceştia fiind nevoiţi să-şi diminueze activitatea sau să o închidă total, însă am reuşit să atragem noi clienţi care să ocupe spaţiile eliberate. La finalul anului 2012 gradul de ocupare a fost de 63%, influenţat şi de faptul că avem în proprietate spaţii care sunt greu închiriabile din cauza faptului că nu au fost realizate modernizări".
La finalul primelor nouă luni din 2012, compania a înregistrat un profit de 655.515 lei, de cinci ori mai mare faţă de perioada similară a anului precedent.
Liviu Ungureanu consideră că investiţiile în modernizare sunt obligatorii având în vedere faptul că Flaros este în proprietatea unor clădiri cu o vechime de peste 60 de ani la care nu au fost realizate lucrări de reamenajare de foarte mulţi ani, ceea ce îngreunează activitatea de închiriere.
1. Asa e
(mesaj trimis de Un om de bine în data de 05.02.2013, 17:11)
Are dreptate domnul director. De cand a venit el lucrurile s-au schimbat mult in bine. Se vede ca are o pregatire de baza solida. E un om de actiune care a facut mult bine acestei companii. Ii dorim numai succese
2. O floare.
(mesaj trimis de Marchizul în data de 05.02.2013, 17:17)
Cu un ,,flaros,,nu se face primavara. Mai multe situatii de genul asta pe la SIF-uri si apoi mai vorbim. Pana atunci felicitari d-lui Ungureanu..
3. Pentru marchizul nemultumit
(mesaj trimis de Marchizoi în data de 05.02.2013, 17:23)
Un zambet, o floare= o raza de soare, marchize. Bine ca se misca lucrurile, nu fi carcotas, ce dracu'. S-a demonstrat ca se poate. Atunci cand omul potrivit vine la locul potrivit, vine si profitul.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de c.s. în data de 05.02.2013, 22:45)
vindeti tot altfel va iesi rau
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de c s revine în data de 05.02.2013, 23:11)
fam malaxa,fosti proprietari,ziceau in 2009 ca valoreaza 200 de milioane de euro.
Fara investitii de 10-20 de milioane pe care SIF 5 nu le are,nu se poate face nimic,asa ca vindeti.